Stroški oglaševanja na spletu – ROI

Kot potencialnega oglaševalca na spletu vas seveda zanima koliko oglaševanje stane. Poskusili vam bomo predstaviti, kakšni so stroški oglaševanja na spletu, predvsem pa kako izračunati koliko vložiti v oglaševanje.

Pred prebiranjem naslednje vsebine pa si preberite še prednosti oglaševanja na spletu.

Kakšna je cena spletnega oglaševanja?

Cena oglaševanja je odvisna od izbranega načina oglaševanja (zakup ključnih besed, zakup oglasnega prostora, Facebook oglaševanje, remarketing …) in platforme ter izbire ponudnika.

Tudi oglaševalske agencije sodelujemo na več različnih načinov in imamo prilagodljive poslovne modele (provizija, vnaprej dogovorjena cena za klik ali prikaz oglasa, mesečni pavšal…)

Koliko vložiti v spletno oglaševanje?

Kot podjetnik ali podjetnica ste gotovo že slišali za kratico ROI (Return On Investment), in prav ta podatek potrebujete preden začnete oglaševati na spletu. Podjetje, ki se profesionalno ukvarja s sestavljanjem in vodenjem oglaševalskih kampanj na spletu, vam bo s tem podatkom lahko zagotovilo uspešnost oglaševanja.

ROI izračun

Če na spletu prodajate (spletna trgovina, vstopnice, rezervacije v hotelu … ), potem je izračun ROI-a zelo enostaven. Primer izračuna:

Mesečni stroški oglaševanja (budget): 1.000,00 EUR
Želeno število klikov / obiskovalcev: 
2.500
Povprečna cena na klik / obiskovalca: 0,40 EUR
Povprečna vrednost nakupa / konverzije: 300,00 EUR
Stopnja konverzije: 1 odstotek

Stroški kampanje: 1.000,00 EUR
Prodaja: 7.500,00 EUR
Dobiček: 6.500,00 EUR
ROI: 650 %

V kolikor bi povečali stopnjo konverzije na 2-odstotka, bi dobiček znašal 14.000,00 EUR. Če bi pri isti stopnji konverzije zmanjšali ceno na klik iz 0,40 EUR na 0,35 EUR, bi vašo spletno stran obiskalo 2.857 obiskovalcev, kar pomeni, da bi dobiček znašal 7.571,43 EUR.

Kako na spletu oglaševati brezplačno?

Nekaj možnosti brezplačnega oglaševanja na spletu:

  • Kuponi oz. kode, ki jih lahko unovčite za posamezen produkt. Obstajajo kuponi za Facebook in Adwords oglaševanje. Namenjeni so predvsem temu, da spoznate potencial in možnosti, ki jih posamezno orodje nudi.
  • Optimizacija spletnih strani, torej povečanje obiska iz naslova neplačljivega prometa iz iskalnikov.
  • Vpis v različne imenike kot je npr. imenik spletnih strani Najdi.si.
  • Objava oglasa na brezplačnih spletnih oglasnikih itd.

Naročite se na #hashtag e-novice!

Novo na #hashtag.si

Diggit  – konferenca, ki jo zaznamujejo digitalni trendi in inovacije v svetu oglaševanja – je letos že desetič zapored postregel z zanimivim naborom mednarodnih govorcev, prevladujoča tematika pa je bila umetna inteligenca, ki nas spremlja že skoraj na vsakem...
Pot tržnemu komuniciranju na družbenih omrežjih je tlakoval Facebook ob koncu leta 2006, ko je predstavil možnost oglaševanja na omrežju in postal dostopen tudi splošni javnosti. S hitrim pridobivanjem novih uporabnikov je hkrati spodbudil tudi razvoj in rast drugih...
Med priznanimi strokovnjaki s področja digitalnega marketinga, ki bodo letos izbirali najboljše digitalne projekte v Sloveniji, je spet tudi Maja Šorli Jakin, izvršna direktorica agencije za digitalni marketing W3B. “Sodelovanje v žiriji WEBSI vidim kot izjemno priložnost, da lahko aktivno...