Apple predstavlja nove emotikone – tudi znameniti facepalm

Apple predstavlja nove emotikone – tudi znameniti facepalm

08.11.2016    |    Avtor: Tina Gorenjc

insta

Apple je pred nekaj dnevi predstavil nov čustvenček oziroma emotikon (ang. emoji), za katerega se zdi, da je z njim mogoče odreagirati na praktično kateri koli pomembnejši dogodek letošnjega leta. Poleg t.i. facepalm emotikona so pri Applu s posodobitvijo svojega iOS 10.2 software-a predstavili še 71 drugih novih čustvenčkov in tako dopolnili svoj katalog, ki šteje 1601 emotikon. Med predstavljenimi novostmi je daleč največ pozornosti dobil ravno emotikon facepalm. Očitno je prišel ob pravem času na pravo mesto. Z odprtimi rokami so ga sprejeli še zlasti v Ameriki, kjer so očitno potrebovali nov emotikon, s katerim bi lahko ustrezno izrazili trenutno politično in družbeno situacijo. Pa tudi drugod po svetu in pri nas se zdi facepalm emotikon pogosto več kot na mestu.

Kaj sploh pomeni facepalm?

Gre za podobo roke, plosko položene čez obraz ali na čelo. Zdi se, da se facepalmu ob različnih absurdnih, čudaških, bizarnih, ip. situacijah tudi ne da izogniti. Izraz je angleški in ni nov, svojo priljubljenost pa je pridobil predvsem na račun internetne rabe oziroma žargona. Z njim se opisuje značilno kretnjo, ki jo poznajo najrazličnejše kulture po vsem svetu, običajno pa se z njo izraža sarkazem, posmeh, razočaranje, frustracijo, presenečenje, zadrego, nezadovoljstvo, zaprepadenost, nejevernost, sram, itd. V internetni rabi se je facepalm uveljavil predvsem kor reakcija oziroma odgovor na neumno izjavo ali vprašanje, običajno izraža posmeh ali sarkazem, lahko pa tudi jezo, bes ali žalost, ko se nekdo zave napake ali nekega trapastega dejanja. Pri nas težko najdemo neposreden prevod za ta angleški izraz, še najbližje bi bile besedne zveze skriti obraz v dlani, pokriti obraz z dlanmi ali pa zakopati obraz v roke/dlani, čeprav angleški izraz facepalm pomeni kretnjo z eno roko, slovenske ustreznice pa običajno vključujejo obe roki. Tako se na internetu v slovenskih besedilih najpogosteje uporablja kar izvirna oblika besede, torej facepalm. Očitno so ga na spletu in izven torej uporabljali že prav vsi in Apple je s svojimi novimi emotikoni dal svetu točno tisto, kar je potreboval.

Applovi novi čustvenčki/emotikoni

Kot že omenjeno, je Apple poleg emotikona facepalm dodal tudi nekaj drugih, povsem novih emotikonov. Tako so med novostmi najbolj zanimivi še črno srce, roka, ki dela selfie, prekrižani prsti (za srečo), skomig z rameni, valjanje po tleh od smeha, človek v smokingu, noseča ženska, obraz lisice, id. Med novimi emotikoni je precej živali, hrane, rastlin, seveda pa tudi raznih obraznih in drugih kretenj ljudi. Čustvenček facepalm bo na voljo v več različicah (za ženski in moški spol, za različne barve las in za različne tene kože). Poleg vseh novitet se med 72 novimi emotikoni pojavlja tudi precej novih poklicev, npr. poklic znanstvenika, astronavta, učitelja, kuharja, itd. Nekateri menijo, da so poleg facepalm-a največja pridobitev novi emotikoni za hrano, saj so mnogi pri svojih slikah hrane pogrešali ustrezen emotikon. Tako bodo npr. sedaj uporabniki ob sliki avokadovega namaza lahko dejansko uporabili emotikon avokada. Novi emotikoni naj bi prišli v uporabo že proti koncu tega meseca. Glede na to, da uporabniki emotikone zelo radi in pogosto uporabljajo, lahko pričakujemo, da bodo novi čustvenčki toplo sprejeli in bodo uporabniki z njimi radi popestrili ali polepšali svoje objave. Vsekakor jih že nestrpno pričakujemo!

Vir fotografije: Emojipedia

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani