Instagram z novo ikono – vam je všeč?

Instagram je včeraj predstavil svojo novo ikono oziroma videz. Čeprav se je o tej lepotni preobrazbi že šušljalo, pa je marsikaterega uporabnika nova ikona na zaslonu njihovega pametnega telefona povsem presenetila. Pri Instagramu pravijo, da je videz nove ikone navdahnjen z vsemi neverjetnimi stvarmi, ki jih na omrežju objavljajo njihovi uporabniki. Nova ikona naj bi bila prav tako navdihnjena s prvotno, pri čemer je nova po mnenju Instagrama mnogo bolj preprosta, čista in minimalistična. Mavrica, ki smo jo poznali iz prvotne ikone, se pojavi tudi v novi, in sicer v obliki pojemajočega kontrasta barv ozadja ikone. Novo ikono so pri Instagramu dopolnili še s poenostavljenim dizajnom same aplikacije, kar pomeni, da so nekoliko spremenili tudi notranjo podobo programa. S tem so želeli doseči, da bi bilo več pozornosti namenjene slikam in videom uporabnikov, brez da bi zato spreminjali sam način uporabe aplikacije. Instagram spremembe pojasnjuje tudi s tem, da se je skupnost uporabnikov tega družbenega omrežja tekom zadnjih petih let močno razvila – od skupnosti, ki je objavljala s filtri obdelane fotografije do globalno velike skupnosti, ki omrežje uporablja za deljenje interesov, idej, kreativnosti. Dnevno tako danes uporabniki delijo preko 80 milijonov slik in videov. Pri Instagramu so zato sklenili, da je čas za spremembe.

In – kakšne so spremembe?

Novo podobo in spremembe dizajna bi lahko z eno besedo opisali kot minimalistične. Tovrstne celostne spremembe že utečene podobe so vselej rizične. Uporabniki jih lahko sprejmejo ali pa tudi ne. Instagram seveda upa, da bodo uporabniki nov videz sprejeli čim prej in s čim manj odpora. Kot vemo je bil prvotni Instagramov logo navdihnjen s Polaroidnim fotoaparatom (Polaroid OneStep Land Camera). Nov logo v sebi ne skriva praktično nič od te izvorne inspiracije, tudi mavrica, ki je bila zaščitni znak polaroidnega fotoaparata in prvotnega loga, se zaradi pojemajočega kontrasta barv pri novi ikoni skoraj povsem porazgubi. Mnogi poznavalci pa opozarjajo, da spremembe navzven še zdaleč niso tako pomembne kot spremembe same notranjosti aplikacije. Črno bel vmesnik, ki so ga pri Instagramu testirali že dlje časa, pomeni poenostavljen in izčiščen dizajn, ki daje večji poudarek na objavljene slike in videe. Edina barvitost tako sedaj izvira iz objavljenih vsebin in profilnih slik uporabnikov. Po eni strani se torej ni spremenilo veliko – uporaba aplikacije namreč ostaja povsem enaka. Po drugi strani, pa se je premaknila gora – Instagramova popolna sprememba dizajna (ikone in vmesnika) je namreč iz vidika uporabnikov precej drzna in tudi tvegana.

Kako so novo ikono sprejeli uporabniki?

Uporabniki, ki Instagram uporabljajo vsak dan, so spremembe vzeli resno. Najmanj, kar lahko rečemo je, da je bil prvi odziv na novo ikono buren. Velik del Instagramove skupnosti je novo podobo aplikacije dobesedno raztrgal na koščke. To je na nek način razumljivo, saj, roko na srce, nihče pretirano ne mara sprememb – še zlasti, če je bil s prejšnjim stanjem zadovoljen. In kot kaže, so uporabniki prvotno Instagramovo ikono naravnost oboževali. Ikona je bila konec koncev prikupna in nekoliko retro. Večina spremembe dizajna notranje podobe aplikacije pozdravlja (spremenjen vmesnik), kar pa ne moremo reči za novo ikono. Slednjo namreč večina uporabnikov naravnost zavrača. Nova ikona se v primerjavi z izvorno tako zdi korak nazaj, po drugi strani pa je treba priznati, da večina uporabnikov vendarle več časa preživi znotraj aplikacije kot pa ga nameni gledanju ikone na svoji tablici ali pametnem telefonu.

