Poznate leonardo.ai?

Spletno mesto, ki ponuja dnevno mešanico novic, nasvetov in navdiha s področja umetnosti in oblikovanja, Creative Bloq, je julija posodobilo seznam UI generatorjev slik, ki besedilne ukaze (prompt) pretvarjajo v sliko.  Verjetno ste že slišali za Dall-E 2 in Midjourney, o Adobe Firefly pa smo pisali tudi na našem portalu.

Tovrstnih člankov s »top 10« UI generatorji slik je veliko, a po pregledu nekaj seznamov nikjer ni bil omenjen Leonardo.ai. V zadnjem času se pojavljajo orodja, ki jih napaja umetna inteligenca, tako hitro, da se zdi enostavno nemogoče, da bi poznali in stestirali vsako orodje. A Leonardo.ai je zagotovo orodje, ki me je navdušilo in ga bom verjetno uporabljala še nekaj časa, preden bom iskala alternative.

Leonardo.ai

Leonardo.ai

Če niste naročniki Adobe Creative Suita ter ne morete uporabljati Adobe Firefly, a želite preizkusiti delovanje katerega od kreativnih generativnih modelov umetne inteligence, je ena od možnosti torej Leonardo.ai.

Tudi najbolj prepoznavna in izpopolnjena orodja imajo namreč svoje omejitve. Na primer Midjourney na Discordu javlja naslednje sporočilo (če nimate zakupljene naročnine):

Midjourney
Vir: zajem zaslona

Če bi se radi samo malo igrali ter za zabavo ustvarjali generirane slike iz besedil in ne želite kupiti enega od planov, ki jih ponujajo pri Midjourneyju, preizkusite Leonardo.ai.

Ima kar nekaj prednosti:

  • Je brezplačen za uporabo: lahko generiramo sicer omejeno količino slik (na dan imamo na voljo 150 žetonov (token), ki se osvežijo vsakih 24 ur).
  • Leonardo.ai je spletna aplikacija, kar pomeni, da za uporabo ne potrebujemo računa na Discordu (za marsi koga je to lahko bolj priročno).
  • V »knjižnici« izdelkov vseh ustvarjalcev lahko z izbiro posamezne slike vidimo celoten besedni ukaz (prompt), ga kopiramo in uporabimo njegovo variacijo za generiranje svojih slik.
  • Znotraj Leonardo.ai lahko generiranim slikam odstranimo ozadje in jih kot .png-je prenesemo s prosojnim ozadjem.
  • Vključuje orodje, ki omogoča, da iz preprostega poziva (prompt) dobimo bolj zapletene predloge.
Leonardo.ai
Vir: zajem zaslona (Leonardo.ai)
  • Zdi se mi precej intuitiven, saj nam orodna vrstica na levi strani omogoča veliko nastavitev in prilagoditev.

Kako si ustvariti račun na Leonardo.ai

Ob prvem obisku spletne strani Leonardo.ai se je treba vpisati in počakati, da nam pošljejo/odobrijo dostop. To se da tudi zaobiti in takoj lahko pričnemo z uporabo aplikacije. Za takojšen dostop si oglejte spodnja kratka navodila ⤵️

Vir: TikTok – iam.travis

Kakovost generiranih slik

Leonardo.ai po mojem mnenju generira slike solidne kakovosti. Kako pa se izkaže v primerjavi z Midjourneyem? Nekaj primerjav prikaže spodnji video. (za povzetek si ga oglejte od 9:25 minute dalje)

V članku na medium.com so letos februarja tudi naredili primerjavo orodij Leonardo.ai in Midjourney. Čeprav so slogi različni, mene nekoliko bolj prepriča izvedba orodja Midjourney. A ni za zanemariti dejstva, da so to le nekateri primeri in da se v »AI svetu« vse razvija tako hitro, da se v pol leta zgodijo velike spremembe in izboljšave. Tako sem našla tudi članek, ki v primerjavah teh dveh orodij govori v prid Leonardo.ai (Primeri cloudbooklet.com #3).

Primer Medium.com #1: Prompt: Old fashioned car on the street

Leonardo vs. Midjourney
Vir: Zajem zaslona (Medium.com) – Leonardo vs. Midjourney

Primer Medium.com #2: Prompt: Portrait of an old viking, dramatic lighting

Leonardo vs. Midjourney
Vir: Zajem zaslona (Medium.com) – Leonardo vs. Midjourney

Primer cloudbooklet.com #3: Prompt: 4-year-old cute girl, cute, long curly brown hair, making friends with beautiful angel, Disney style, story book illustration

Leonardo vs. Midjourney
Vir: Zajem zaslona (cloudbooklet.com) – Leonardo vs. Midjourney

Zaključek

Verjamem, da je veliko oblikovalcev in drugih navdušencev nad slikami in grafikami, ki jih ustvari umetna inteligenca že preizkusilo kakšnega izmed kreativnih generativnih modelov umetne inteligence. Verjetno je tudi kar nekaj takih, ki jih vse povezano z umetno inteligenco odbija, ali pa takih, ki ostajajo radovedni in z malo distance spremljajo razvoj. Leonardo.ai nudi nekaj prednosti v primerjavi z drugimi podobnimi orodji, a seveda se najdejo tudi pomanjkljivosti. Zaenkrat se mi zdi vsaj vreden omembe in morda bo komu olajšal kakšno nalogo ali pa ga bo testiral za zabavo.

Eva Šarec
Eva Šarec
Grafična oblikovalka, ki jo najbolj zanima motion design oziroma 2D animacija. Verjame, da oblikovanje ni samo v podrobnostih in natančno postavljenih pikslih (seveda je to glavna sestavina), ampak tudi v seznamih in kljukicah na njih. Ustvarjalost je njen način življenja, ki se kaže v vsakodnevnih malenkostih. Najbolj navdušena je, ko se prebija skozi nove izzive in tekom tega nabira novo znanje.

Naročite se na #hashtag e-novice!

* obvezno polje

Privolim, da lahko W3B, d.o.o. moje osebne podatke obdeluje za naslednje namene:

Enkrat mesečno prejmete e-novice. Dovolite, da vaš e-naslov uporabimo za pošiljanje e-novic skladno s pogoji varstva osebnih podatkov. Odjavite se lahko kadarkoli.

Novo na #hashtag.si

Velikan družbenih omrežij je pred kratkim obvestil uporabnike platform, da se v skladu s spremembami politike zasebnosti njihove informacije uporabijo tudi za razvoj in izboljšanje Meta UI. Prenovljeni pogoji poslovanja bodo stopili v veljavo 26. junija 2024.  Posodobitev pravilnika  Meta od...
Projektov je toliko, kolikor je različnih podjetij. Za uspešnost podjetja je treba imeti vodjo, ki takšne projekte vodi in je kos tej nalogi, da s svojimi izkušnjami in znanjem uspešno pripelje projekt od začetka do konca. Ali vsi vodje...
Trend video vsebin  Ali ste kdaj med spremljanjem objav na družbenih omrežjih zavestno razmišljali, zakaj nekatere pridobijo več vaše pozornosti in zanimanja kot druge? Zakaj med vsako dnevno pavzo odpremo TikTok ali Instagram Reels in se zabavamo ob kratkih video...