Oblikovanje za družbena omrežja

Študija, ki jo je izvedel Microsoft pred nekaj leti, je pokazala, da ljudje na splošno začnejo izgubljati koncentracijo po 8 sekundah. Ob vse bolj nasičenem spletnem prostoru in ostalih medijih ta številka še naprej vztrajno pada.

Če želimo pritegniti pozornost svojih sledilcev na družbenih omrežjih, je zato pomembno, da so naše vsebine privlačne in izstopajoče. Kakovostna vizualna podoba na družbenih omrežjih je poleg vsebine bistvena za doseg ciljne skupine.  

Osem nasvetov za oblikovanje na družbenih omrežjih

  1. Uravnoteženje besedila, fotografije in videa

Če želite pritegniti ciljno skupino, bodite pozorni, da vaše objave ne bodo monotone. Priporočljiva je raba različnih medijev in formatov, tako fotografij, grafik, besedil in videev, da bodo vaše vsebine zanimive in razgibane.

  1. Video

Video vsebine imajo vse večji vpliv na kanalih družbenih omrežij, kar je razvidno tudi ob porastu omrežij TikTok, Snapchat, formatih, kot so Instagram story-ji, reelsy itd. Po nedavnih raziskavah naj bi kar 82 % uporabnikov Twitterja raje pogledalo video, kot prebralo vsebino.

V videu lahko na dinamičen način v kratkem času predstavimo veliko količino informacij, zato je odličen format objav in marketinških kampanj, ki lahko doseže veliko število uporabnikov.

  1. Infografika

Infografika je poenostavljena grafična upodobitev kompleksnejših informacij in podatkov. Za pripravo infografik se lahko poslužimo grafov, ikon in drugih grafičnih elementov za prikazovanje podatkov, fotografij in ilustracij. Pomembno je, da so podatki uprizorjeni na nazoren, enostaven in zanimiv način. Dobro izdelana Infografika lahko zagotavlja tudi do 120-180 % več engagementa kot objava s samim besedilom, uporabniki pa jo radi tudi med seboj delijo.

  1. Besedilo

Kombinacija besedila na fotografiji je odličen način, kako okrepiti vaše sporočilo in tako vplivati na ciljno publiko. Pomembno je, da je besedilo jedrnato in da končna kombinacija fotografije in besedila ni prenasičena. Prav tako je pomembno, da se uporabijo kontrastne barve, ki hitro padejo v oko in so enostavno berljive.

Popularni so tudi citati, s katerimi lahko vaše podjetje oz. blagovna znamka izraža svoje poslanstvo, vrednote in cilje.

  1. Fotografija

Ne glede na to, ali uporabljate stock fotografije, ali fotografije posnamete sami, je bistveno, da le te predstavljajo vašo blagovno znamko. Ta bo lažje prepoznavna, če bodo imele fotografije poenoten in razpoznaven stil, ki se bo razlikoval od konkurence.

  1. Tipografija

Tipografija je še en od elementov, ki vpliva na to, kako so vaše objave predstavljene ciljni publiki. Ključno je, da se držite uporabe ene ali dveh različnih pisav na objavo, še bolje pa je, da se držite celostne vizualne podobe znamke in tako tudi na družbenih omrežjih vzdržujete poenoten in prepoznaven stil.

Varna izbira so neserifne pisave, ki so enostavno berljive na vseh napravah in v različnih velikostih.

  1. Tema in barvna shema

Še en od načinov, kako ustvariti privlačne vsebine je določitev jasne vizualne teme in barvne sheme. Ta naj odraža identiteto blagovne znamke, saj bodo tako vaše objave takoj prepoznavne in bodo prepoznavnost še naprej gradile.

  1. Pravi formati

Poleg vsebine, grafik in fotografij moramo biti pozorni tudi na prave dimenzije objav in oglasov. Vsaka platforma namreč vsebine prikazuje na različnih formatih, zato moramo le te temu primerno prilagoditi. Ker se formati velikokrat tudi spreminjajo, moramo spremembe spremljati in vsebine temu primerno prilagajati.  

Z upoštevanjem omenjenih nasvetov boste postavili trdno osnovo pri oblikovanju vaše vizualne podobe na socialnih medijih, kar vam bo pomagalo, da vaša blagovna znamka izstopa iz množice in se razlikuje od konkurence.