Corporate Memphis – trend ali tragična oblikovalska napaka? 

Zagotovo ste že naleteli na ilustracije z gumijastimi okončinami živih barv, ki spremljajo animacije, oglase in še kaj bi se našlo. Če jih še niste, boste sedaj zagotovo bolj pozorni nanje. Gre za obuditev Corporate Memphis stila, ki v poslovno podobo prinaša odmerek ekscentričnosti in domišljije. Je to lastnost, ki bo ta stil ponesla iz preteklosti v prihodnost ali se ravno zaradi tega njegova uporaba zaključuje? 

Corporate Memphis stil

Kaj sploh je Corporate Memphis Stil? 

Svoje ime je pridobil po italijanskem oblikovalskem kolektivu Memphis Group, ki je deloval v 80. letih prejšnjega stoletja. Skupina je bila znana po svoji radikalni in provokativni estetiki, ki je presegla ustaljene meje tradicionalnega oblikovanja. Njihovo delo je zaznamovala uporaba živahnih barv, ekscentričnih oblik in pogosto kontrastnih kombinacij materialov, kar je vplivalo na široko paleto industrijskega, notranjega in grafičnega oblikovanja. 

Corporate Memphis stil se je izvorno pojavil v oblikovanju pohištva, vendar je sčasoma prešel tudi v druge industrije, vključno s podjetniškim oblikovanjem in oglaševanjem. Slog je postal široko priljubljen, ko je Facebook leta 2017 predstavil Alegrio, ilustracijski sistem, ki so ga naročili pri od oblikovalski agenciji Buck Studios in ilustratorki Xoani Herrera. 

Vizualne značilnosti sloga 

Corporate Memphis obsega ploske človeške like v akciji z neproporcionalnimi značilnostmi, kot so dolge in upogljive okončine, majhni trupi, minimalne ali nobene obrazne značilnosti ter svetle barve brez mešanja. Facebookova Alegria uporablja nereprezentativne barve kože, kot so modra in vijolična, da bi ustvarila univerzalen občutek, vendar nekateri umetniki v slogu uporabljajo bolj realistične barve in značilnosti za prikaz raznolikosti. 

Razvil se je iz potrebe po novem, drugačnem 

Corporate Memphis stil je v poslovnem svetu zaslovel kot svež, a hkrati prepoznaven odgovor na potrebo po novem slogu za podjetja, ki želijo izstopati in se povezati s sodobno publiko. Ta stil je nastal iz želje po preseganju tradicionalnih, pogosto dolgočasnih korporativnih podob in vnašanja nekaj zabave in razigranosti v poslovno okolje. 

Ali gre za enega najbolj zasovraženih oblikovalskih stilov? 

Corporate Memphis je postal privlačen za podjetja zaradi svoje hitre, poceni in enostavne proizvodnje. Zaradi uspeha Alegrije je nešteto blagovnih znamk želelo posnemati kar so naredili pri Facebooku – in to je bilo dokaj enostavno narediti. Slog je doživel opazno transformacijo od inovativnega sodobnega dizajna z minimalističnimi detajli, osnovno barvno paleto in prenosljivo identiteto do prenasičenega in drezdušnega stila, ki ga poznamo danes. Pogosto so ga označevali za poskus prikrivanja pravih namenov velikih tehnoloških podjetij – ustvarjanje vtisa harmoničnega utopičnega sveta, ki pa je v nasprotju s stvarnostjo. 

Kljub temu so nekateri zagovorniki Corporate Memphisa poudarili, da slog ponuja nepričakovano globino in raznolikost. Po njihovem mnenju bi ga bilo treba razumeti ne le kot marketinški trend, ampak kot umetniški izraz, ki se vklaplja v širši kontekst umetniških gibanj in zgodovine. 

Kakšna je njegova prihodnost? 

Čeprav Corporate Memphis stil vzbuja zanimanje zaradi svoje edinstvenosti in vizualne privlačnosti, pa je njegova prihodnost negotova. Čas bo pokazal, ali bo ta slog ostal le trenutni trend ali pa bo zaznamoval podobo podjetij tudi v prihodnosti. Vendar pa je kljub tej negotovosti vzbudil zanimanje in navdihnil oblikovalce, da raziskujejo nove možnosti v poslovnem oblikovanju. 

Predstavlja fascinanten preplet preteklosti in sedanjosti, ki nudi izzive in priložnosti za podjetja. Z njegovo edinstveno kombinacijo retro elementov in sodobnih pristopov k oblikovanju lahko ta slog še naprej služi kot vir navdiha za oblikovalce po vsem svetu, ki želijo izraziti svojo edinstvenost in izstopati iz množice. 

Viri:
https://t-artmagazine.com/what-is-corporate-memphis-and-why-is-it-everywhere/ 
https://www.wired.com/story/corporate-memphis-design-tech

Naročite se na #hashtag e-novice!

* obvezno polje

Privolim, da lahko W3B, d.o.o. moje osebne podatke obdeluje za naslednje namene:

Enkrat mesečno prejmete e-novice. Dovolite, da vaš e-naslov uporabimo za pošiljanje e-novic skladno s pogoji varstva osebnih podatkov. Odjavite se lahko kadarkoli.

Novo na #hashtag.si

V dobi, ko so vsi dogodki, počitnice, druženja in celo obroki ovekovečeni na družbenih omrežjih, nas pogosto lahko obišče občutek, da nekaj pomembnega zamujamo ali da gre drugim bolje od nas. Pa so ti posamezniki tudi v resnici bolj...
Pri pripravi marketinških strategij in načrtovanju kampanj se dandanes marketinški strokovnjaki še vedno držijo štirih ključnih vodnikov, tako imenovanih štirih P-jev marketinga: Product (izdelek), Price (cena), Place (mesto/kraj) in Promotion (promocija).   Idejno zasnovo za koncept Marketing Mixa – katerega del...
Medtem ko Instagram in Facebook ostajata priljubljeni platformi za vzdrževanje stikov s prijatelji in deljenje utrinkov, uporabniki Pinterest izbirajo iz popolnoma drugačnih razlogov. Ali veste, kakšnih?   Letos so upihnili že 14. svečko Pinterest, ki presega običajno definicijo družbenega omrežja, je platforma...