Adobe prehiteva Midjourney in Dall-E?

Adobe Photoshop ostaja najbolj priljubljeno in uporabljeno orodje za profesionalno digitalno umetnost, zlasti za urejanje rastrske grafike. Po več kot treh desetletjih od lansiranja te programske opreme v teh dneh začenjajo novo poglavje z integracijo Generative AI in Adobe Firefly v Photoshop. Pri Adobeju trdijo, da ustvarjalcem v roke predajajo neverjetno novo zmožnost, ki jim bo omogočila, da delajo s hitrostjo svoje domišljije, medtem ko bo njihova izkušnja postala nekaj bolj naravnega, intuitivnega in zmogljivega.

Adobe in Generative AI

Od 23. maja 2023 naprej se lahko naročniki Photoshopa dotaknemo čarovnije Fireflya, orodja iz Adobejeve družine kreativnih generativnih modelov umetne inteligence, neposredno v namizni (beta) aplikaciji Photoshop. Z uporabo lastnega naravnega jezika Photoshop omogoča ustvarjanje slik z Generative Fill. Pozive lahko uporabimo za dodajanje vsebine, odstranjevanje ali zamenjavo delov slike in razširitev robov slike. Generativno polnilo je omogočeno, ko z izbiro (selection) določimo objekt ali del slike v Photoshopu. Ustvarili so tudi novo vrsto generativne plasti (layer), da lahko delamo nedestruktivno. Poleg tega je Generative Fill na voljo tudi kot modul znotraj aplikacije Firefly beta.

Generative Fill poganja Firefly. Firefly je bil predstavljen pred šestimi tedni in je hitro postal ena najuspešnejših različic beta v zgodovini Adobeja. Pri Adobeju pravijo, da je Firefly najbolj diferencirana generativna storitev umetne inteligence na trgu in edina, ki ustvarja komercialno donosno vsebino profesionalne kakovosti. Po preizkusu aplikacije Firefly ter v primerjavi s testiranjem orodij, kot sta Dall-E in Midjourney, lahko rečem, da so rezultati pri vpisovanju preprostih vnosov (ang. prompt) nekoliko bolj zadovoljivi kot pa pri drugih dveh kreativnih generativnih modelih umetne inteligence. Firefly je usposobljen na edinstvenem naboru podatkov, ki vključuje slike Adobe Stock, vsebino z odprto licenco in drugo vsebino v javni domeni brez omejitev avtorskih pravic.

Adobe Firefly
Vir: Zajem zaslona

Igrajmo se s Firefly in Photoshop Beta

1.    Firefly

Firefly je generativna storitev umetne inteligence. Odkar sem dobila dostop do tega orodja, sem ga večkrat preizkusila. Rezultati seveda niso vedno bleščeči in tako kot pri drugih tovrstnih orodjih je treba vložiti nekaj časa v to, da ustvarimo želeni rezultat. Je pa Firefly nekoliko prijaznejši za uporabo, saj ponuja več možnosti za prilagoditev različnih parametrov slike. Svoj besedni vnos lahko enostavno z nekaj kliki nadgradimo z nekaterimi izmed možnosti: sprememba razmerij stranic, izbiranje med številnimi stili in tehnikami, enostavno lahko določimo barvni ton, osvetlitev in vrsto kompozicije.

Beta verzija orodja Firefly je imetnikom naročnine Adobe Creative Cloud trenutno na voljo brezplačno in uporabniki nismo omejeni s številom generiranih vnosov. To sta zagotovo dodatni prednosti.

Disclaimer 1: Adobe je razvil Firefly s svojimi etičnimi načeli do odgovorne uporabe umetne inteligence in transparentnosti, kar omogoča, da so modeli Firefly osredotočeni na ustvarjalce in naj bi bili varni za komercialno uporabo. Njihova etična načela se kažejo pri tem, ko želimo na primer generirati sliko/fotografijo osebe, ki kadi cigareto. Pri tem preizkusu se je izkazalo, da mojega vnosa Firefly ni želel razumeti. Ljudje in ustvarjanje obrazov so mu velik izziv in zaustavi nas tudi, če želimo na primer ustvariti slike znanih politično izpostavljenih oseb. Smernice med drugim blokirajo vnose, ki vključujejo nasilje, pornografijo in “goljufivo ali zavajajočo” vsebino, ki bi lahko povzročila škodo v resničnem svetu. Pri mojem nedolžnem poskusu, da mi na sliko doda koktejl Sex on the beach, sem dobila sporočilo, da to ni v skladu z njihovimi smernicami. Verjetno so določene besede na črnem seznamu.

