Stroški oglaševanja na spletu – ROI

Kot potencialnega oglaševalca na spletu vas seveda zanima koliko oglaševanje stane. Poskusili vam bomo predstaviti, kakšni so stroški oglaševanja na spletu, predvsem pa kako izračunati koliko vložiti v oglaševanje.

Pred prebiranjem naslednje vsebine pa si preberite še prednosti oglaševanja na spletu.

Kakšna je cena spletnega oglaševanja?

Cena oglaševanja je odvisna od izbranega načina oglaševanja (zakup ključnih besed, zakup oglasnega prostora, Facebook oglaševanje, remarketing …) in platforme ter izbire ponudnika.

Tudi oglaševalske agencije sodelujemo na več različnih načinov in imamo prilagodljive poslovne modele (provizija, vnaprej dogovorjena cena za klik ali prikaz oglasa, mesečni pavšal…)

Koliko vložiti v spletno oglaševanje?

Kot podjetnik ali podjetnica ste gotovo že slišali za kratico ROI (Return On Investment), in prav ta podatek potrebujete preden začnete oglaševati na spletu. Podjetje, ki se profesionalno ukvarja s sestavljanjem in vodenjem oglaševalskih kampanj na spletu, vam bo s tem podatkom lahko zagotovilo uspešnost oglaševanja.

ROI izračun

Če na spletu prodajate (spletna trgovina, vstopnice, rezervacije v hotelu … ), potem je izračun ROI-a zelo enostaven. Primer izračuna:

Mesečni stroški oglaševanja (budget): 1.000,00 EUR
Želeno število klikov / obiskovalcev: 
2.500
Povprečna cena na klik / obiskovalca: 0,40 EUR
Povprečna vrednost nakupa / konverzije: 300,00 EUR
Stopnja konverzije: 1 odstotek

Stroški kampanje: 1.000,00 EUR
Prodaja: 7.500,00 EUR
Dobiček: 6.500,00 EUR
ROI: 650 %

V kolikor bi povečali stopnjo konverzije na 2-odstotka, bi dobiček znašal 14.000,00 EUR. Če bi pri isti stopnji konverzije zmanjšali ceno na klik iz 0,40 EUR na 0,35 EUR, bi vašo spletno stran obiskalo 2.857 obiskovalcev, kar pomeni, da bi dobiček znašal 7.571,43 EUR.

Kako na spletu oglaševati brezplačno?

Nekaj možnosti brezplačnega oglaševanja na spletu:

  • Kuponi oz. kode, ki jih lahko unovčite za posamezen produkt. Obstajajo kuponi za Facebook in Adwords oglaševanje. Namenjeni so predvsem temu, da spoznate potencial in možnosti, ki jih posamezno orodje nudi.
  • Optimizacija spletnih strani, torej povečanje obiska iz naslova neplačljivega prometa iz iskalnikov.
  • Vpis v različne imenike kot je npr. imenik spletnih strani Najdi.si.
  • Objava oglasa na brezplačnih spletnih oglasnikih itd.
Denis Jakin
Denis Jakin
Denis Jakin je vodilni slovenski strokovnjak za digitalni marketing, ki je svojo pot začel leta 2004.

Naročite se na #hashtag e-novice!

* obvezno polje

Privolim, da lahko W3B, d.o.o. moje osebne podatke obdeluje za naslednje namene:

Enkrat mesečno prejmete e-novice. Dovolite, da vaš e-naslov uporabimo za pošiljanje e-novic skladno s pogoji varstva osebnih podatkov. Odjavite se lahko kadarkoli.

Novo na #hashtag.si

V dobi, ko so vsi dogodki, počitnice, druženja in celo obroki ovekovečeni na družbenih omrežjih, nas pogosto lahko obišče občutek, da nekaj pomembnega zamujamo ali da gre drugim bolje od nas. Pa so ti posamezniki tudi v resnici bolj...
Zagotovo ste že naleteli na ilustracije z gumijastimi okončinami živih barv, ki spremljajo animacije, oglase in še kaj bi se našlo. Če jih še niste, boste sedaj zagotovo bolj pozorni nanje. Gre za obuditev Corporate Memphis stila, ki v...
Pri pripravi marketinških strategij in načrtovanju kampanj se dandanes marketinški strokovnjaki še vedno držijo štirih ključnih vodnikov, tako imenovanih štirih P-jev marketinga: Product (izdelek), Price (cena), Place (mesto/kraj) in Promotion (promocija).   Idejno zasnovo za koncept Marketing Mixa – katerega del...