Stroški oglaševanja na spletu – ROI

Kot potencialnega oglaševalca na spletu vas seveda zanima koliko oglaševanje stane. Poskusili vam bomo predstaviti, kakšni so stroški oglaševanja na spletu, predvsem pa kako izračunati koliko vložiti v oglaševanje.

Pred prebiranjem naslednje vsebine pa si preberite še prednosti oglaševanja na spletu.

Kakšna je cena spletnega oglaševanja?

Cena oglaševanja je odvisna od izbranega načina oglaševanja (zakup ključnih besed, zakup oglasnega prostora, Facebook oglaševanje, remarketing …) in platforme ter izbire ponudnika.

Tudi oglaševalske agencije sodelujemo na več različnih načinov in imamo prilagodljive poslovne modele (provizija, vnaprej dogovorjena cena za klik ali prikaz oglasa, mesečni pavšal…)

Koliko vložiti v spletno oglaševanje?

Kot podjetnik ali podjetnica ste gotovo že slišali za kratico ROI (Return On Investment), in prav ta podatek potrebujete preden začnete oglaševati na spletu. Podjetje, ki se profesionalno ukvarja s sestavljanjem in vodenjem oglaševalskih kampanj na spletu, vam bo s tem podatkom lahko zagotovilo uspešnost oglaševanja.

ROI izračun

Če na spletu prodajate (spletna trgovina, vstopnice, rezervacije v hotelu … ), potem je izračun ROI-a zelo enostaven. Primer izračuna:

Mesečni stroški oglaševanja (budget): 1.000,00 EUR
Želeno število klikov / obiskovalcev: 
2.500
Povprečna cena na klik / obiskovalca: 0,40 EUR
Povprečna vrednost nakupa / konverzije: 300,00 EUR
Stopnja konverzije: 1 odstotek

Stroški kampanje: 1.000,00 EUR
Prodaja: 7.500,00 EUR
Dobiček: 6.500,00 EUR
ROI: 650 %

V kolikor bi povečali stopnjo konverzije na 2-odstotka, bi dobiček znašal 14.000,00 EUR. Če bi pri isti stopnji konverzije zmanjšali ceno na klik iz 0,40 EUR na 0,35 EUR, bi vašo spletno stran obiskalo 2.857 obiskovalcev, kar pomeni, da bi dobiček znašal 7.571,43 EUR.

Kako na spletu oglaševati brezplačno?

Nekaj možnosti brezplačnega oglaševanja na spletu:

  • Kuponi oz. kode, ki jih lahko unovčite za posamezen produkt. Obstajajo kuponi za Facebook in Adwords oglaševanje. Namenjeni so predvsem temu, da spoznate potencial in možnosti, ki jih posamezno orodje nudi.
  • Optimizacija spletnih strani, torej povečanje obiska iz naslova neplačljivega prometa iz iskalnikov.
  • Vpis v različne imenike kot je npr. imenik spletnih strani Najdi.si.
  • Objava oglasa na brezplačnih spletnih oglasnikih itd.
Denis Jakin
Denis Jakin
Denis Jakin je vodilni slovenski strokovnjak za digitalni marketing, ki je svojo pot začel leta 2004.

Naročite se na #hashtag e-novice!

Novo na #hashtag.si

Letos junija so nam pri Googlu predstavili novo oglaševalsko akcijo za ustvarjanje povpraševanja, ki so jo obogatili s funkcijo umetne inteligence za lažje doseganje še boljših rezultatov. Avgusta smo jo s pomočjo beta verzije že lahko preizkusili, od oktobra...
V našem članku smo pod drobnogled že vzeli Canvo in nekatere programe podjetja Adobe. Tokrat pa predstavljamo še eno zanimivo orodje iz Adobove skupine programov - spletno aplikacijo Adobe Express. Adobe Express vključuje osnovna orodja za urejanje slik in videov...
Oblikovanje spletne strani, uporabniškega vmesnika ali uporabniške izkušnje ni nikoli enostavno brez pravih orodij. Na srečo imajo oblikovalci danes dostop do številnih orodij, ki ne zagotavljajo le širokega nabora funkcij, temveč so tudi enostavna za uporabo. Figma je eno najboljših...