Odzivi Instagramove skupnosti vendarle kažejo na močno nezadovoljstvo s spremembo ikone. Odzivov je bilo v preteklih 24 urah ogromno, kar pomeni, da imajo uporabniki vsekakor veliko pomislekov na novo podobo aplikacije –  od tega, da so se uporabniki zjutraj prebudili in enostavno niso našli ikone za Instagram na svojem telefonu, do tega, da je sprememba povzročila sumničavost in nezaupanje do aplikacije v celoti, mnogi so celo zahtevali, da Instagram novo ikono nemudoma zamenja s staro, nekaj uporabnikov pa je spremembo sprejelo z navdušenjem. Ne glede na raznolike odzive, pa je nova ikona sprožila nekatere pomisleke: Je bila nova ikona inspirirana z Microsoftovim ozadjem? Ali pa: Je nova ikona zares pomembnejša od sprememb kronologije objav na Instagramovi časovnici? In: kako bodo nove generacije sploh vedele, kako je izgledal polaroid?

Čeprav nova ikona dviga veliko prahu, pa se zdi, da je odvrnila pozornost Instagramove skupnosti od velike spremembe, ki se je vmes odvijala na omrežju. O tem, da pri Instagramu pripravljajo določene novosti glede kronologije objav smo že pisali tule. In čeprav so pri Instagramu doslej trdili, da posodobitve še testirajo, so mnogi uporabniki zaznali, da se objave na njihovi časovnici ne prikazujejo več v kronološkem vrstnem redu. Gre za nov Instagramov algoritem, ki objav ne bi več prikazoval po kronologiji, ampak po »pomembnosti in relevanci«. Zdi se, da so pri Instagramu nekoliko izkoristili novo ikono zato, da so pozornost preusmerili iz novega algoritma. Potem, ko so uporabniki preboleli začetni šok, povzročen zaradi nove ikone, so se začeli precej besno in razočarano odzivati na spremembe, ki so jih opazili na svojih časovnicah. Zaradi burnega odziva skupnosti, se je s pojasnilom končno oglasil tudi Instagram – kronološke spremembe na časovnici naj bi tako zaenkrat pomenile zgolj testiranje novega algoritma in ne pomenijo uradnih sprememb. Ne glede na to se zdi, da bodo uporabniki sedaj omrežju še manj zaupali in mu bodo še bolj podrobneje gledali pod prste.

Ne glede na to, ali nam je torej všeč, ali pa je ne moremo nikakor vzljubiti, nova ikona je tu in ostaja takšna tudi v prihodnje. Morda je zato sedaj čas, da vzamemo slovo od priljubljene izvorne polaroidne ikone in se začnemo privajati na novo.

Naročite se na #hashtag e-novice!

* obvezno polje

Privolim, da lahko W3B, d.o.o. moje osebne podatke obdeluje za naslednje namene:

Enkrat mesečno prejmete e-novice. Dovolite, da vaš e-naslov uporabimo za pošiljanje e-novic skladno s pogoji varstva osebnih podatkov. Odjavite se lahko kadarkoli.

Novo na #hashtag.si

Z več kot pol milijarde uporabnikov, ki vsak mesec obiščejo Pinterest, in osupljivimi 10 milijardami ustvarjenih boardov po vsem svetu, se lahko strinjamo, da je Pinterest postal glavno središče za iskanje navdiha. Sedaj pa je Pinterest svojim uporabnikom še...
Figma UI  Ena najbolj izpostavljenih tem letošnje konference je bila vpeljava umetne inteligence (v nadaljevanju UI) v orodje.  Samodejno ustvarjanje dizajna: z enostavnim vnosom besedila je mogoče ustvariti oz. generirati mockup uporabniškega vmesnika za spletno stran ali aplikacijo. Ta funkcija naj...
Razumeti moramo jezik UI (umetne inteligence) ...  Kako sploh UI deluje pri generiranju vsebin? V enostavnih besedah, umetna inteligenca deluje na osnovi obsežnih jezikovnih modelov, ki se učijo iz ogromnih količin podatkov. Ti modeli uporabljajo algoritme za analizo besedil in...