Primerjava Canve in programov Adobe

Med študijem grafičnega oblikovanja sem se srečala z Adobejevimi programi, ki jih vsakodnevno uporabljam pri svojem delu, kasneje pa sem se seznanila tudi s Canvo. V nadaljevanju predstavljam razlike med Canvo in programi, ki jih ponuja Adobe, ter svoje izkušnje z obema programoma.  

Canva je programska oprema za oblikovanje, ki je na splošno enostavnejša za uporabo in bolj intuitivna kot Adobejevi programi, kot sta Photoshop in Illustrator. Omenjena programa imata – tako kot tudi drugi iz zbirke programov Adobe – strmejšo krivuljo učenja. Canva je dobra izbira za ljudi, ki iščejo preprosto oblikovalsko orodje za ustvarjanje objav družabnih medijih, oblikovanje predstavitev in druge vizualne vsebine. Ima široko paleto predlog (templatov) in oblikovalskih elementov, kot so fotografije, grafike, pisave, ki olajšajo ustvarjanje dizajnov profesionalnega videza brez veliko oblikovalskih izkušenj. 

Adobe programi še vedno veljajo za nek standard v industriji in ponujajo široko paleto naprednih funkcij, ki jih Canva nima. Če vaše delo vključuje delo s slikami in grafikami visoke ločljivosti, so programi Adobe morda bolj primerni za vaše potrebe. 

Nekaj prednosti uporabe Canve: 

Canva
Posnetek zaslona: Canva
 • Canva je enostavna za uporabo, saj ima uporabniku prijazen vmesnik (interface), ki olajša ustvarjanje dobrih dizajnov, tudi če nimate veliko izkušenj z oblikovanjem. 
 • Ima širok nabor predlog (templatov) in oblikovalskih elementov, ki jih lahko uporabite pri svojem ustvarjanju. Ob tem se pokaže pomanjkljivost: če nimate plačljive različice, je izbira elementov oblikovanja, vključno s fotografijami, ikonami, oblikami in ilustracijami,  dejansko manjša, saj dizajnov s t.i. Pro elementi, označenimi s krono in zaščitenimi z vodnim žigom (watermark), ne morete izvoziti iz programa. 
 • Plačljiva verzija vključuje funkcije sodelovanja, ki vam omogočajo delo na projektih z drugimi ljudmi v realnem času. 
 • Je cenovno dostopna. Canva ponuja brezplačno različico, ki že vključuje številne osnovne funkcije, njena plačljiva verzija pa ima razumno ceno. 
 • Canva ima mobilno aplikacijo, ki vam omogoča ustvarjanje in urejanje dizajnov na različnih napravah, tudi na mobilnih telefonih, ima pa mobilna aplikacija malo slabšo uporabniško izkušnjo. 
 • Ponuja osnovna orodja za urejanje fotografij, kot sta obrezovanje in spreminjanje velikosti. 
 • V Canvi je omogočeno tudi ustvarjanje preprostih videoposnetkov s kombiniranjem fotografij, besedila in glasbe, je pa to – po mojih izkušnjah – malo manj intuitivno. 
 • Vključuje nekaj enostavnih načinov gibanja elementov za ustvarjanje preprostih animacij. 
 • Znotraj Canve so na voljo številne aplikacije, kot na primer aplikacija za generiranje kode QR. Prav tako lahko v Canvi odprete največjo bazo animiranih gifov (Giphy) in jih uporabite. Vključuje celo aplikacijo, ki deluje s pomočjo umetne inteligence: Text to image, ki  glede na tekst, ki ste ga vnesli, ustvari poljubno sliko. 
 • Svoj Canvin račun lahko povežete z Instagramom ali YouTubom in enostavno v svojih izdelkih uporabite YouTube videe. 

Canvine predloge in oblikovalski elementi so kakovostni, tako da lahko ustvarite čudovite dizajne, tudi če nimate veliko izkušenj z oblikovanjem. 