Disclaimer 2: Aplikacija Photoshop (beta) je na voljo vsem naročnikom Creative Cloud in tistim s preskusno različico, ki vključuje Photoshop. Generative Fill trenutno ni na voljo za komercialno uporabo, ni na voljo osebam, mlajšim od 18 let, ni na voljo na Kitajskem in deluje samo z besedilnimi pozivi v angleščini.

2.    Photoshop Beta

Photoshop Beta ima, kot že omenjeno, dodano možnost Generative Fill. V ukazno polje, ki se pojavi po izboru območja slike, lahko vnesemo poljubno besedilo, ki spremeni sliko.

  • Pri testiranju funkcije sem opazila, da je ključnega pomena kakšen izbor naredimo (ang. selection). S tem mislim na to, da v primeru, da želimo psu dodati očala, ne »izberemo« celega psa, temveč označimo le območje na gobčku, kjer bi radi, da se očala pojavijo.
  • Druga ključna stvar je, da je dobro imeti nekaj potrpljenja. Res je, da lahko dosežemo skoraj čudežne rezultate, a nič ne gre v prvem poskusu. Le z več ponovitvami in prilagoditvami besednih ukazov lahko pridemo do zadovoljivih rezultatov.

Malo za šalo sem na eni Adobe Stock fotografiji želela odstraniti vodni žig (ang. watermark). To je verjetno želja vseh oblikovalcev, ki kdaj nujno potrebujejo neko fotografijo, pa nimajo zakupljenega plana pri določeni spletni knjižnici fotografij. Adobe Photoshop beta se je tu malo pošalil z mano. Kako super je »izbrisal« vodni žig, lahko vidite na spodnji sliki.

Ob svetovnem dnevu brez tobaka (obeležujemo ga 31. maja) smo se tudi v agenciji W3B poigrali v različici Photoshop beta. Pripravili smo objavo s pripisom: »If only it were that easy.«

Bonbonček

V zadnjih letih zelo pogosto opažam, da je aplikacija Photoshop nadgrajena in jo je treba posodobiti. Z najnovejša posodobitvijo (Photoshop verzija 24.5) so vpeljana nova orodja za pospešitev vsakodnevnih ustvarjalnih delovnih procesov.

Opravilna vrstica s predlaganimi postopki (Ang. Contextual Task Bar)

Vpeljali so novo opravilno vrstico, ki je neke vrste hitro dostopen meni. Priporoča najverjetnejše naslednje korake in zmanjša število klikov, potrebnih za dokončanje določenega postopka.

Ko je predmet izbran, se pod našo izbiro prikaže opravilna vrstica in predlaga dejanja za izboljšanje izbire.

Vir: Zajem zaslona

Funkcije, ki se v primeru izbire objekta prikažejo, so: Prilagodi izbiro (Modify Selection), Obrni izbiro (Invert Selection),  Ustvari masko (Create Mask From the Selection), Ustvari novo plast s prilagoditvijo (Create New Adjustment lLayer), Zapolni izbiro s polnilom (Fill Selection). Nova opravilna vrstica se mi zdi v primerjavi z ostalimi izboljšavami v novi verziji Photoshopa najboljša pridobitev. Še posebej uporabna se mi zdi funkcija Prilagodi izbiro, ki je pred tem zahtevala veliko preveč klikov. 

