Trendi grafičnega oblikovanja 2024 – Sodobne umetniške vizije in inovacije

V svetu grafičnega oblikovanja, kjer kreativnost in tehnološki napredek tvorita neprestano dinamično tkivo, se pričakuje, da bo leto 2024 prineslo ključne spremembe in navdihujoče inovacije. Grafično oblikovanje ni več zgolj estetski element, temveč postaja trend in prepoznavnost blagovnih znamk. Z digitalno revolucijo, umetno inteligenco in nenehnim razvojem oblikovalskih orodij se oblikovalci soočajo z razburljivimi izzivi, ki zahtevajo ustvarjalnost in prilagodljivost. V tem članku bomo raziskali napovedi za leto 2024 v svetu grafičnega oblikovanja. 

Trend #1 : Naravni materiali 

Trajnost ni le izbira okolju prijaznih materialov, temveč tudi globoka povezanost z naravo. Čar tega trenda je v njegovi naravni estetiki. Grafični oblikovalci vse pogosteje črpajo navdih iz organske lepote sveta in ustvarjajo vizualne podobe, ki se ujemajo z mirnostjo in pristnostjo narave. 

Embalaža se na primer razvija v smeri čistejših, zemeljskih oblik, ki poudarjajo reciklirane materiale in barvne palete, ki jih povezujemo z ekologijo, naravo in recikliranjem. Blagovne znamke ne pakirajo več le izdelkov, temveč oblikujejo vizualne pripovedi, ki pritegnejo zavestne potrošnike. Ta trend poudarja potencial grafičnega oblikovanja kot močnega medija za proslavljanje okolja in kaže na družbo, ki si prizadeva za harmonično združevanje estetike in etike. 

Naravni materiali
Vir: Behance – Anastasiya Zubrytskaya 

Trend #2 : Abstraktni nakloni in barvni prehodi 

Prehodi ustvarjajo nežen učinek dimljenja, ki mehko prehaja med različnimi odtenki barv. Gradienti še naprej ohranjajo svojo priljubljenost, vendar oblikovalci letos stremijo k dodajanju več živahnosti, kot so običajni kristalni toni in pastelni odtenki. Opazimo izrazite neonske barve, ki spominjajo na lava lučke, kar ustvarja nadrealističen videz v oblikovanju. Uporaba gradientov izboljšuje oblikovanje in poudarja prekrito besedilo, obenem pa omogoča vključitev živahnih barv brez pretiravanja. 

Barvni prehodi v oblikovanju so lahko precej preprosti, običajno vključujejo dvobarvni prehod med komplementarnima barvama. To je odličen način za ločevanje elementov zasnove in poudarjanje drugih elementov, ne da bi ustvarili psihedeličen učinek. Prav tako dajejo občutek sodobnosti zasnove! 

Abstraktni nakloni in barvni prehodi 
Vir: Behance – Townsfolk design 

Trend #3 : Ilustracije 

Ročno izdelane ilustracije in črtice so glavni trend grafičnega oblikovanja v letu 2024. Pri tem trendu gre predvsem za ponovno vzpostavitev stikov z ljudmi ter dodajanje občutka zabave in čustvene povezanosti. S pravo barvno paleto gre z roko v roki z novim trendom grafičnega oblikovanja nostalgije! 

Ilustracije
Vir: Behance – Isadora Correia

Trend #4 : Estetika navdihnjena z naravo 

Narava je leta 2024 v središču pozornosti, grafično oblikovanje pa črpa navdih iz organske lepote našega sveta. Ta trend odmeva z vse večjim poudarkom na pozornosti in dobrem počutju. Teksture, ki jih navdihuje narava, kot so grobo lesno zrnje ali občutljivo akvarelno pranje, dodajo pridih otipljivega bogastva in še dodatno zabrišejo meje med digitalnim in fizičnim svetom. 

Pričakujte, da bo ta estetika krasila vse, od materialov za blagovno znamko in vmesnikov spletnih strani do embalaže in oglaševanja

Estetika navdihnjena z naravo
Estetika navdihnjena z naravo
Vir: Yaroslav Iakovlev

Trend #5 : Gibljiva tipografija 

Blagovne znamke bodo želele najti nove načine, kako se izkazati kot pristne in edinstvene. Vse več blagovnih znamk bo oblikovalcem in tipografom naložila, da zgodbo svoje blagovne znamke pripovedujejo na bolj dinamičen in izrazit način. In prav to gibljiva tipografija doprinese. 

Gibljiva tipografija
Vir: Studio Kiln
Pia Zorič
Pia Zorič
Kot grafična oblikovalka, ki se navdušuje nad ustvarjanjem in oblikovanjem, svojo kreativnost prelivam v vse vidike vizualne komunikacije. Z združevanjem estetike in funkcionalnosti skozi oblikovanje ustvarjam privlačne in intuitivne grafike. Moja edinstvena kombinacija veščin omogoča, da preoblikujem ideje v grafike, ki navdušujejo in izboljšujejo način, kako ljudje dojemajo svet okoli sebe.

Naročite se na #hashtag e-novice!

* obvezno polje

Privolim, da lahko W3B, d.o.o. moje osebne podatke obdeluje za naslednje namene:

Enkrat mesečno prejmete e-novice. Dovolite, da vaš e-naslov uporabimo za pošiljanje e-novic skladno s pogoji varstva osebnih podatkov. Odjavite se lahko kadarkoli.

Novo na #hashtag.si

Na prihajajočem tekmovanju DIGGIT, ki velja za prestižno priznanje na področju digitalnih komunikacij, bo kot član žirije sodeloval Denis Jakin, direktor poslovnega razvoja v digitalni agenciji W3B. Njegova vloga bo ključna pri iskanju in nagrajevanju projektov, ki ne le...
Orodje je človekov podaljšek roke, s katerim lažje opravlja svoje delo. Kako uporabno je orodje, se kaže predvsem v načinu upravljanja in izkoriščanja le-tega pri uspešnosti izvajanja svojega dela. Ena od osrednjih nalog vodje projektov je (kot je že iz...
Na zadnjem lanskem izobraževanju SOZ Akademije je Alex Turtschan, direktor inovacij v mednarodnem podjetju MediaPlus, predstavil prihodnost družbenih omrežij. Osredotočil se je predvsem na izzive, ki jih prinaša vzpon skritih družabnih omrežij. Podobno kot so platforme Web 2.0 pred leti...