Canva Pro in Canva za ekipe 

Canva ponuja vrsto vrhunskih funkcij, ki so na voljo z naročnino Canva Pro ali Canva for Teams. Nekatera najboljša vrhunska orodja, ki jih vključuje naročnina na enega od teh paketov, so: 

 • S plačljivo različico imate dostop do skoraj neomejenega števila predlog. 
 • Naročniki lahko ustvarijo in shranijo lastne predloge po meri, kar olajša ponovno uporabo elementov oblikovanja in ustvarjanje dosledne vizualne podobe blagovne znamke. 
 • Napredne funkcije oblikovanja: 
  • možnost ustvarjanja prosojnih PNG-jev,
  • spreminjanje velikosti dizajnov za različne platforme družbenih medijev,
  • shranjevanje svojih izdelkov kot SVG datoteke.
 • Naročniki lahko ustvarijo in uporabljajo ključne elemente blagovnih znamk za shranjevanje barv, pisav in logotipov svojih blagovnih znamk, kar olajša ohranjanje doslednosti v njihovih dizajnih. Ustvarijo lahko nekakšne priročnike celostne grafične podobe blagovne znamke (Komplet za blagovno znamko).  
 • Naročniki imajo možnost, da povabijo neomejeno število članov ekipe in pustijo komentarje o dizajnih. 
 • Naročniki Canve za podjetja imajo dostop do napredne analitike, ki zagotavlja vpogled v njihovo uspešnost oblikovanja, vključno z meritvami, kot so ogledi in skupne rabe. 

Pomanjkljivosti Canve z vidika oblikovalcev 

 • Canva je odlično orodje za ustvarjanje preprostih dizajnov, vendar ima omejene možnosti oblikovanja v primerjavi z naprednejšo programsko opremo, kot sta Adobe Photoshop in Illustrator. 
 • Ker uporablja predloge in oblikovalske elemente, oblikovalci morda nimajo toliko nadzora nad procesom oblikovanja, kot bi ga imeli z naprednejšimi orodji, kot so na primer: 
  • orodna vrstica s plastmi (layerji) in s tem lažje delo z elementi, ki so spredaj oziroma zadaj, 
  • možnost naprednejšega združevanja elementov v skupine (group), 
  • napredne funkcije ustvarjanja vektorskih grafik po lastni zamisli – uporaba pen toola, združevanje oblik s Pathfinderjem,  
  • možnosti postavljanja ravnil (guide lines) z večjo natančnostjo – enostavno ustvarjanje gridov, 
  • ko zaklenete določene elemente na izdelku (da ostanejo na istem mestu), je potem oteženo dostopanje do elementov v bližini. 
 • Canva ima omejene možnosti pri shranjevanju datotek. Izdelke lahko izvozimo kot datoteke JPEG, PNG, PDF, GIF ali mp4, s plačljivo različico pa tudi kot SVG, zato morda ni primeren za oblikovalce, ki morajo delati z drugimi vrstami datotek, ali za oblikovalce, ki bi želeli imeti večji nadzor nad shranjevanjem končnih izdelkov, saj Adobejevi programi ponujajo veliko več možnosti. 
 • Ne podpira profesionalnih postopkov dela, kot sta upravljanje barv in tiskanje. 
 • Čeprav ima Canva res široko paleto pisav in njihovih različic, pa ima bolj kompleksen način dodajanja dodatnih pisav in omejene možnosti naprednega prilagajanja. 

Prednosti Adobe programov: 

Adobe Illustrator
Posnetek zaslona: Adobe Illustrator 

Programi, kot so Photoshop, Illustrator in InDesign, so profesionalna orodja za oblikovanje.  

 • Omenjeni programi so zasnovani za delo z grafikami visoke ločljivosti in podpirajo široko paleto formatov slikovnih datotek. Zaradi tega so idealni za ustvarjanje dizajnov profesionalne kakovosti za tiskanje in druge načine rabe. Poleg tega Adobe programi ponujajo ogromno različnih formatov datotek za zelo različno uporabo, ne le za kakovostno tiskanje.  
 • Programi Adobe ponujajo široko paleto naprednih orodij za urejanje, kot so plasti, maske, stili in filtri, ki oblikovalcem omogočajo natančno urejanje in prilagajanje svojih dizajnov. 

