Trendi grafičnega oblikovanja 2023 oblikujejo novo realnost

Se še spomnite časov, ko je bil svet usmerjen v plosko in subtilno oblikovanje? “Čim bolj preprosto, tem bolje” je bilo pravilo. Stvari so se spremenile. V svetu grafičnega oblikovanja so počasi, a zelo odločno prevzele vladavino velike voluminozne oblike v kričečih barvah, ki gledalcu ponujajo alternativno resničnost – bolj živo kot kdaj koli prej!

Najnovejši trendi grafičnega oblikovanja v letu 2023 nas popeljejo v prihodnost in nas vabijo, da opazujemo svet novih globin, barv in oblik, ki premikajo meje.

Top 5 trendov grafičnega oblikovanja 2023

V letu 2023 je grafična industrija polna svežih trendov, ki izpodbijajo ustaljene norme in premikajo ustvarjalne meje. Vključevanje razširjene resničnosti, poudarek na trajnosti, vzpon abstraktnega minimalizma, ponovni vzpon 3D elementov ter uporaba drznih barv in gradientov so med glavnimi trendi, ki so oblikovali dizajnersko leto 2023. Oblikovalci lahko z upoštevanjem teh trendov v svoje delo vnesejo inovativnost, očarajo občinstvo in ustvarijo vizualno privlačne izkušnje, ki bodo odmevale v našem nenehno razvijajočem se digitalnem svetu.

Kot najbolj vplivne in pomembne trende grafičnega oblikovanja za leto 2023 smo med milijoni izpostavili 5 odličnih in vznemirljivih slogov! Grafično oblikovanje je vesolje oblik, barv in učinkov, ki delujejo v simbiozi, da bi gledalca potopili v nove občutke, vtise in izkušnje.

Trend #1 : Psihadelični (Trippy) dizajn

Oblika Trippy gledalca pošlje na potovanje v neobstoječo, izmišljeno resničnost. Trippy dizajn ni opredeljen z nobenimi posebnimi pravili, razen s popačenjem resničnosti, kolikor to dopušča vaša domišljija. Oblikovalci običajno predstavijo mešanico slogov, ki so lahko logični ali pa tudi ne.

Zaporedje ali kombinacija slogov ne upošteva omejitev. Iskani učinek je občutek halucinacij. Zlahka vas lahko spravi v vrtoglavico in težko rečemo, da gre za estetski dizajn. Vendar je oblikovanje Trippy vsekakor uporniško, zato se je leta 2023 uvrstilo med najbolj priljubljene trende na področju grafičnega oblikovanja.

Psihadelični (Trippy) dizajn

Trend #2 : Minimalistični dizajn

V nasprotju s Trippy slogom je tu minimalistični slog brez nereda, ki v svet grafičnega oblikovanja vnaša mir, čistost in preglednost.

Minimalistični slog grafičnega oblikovanja se znebi vzorcev, okraskov in dekoracij, da bi ustvaril prostor za tisto, kar je zares pomembno. Glavna barvna paleta minimalizma je sestavljena predvsem iz bele, svetlo bež in nežnih odtenkov drugih barv barvnega kolesa, ki izražajo občutek čistosti v njeni najčistejši obliki.

Minimalistični dizajn

Trend #3 : Abstraktne linije karakterjev

Abstraktne linije karakterjev so že od nekdaj nekako povezane z grafičnim oblikovanjem. Oblikovanju vdahnejo življenje, blagovna znamka, ki stoji za njim, pa se zdi bolj človeška. Oblikovanje likov je res polje divje domišljije, vendar smo priča vzponu posebnega slogovnega trenda – abstraktnih linijskih likov s čudnim videzom in retro vzdušjem.

Popolnoma izmišljeni liki čudnega videza, ki niso podobni ničemur, kar poznate, so v trenutnih trendih grafičnega oblikovanja 2023 zelo priljubljeni. Ti liki, ki jih združujejo preproste oblikovne značilnosti  – ravna linearna umetnost in svetle ali živahne barve, ki izžarevajo retro vibracije – dejansko najdejo svoje mesto v številnih sodobnih oblikovalskih projektih.