Predpripravljeni filtri za prilagoditev slike (ang. Adjustment Presets)

V podokno za nastavitve je dodanih 32 prednastavitev za barvne korekcije fotografije. S premikom miške na določen filter lahko vidimo, kako bi naša slika izgledala z uporabljeno prednastavitvijo. Ko jo izberemo, pa jo lahko izboljšamo z urejanjem samodejno ustvarjenih plasti (ang. Layer) za prilagoditve. S pomočjo teh filtrov lahko spremeinimo videz slik v le nekaj korakih.

Vir: Adobe Blog
Vir: Adobe Blog

Orodje za odstranjevanje (ang. Remove Tool)

Orodje za odstranjevanje je nova funkcija, ki temelji na umetni inteligenci in omogoča, da zamenjamo neželeni predmet tako, da ga označimo z »barvanjem« izbranega dela slike. Po preizkusu orodja sem ugotovila, da ne deluje povsem tako, kot bi si želela. Pri Adobeju trdijo, da je orodje za odstranjevanje še posebej zmogljivo pri odstranjevanju večjih predmetov. Kot primer navajajo, da to orodje lahko odstrani celotno stavbo ali avto s slike alpske pokrajine, pri tem pa ohrani brezhibno nadaljevanje travnika in njegov prehod z gorami. Morda mu moram dati drugo priložnost!

Vir: Adobe Blog in zajem zaslona

Posodobitev prelivov (Gradients Update)

Funkcija Gradients je z novo posodobitvijo izboljšana. Po prvem tednu uporabe se mi zdi, da so nam kar precej olajšali delo. Funkcija za ustvarjanje prelivov zdaj vključuje nove kontrole v podoknu za nastavitve, ki nam pomagajo imeti bolj natančen nadzor nad številnimi vidiki preliva v realnem času. Lahko pa tudi nedestruktivno urejamo prelive, kar pomeni, da se lahko vrnemo nazaj in spremenimo preliv, ne da bi trajno spremenili izvirno sliko.

Za ovinkom

Orodja kreativnih generativnih modelov umetne inteligence postajajo vse bolj izjemna. Vseeno bi rada omenila, da je pri mojem preizkušanju prišlo do kar nekaj zelo popačenih in neposrečenih rezultatov. Kljub temu da Firefly in nove funkcije v Photoshopu beta še zdaleč niso popolne, pa sem navdušena nad tem, kaj vse nas čaka za ovinkom.

Eva Šarec
Eva Šarec
Grafična oblikovalka, ki jo najbolj zanima motion design oziroma 2D animacija. Verjame, da oblikovanje ni samo v podrobnostih in natančno postavljenih pikslih (seveda je to glavna sestavina), ampak tudi v seznamih in kljukicah na njih. Ustvarjalost je njen način življenja, ki se kaže v vsakodnevnih malenkostih. Najbolj navdušena je, ko se prebija skozi nove izzive in tekom tega nabira novo znanje.

Naročite se na #hashtag e-novice!

* obvezno polje

Privolim, da lahko W3B, d.o.o. moje osebne podatke obdeluje za naslednje namene:

Enkrat mesečno prejmete e-novice. Dovolite, da vaš e-naslov uporabimo za pošiljanje e-novic skladno s pogoji varstva osebnih podatkov. Odjavite se lahko kadarkoli.

Novo na #hashtag.si

Kot je Google že pred časom obvestil, bo pred 1. marcem 2024 posodobil svoje zahteve za oglaševanje v Evropskem gospodarskem prostoru (EGP). Prihajalo bo do večjih sprememb v pravilih oglaševanja, ki jih bo treba upoštevati, saj bi neupoštevanje tega...
Na prihajajočem tekmovanju DIGGIT, ki velja za prestižno priznanje na področju digitalnih komunikacij, bo kot član žirije sodeloval Denis Jakin, direktor poslovnega razvoja v digitalni agenciji W3B. Njegova vloga bo ključna pri iskanju in nagrajevanju projektov, ki ne le...
Orodje je človekov podaljšek roke, s katerim lažje opravlja svoje delo. Kako uporabno je orodje, se kaže predvsem v načinu upravljanja in izkoriščanja le-tega pri uspešnosti izvajanja svojega dela. Ena od osrednjih nalog vodje projektov je (kot je že iz...