Kaj je razlika med Instagram Story objavami in Reelsi?

Med vsemi družbenimi omrežji je Instagram zame številka ena. Mene je pridobil s kulturo lepega, estetskimi fotografijami, kratkimi informativnimi besedili in na moje presenečenje manj sovražnega govora. Tako Instagram spremljam že dobro desetletje ter opazujem njegov napredek in umeščanje novih orodij, ki so postopoma na voljo vse več uporabnikom.

Seveda spremljam tudi trende na ostalih družbenih omrežjih in opazujem, kdaj in kako se pojavljajo, si sledijo, ter zame najbolj zanimivo, kako drug od drugega kopirajo dobre prakse, da bi zadržali stare in pridobili nove uporabnike. Že nekaj let je v vzponu TikTok, ki je s svojim pokončnim video formatom ustvaril trend, na katerega se odzivajo druga družbena omrežja, med katerimi je tudi Instagram z Reelsi, ki so od letos na voljo tudi v Sloveniji.

Končno imamo tudi v Sloveniji Reelse

Moj prvi odziv je bil malo sarkastičen in nekako v stilu no, končno smo jih tudi mi dobili in takoj sem začela raziskovati možnosti uporabe. Najprej sem opazila, da so vsi objavljeni videi postali Reelsi, kar se mi je zdelo čudovito, saj je bilo videti, kot da Reelse objavljam že od samega začetka. Potem sem svoj prvi Reel objavila v Story objavi in se pri tem na glas vprašala, v čem je razlika med Reelsi in Story objavami? Takrat še nisem vedela, da se bo objavljeni Reel uvrstil na mojo časovnico kot objava in, da bi ga lahko ustvarila tudi kot objavo ter nato delila v Story. Kmalu sem ugotovila, da so si Reelsi in Storyji podobni samo na prvi pogled.

Ključne razlike med Reelsi in Story objavami

Po najnovejših statistikah Instagram Reelsi v primerjavi z drugimi tipi objav na Instagramu nedvomno prednjačijo, kar pa ne pomeni, da Story objave niso uporabne in dovolj aktualne. Le vedeti moramo, katere so razlike med tema tipoma Instagramovih objav in jih uporabljati v korist strategije podjetja, znamke ali osebnih preferenc.

  1. Prikaz (Display)

Namen Story objav je pripovedovanje zgodb, ki se zgodijo čez cel dan in so s klikom na profilno sliko uporabnikom Instagrama vidne 24 ur. Trajno se lahko Story objave shrani pod Highlights. Reelsi so namenjeni bolj ustvarjalnim video posnetkom, ki ostanejo trajno vidni med objavami na časovnici osebnega profila in omogočajo deljenje v Story. Če želite določeno video objavo trajno deliti, jo objavite kot Reel, če želite deliti le nekaj utrinkov, pa raje objavite Story.

  • Format

Story objave so bile sprva mišljene zgolj kot video format, vendar je bila kasneje dodana tudi možnost objave fotografij in deljenja objav iz osebnega profila ali profilov drugih. Reelsi omogočajo le video format. Storyji omogočajo širši spekter možnosti objav kot Reelsi, kar je boljša izbira, ko želiš objaviti zgolj fotografijo ali povezavo do drugih profilov.

  • Opis objave (Caption)

Story objava nima možnosti opisa objave, kot je to možno pri navadnih objavah ali pri Reelsih, ki imajo enake lastnosti kot navadna objava. Zato je pri Story objavah pogosto opis kar v samih objavah, kjer so vključeni še ključniki in oznake ostalih uporabnikov.

  • Vključevanje uporabnikov (Engagement)

Story objavo je mogoče komentirati v zasebnem sporočilu in jo všečkati. Reel ima enake lastnosti kot navadna objava, zato se lahko pod objavo komentira in se jo všečka. Za več neposrednega stika z uporabniki je Story objava odlična izbira. Za profile z veliko sledilci, kjer je na zasebna sporočila vseh uporabnikov težko odgovarjati, pa so Reelsi primernejši, saj je za komentarje pod objavami dovolj všeček.

  • Ključniki (Hashtags)

Tako v Story objavah, kot pri Reelsih se lahko uporablja ključnike. Razlika je ta, da so Story objave mišljene, da jih vidijo le sledilci posameznega profila, zato se zelo težko najde pod ključniki. Pri Reelsih se ključniki zapišejo tako kot pri navadni objavi v opisu objave, zato se te objave lahko najdejo pod posameznimi ključniki. Razlika je tudi ta, da je pri Story objavah možno uporabiti do 10 ključnikov, pri Reelsih do 30.

  • Dolžina objave

Dolžina Storyja, kot fotografije je do 7 sekund, kot videa pa do 30 sekund. Reelsi imajo na voljo daljšo minutažo in so lahko dolgi do 90 sekund. Reelsi tako ponujajo daljše posnetke brez prekinitev, kar je vsekakor izboljša uporabniško izkušnjo, saj so prekinitve pri Storyjih lahko moteče.

  • Urejanje objave (Editing)

Storyje in Reelse je možno urejati v aplikaciji Instagram, kjer pa Reelsi ponujajo številčnejše možnosti urejanja. Story objave so omejene na učinke, ki so možni s kamero, predloge postavitev fotografij in filtre, pri Reelsih pa se lahko posnetke krajša in združuje z drugimi posnetki in uporablja različne učinke, kot je na primer učinek upočasnjenega gibanje.

Zdaj poznaš nekaj osnovnih razlik med Instagram Story objavami in Reelsi, kdaj je bolj primerno objaviti eno ali drugo ter, katera trenutno nedvomno prednjači pri ogledih in dosegu. Prepričana sem, da lahko pričakujemo še dodatna orodja za pripravo obeh tipov objav in da so na večini družbenih omrežij spremembe edina konstanta.

Naročite se na #hashtag e-novice!

* obvezno polje

Privolim, da lahko W3B, d.o.o. moje osebne podatke obdeluje za naslednje namene:

Enkrat mesečno prejmete e-novice. Dovolite, da vaš e-naslov uporabimo za pošiljanje e-novic skladno s pogoji varstva osebnih podatkov. Odjavite se lahko kadarkoli.

Novo na #hashtag.si

V dobi, ko so vsi dogodki, počitnice, druženja in celo obroki ovekovečeni na družbenih omrežjih, nas pogosto lahko obišče občutek, da nekaj pomembnega zamujamo ali da gre drugim bolje od nas. Pa so ti posamezniki tudi v resnici bolj...
Zagotovo ste že naleteli na ilustracije z gumijastimi okončinami živih barv, ki spremljajo animacije, oglase in še kaj bi se našlo. Če jih še niste, boste sedaj zagotovo bolj pozorni nanje. Gre za obuditev Corporate Memphis stila, ki v...
Pri pripravi marketinških strategij in načrtovanju kampanj se dandanes marketinški strokovnjaki še vedno držijo štirih ključnih vodnikov, tako imenovanih štirih P-jev marketinga: Product (izdelek), Price (cena), Place (mesto/kraj) in Promotion (promocija).   Idejno zasnovo za koncept Marketing Mixa – katerega del...