Organiziranje nagradnih iger na Facebooku

Vsak dan lahko na Facebooku vidimo kar nekaj takšnih in drugačnih organiziranih nagradnih iger, kar pa ne preseneča, saj so družbena omrežja odlično mesto za širjenje le-teh in pridobivanje čim več sodelujočih. Namen nagradnih iger je promocija, povečevanje prepoznavnosti blagovne znamke ali podjetja. Cilj, h kateremu organizatorji z nagradno igro stremijo, pa je zbiranje všečkov, osebnih podatkov sodelujočih in drugih podatkov. Na ta način organizator nagradne igre lahko oblikuje koristno bazo podatkov za nadaljnje trženjske aktivnosti.

Nagradna igra je na Facebooku po navadi pripravljena kot klasična objava. Lahko pa je oblikovana oziroma podprta tudi z drugimi oblikami oglasov na Facebooku.

Za najboljše možne rezultate se je pri zasnovi objave posebno treba potruditi pri:

  • privlačni izbiri nagrade,
  • vsebini nagradne igre,
  • oblikovni zasnovi oziroma fotografiji ter
  • samem sloganu nagradne igre.

Pri zasnovi je treba upoštevati pravilnik, ki se nanaša na oglase in njihovo vsebino. Objava, ki je dobro zastavljena, bo dosegla dober organski doseg. Za še boljše rezultate pa je dobro organski doseg podpreti s promovirano objavo.

Vse lepo in prav, toda organiziranje nagradnih iger na Facebooku le ni tako preprosto, če želimo nagradno igro speljati tudi v skladu s pravilniki in zakoni. Pri pripravi nagradne igre in nadaljnjih aktivnostih je treba upoštevati Facebook pravilnik in zakonodajo na področju zbiranja, uporabe in varovanja osebnih podatkov ZVOP-1-UPB1. V nasprotnem primeru lahko organizatorja doleti izbris profila s strani Facebooka ali druge sankcije s strani zakonodajalca.

Kakšna pa so pravila na Facebooku?

Nagradna igra na Facebooku mora imeti objavljene splošne pogoje nagradne igre. V splošnih pogojih morajo biti definirane vse podrobnosti in potek nagradne igre. Splošni pogoji morajo biti jasni, razumljivi in javno objavljeni, da jih udeleženci lahko preberejo in se z njimi strinjajo.

Nekje v dokumentaciji oziroma vsebini nagradne igre, na primer v splošnih pogojih nagradne igre, mora biti jasno zapisano, da nagradna igra, ki jo organizirate, ni pod domeno družbenega omrežja Facebook. Nagradne igre ne sponzorira, potrjuje ali upravlja Facebook. Facebook je v tem primeru le gostitelj. Če tega ne omenite, že kršite prvo pomembno Facebook pravilo.

Kako pozivati k nagradni igri?

Organizatorji nagradnih iger večinoma pozivajo k:

  • večkanju profila,
  • všečkanju objave,
  • vsečkanju komentarjev,
  • komentiranju objav,
  • deljenju objav ter
  • označevanju prijateljev.

Vendar ali ste vedeli, da vse zgoraj našteto ni nujno dovoljeno?

V nagradni igri ne smete konkretno pozivati udeležencev, da nagradno igro delijo na svoji ali prijateljevi časovnici oziroma deljenje ne sme biti pogojeno z večjo možnostjo uspešnosti v nagradni igri. Prav tako ni dovoljeno pozivanje udeležencev, da označijo sebe ali prijatelje z namenom povečanja možnosti sodelovanja oziroma v zameno za nagrado. Dovoljeno pa je všečkanje in komentiranje objav ter žreb nagrajenca na podlagi tega.

Kar pa se tiče nagrade, predmet nagrade ne smejo biti na primer izdelki, ki so zakonsko omejeni z oglaševanjem na primer tobak, alkohol, zdravila ipd.

Nagradna igra ne sme imeti napačnih, zavajajočih podatkov in ne sme biti zasnovana na goljufiv način. Ne le zaradi Facebooka in zakonodajalca, ampak tudi zaradi udeleženca samega. Način izvedbe nagradne igre je pomemben tudi v smislu grajenja zaupanja in ugleda podjetja oziroma organizatorja.

Organizator nagradne igre mora v pogojih nagradne igre definirati tudi tržno vrednost nagrade, kajti če le-ta presega 42,00 €, mora zanjo akontirati dohodnino. Če pa je tržna vrednost nagrade nižja od 42,00 €, se po 3. odstavku 108. člena Zakona o dohodnini (ZDoh-2) v davčno osnovo ne všteva.           

Vir:

https://www.facebook.com/page_guidelines.php#promotionsguidelines

https://www.facebook.com/business/news/page-promotions-terms

Naročite se na #hashtag e-novice!

* obvezno polje

Privolim, da lahko W3B, d.o.o. moje osebne podatke obdeluje za naslednje namene:

Enkrat mesečno prejmete e-novice. Dovolite, da vaš e-naslov uporabimo za pošiljanje e-novic skladno s pogoji varstva osebnih podatkov. Odjavite se lahko kadarkoli.

Novo na #hashtag.si

Velikan družbenih omrežij je pred kratkim obvestil uporabnike platform, da se v skladu s spremembami politike zasebnosti njihove informacije uporabijo tudi za razvoj in izboljšanje Meta UI. Prenovljeni pogoji poslovanja bodo stopili v veljavo 26. junija 2024.  Posodobitev pravilnika  Meta od...
Projektov je toliko, kolikor je različnih podjetij. Za uspešnost podjetja je treba imeti vodjo, ki takšne projekte vodi in je kos tej nalogi, da s svojimi izkušnjami in znanjem uspešno pripelje projekt od začetka do konca. Ali vsi vodje...
Trend video vsebin  Ali ste kdaj med spremljanjem objav na družbenih omrežjih zavestno razmišljali, zakaj nekatere pridobijo več vaše pozornosti in zanimanja kot druge? Zakaj med vsako dnevno pavzo odpremo TikTok ali Instagram Reels in se zabavamo ob kratkih video...