Pomanjkljivosti Adobejevih programov: 

 • Programi Adobe so iskreno povedano precej dragi, zato je lahko nakup licence za nekatere uporabnike velik zalogaj. Adobe sicer ponuja več paketov in načinov plačila, zaradi česar je visoka cena bolj znosna, ponujajo pa tudi bistveno dostopnejše cene za študente. 
 • So malo bolj zapleteni in s širokim naborom funkcij lahko na začetku prestrašijo nove uporabnike. Da povsem osvojimo programe do potankosti, traja kar nekaj časa, zaradi novih, osveženih funkcij pa se je treba učiti, tudi ko osnovno znanje že imamo. Poleg tega so vedno možnosti za izboljšave delovnega procesa (work flow). 
 • Za delovanje nekaterih Adobejevih programov so potrebni zmogljivejši računalniki, kar pomeni, da bi morda morali nadgraditi strojno opremo ali operacijski sistem. 
 • Omejena uporaba na mobilnih telefonih. 

Vsem dostopno digitalno oblikovanje 

So lahko predloge v Canvi inspiracija za oblikovalce? Mislim, da ja! Lahko poiščemo kompozicije, ki so nam vizualno atraktivne in jih po navdihu pripravimo sami ter s pomočjo Adobejevih programov še nadgradimo. V svojem delu tudi oblikovalci brez sramu uporabimo Canvo, ko želimo prijatelju na hitro izdelati darilni bon za rojstni dan ali pa oblikovati novo naslovno fotografijo za zasebni dogodek na Facebooku. Canva je odlična za vse, ki ne želijo preveč časa posvetiti oblikovanju in nimajo potrpljenja z gledanjem številnih tutorial videov na YouTubu. Za preprosto domačo uporabo je super orodje, ki marsikomu prinese nov hobi. Nastane nova strast. In potem na TikToku gledamo zgodbe o uspehu: »How I made money on Etsy selling products made in Canva.« To, da je način digitalnega ustvarjanja dostopnejši za vse, se mi zdi res nekaj čudovitega.  

Eva Šarec
Eva Šarec
Grafična oblikovalka, ki jo najbolj zanima motion design oziroma 2D animacija. Verjame, da oblikovanje ni samo v podrobnostih in natančno postavljenih pikslih (seveda je to glavna sestavina), ampak tudi v seznamih in kljukicah na njih. Ustvarjalost je njen način življenja, ki se kaže v vsakodnevnih malenkostih. Najbolj navdušena je, ko se prebija skozi nove izzive in tekom tega nabira novo znanje.

Naročite se na #hashtag e-novice!

* obvezno polje

Privolim, da lahko W3B, d.o.o. moje osebne podatke obdeluje za naslednje namene:

Enkrat mesečno prejmete e-novice. Dovolite, da vaš e-naslov uporabimo za pošiljanje e-novic skladno s pogoji varstva osebnih podatkov. Odjavite se lahko kadarkoli.

Novo na #hashtag.si

Z več kot pol milijarde uporabnikov, ki vsak mesec obiščejo Pinterest, in osupljivimi 10 milijardami ustvarjenih boardov po vsem svetu, se lahko strinjamo, da je Pinterest postal glavno središče za iskanje navdiha. Sedaj pa je Pinterest svojim uporabnikom še...
Figma UI  Ena najbolj izpostavljenih tem letošnje konference je bila vpeljava umetne inteligence (v nadaljevanju UI) v orodje.  Samodejno ustvarjanje dizajna: z enostavnim vnosom besedila je mogoče ustvariti oz. generirati mockup uporabniškega vmesnika za spletno stran ali aplikacijo. Ta funkcija naj...
Razumeti moramo jezik UI (umetne inteligence) ...  Kako sploh UI deluje pri generiranju vsebin? V enostavnih besedah, umetna inteligenca deluje na osnovi obsežnih jezikovnih modelov, ki se učijo iz ogromnih količin podatkov. Ti modeli uporabljajo algoritme za analizo besedil in...