Abstraktne linije karakterjev
Abstraktne linije karakterjev

Trend #4 : Umetniške serifne pisave

Svet grafičnega oblikovanja se že dolgo spozna na serifne pisave. Uporabljajo se za dajanje formalnega tona, občutka zanesljivosti, strokovnosti in prefinjenosti. Čeprav se oblikovalci teh močnih lastnosti dobro zavedajo, so zaradi najnovejših trendov na tem področju močno spremenili meje domišljije.

Oblikovalci v mešanico dizajnov dodajo igrivost, ustvarjalnost in nepredvidljivost. Veliko je primerov, kjer se igrajo z oblikami črk, prepletajo poteze in združujejo črke, izkrivljajo ali utekočinijo poteze, podaljšujejo poteze nekaterih črk, da se ovijejo okoli drugih črk ali na poseben način sodelujejo s preostalim besedilom. Nekatere zasnove spletnih mest temeljijo na prevelikih serifnih pisavah, ki so edini ali glavni element zasnove v kompoziciji. Možnosti so neskončne.

Umetniške serifne pisave
Umetniške serifne pisave

Trend #5 : Elementi, navdihnjeni z naravo

Čeprav želijo oblikovalci pobegniti iz sveta, kot ga poznamo, in nas vpeljati v resničnost pretirane stimulacije, ekscentričnih barv in izmišljenih okolij, je dobro vedeti, da oblikovanje, navdihnjeno z naravo, ostaja med najboljšimi trenutnimi trendi grafičnega oblikovanja 2023.

Z naravo navdihnjeni vzorci nas opominjajo, da ne smemo izgubiti svojih korenin: bodisi da so izraženi v umirjenih zemeljskih tonih, naravnih materialih, teksturah in oblikah bodisi da jih razumemo dobesedno in prikažemo naravo takšno, kakršna je.

Poleg tega so vzorci, ki jih navdihuje narava, odlično orodje za uravnovešanje čutov, saj izražajo spokojnost, notranji mir in harmonijo.

Elementi, navdihnjeni z naravo
Elementi, navdihnjeni z naravo
Pia Zorič
Pia Zorič
Kot grafična oblikovalka, ki se navdušuje nad ustvarjanjem in oblikovanjem, svojo kreativnost prelivam v vse vidike vizualne komunikacije. Z združevanjem estetike in funkcionalnosti skozi oblikovanje ustvarjam privlačne in intuitivne grafike. Moja edinstvena kombinacija veščin omogoča, da preoblikujem ideje v grafike, ki navdušujejo in izboljšujejo način, kako ljudje dojemajo svet okoli sebe.

Naročite se na #hashtag e-novice!

* obvezno polje

Privolim, da lahko W3B, d.o.o. moje osebne podatke obdeluje za naslednje namene:

Enkrat mesečno prejmete e-novice. Dovolite, da vaš e-naslov uporabimo za pošiljanje e-novic skladno s pogoji varstva osebnih podatkov. Odjavite se lahko kadarkoli.

Novo na #hashtag.si

Kot je Google že pred časom obvestil, bo pred 1. marcem 2024 posodobil svoje zahteve za oglaševanje v Evropskem gospodarskem prostoru (EGP). Prihajalo bo do večjih sprememb v pravilih oglaševanja, ki jih bo treba upoštevati, saj bi neupoštevanje tega...
Na prihajajočem tekmovanju DIGGIT, ki velja za prestižno priznanje na področju digitalnih komunikacij, bo kot član žirije sodeloval Denis Jakin, direktor poslovnega razvoja v digitalni agenciji W3B. Njegova vloga bo ključna pri iskanju in nagrajevanju projektov, ki ne le...
Orodje je človekov podaljšek roke, s katerim lažje opravlja svoje delo. Kako uporabno je orodje, se kaže predvsem v načinu upravljanja in izkoriščanja le-tega pri uspešnosti izvajanja svojega dela. Ena od osrednjih nalog vodje projektov je (kot je že iz...