Pet strani z brezplačnimi fotografijami, ki jih verjetno še ne poznate

Če delate prve korake v svet oblikovanja ali pa ste v njem že dlje časa, se hitro znajdete pred izzivom, ko morate na spletu poiskati fotografijo, ki jo boste lahko uporabili v svojem izdelku.

Včasih je najlažje pobrskati med izjemnimi knjižnicami/zbirkami/kolekcijami, ki jih ponujajo spletne strani, kot so: Adobe Stock, Shutterstock, Depositphotos, Freepik in druge.

Pomanjkljivost teh sicer res obsežnih zbirk je, da so fotografije plačljive, in ker včasih potrebujemo samo eno fotografijo, se nam nakup mesečnega ali celo letnega plana, ki jih ponujajo, ne splača.

Z enostavnim vnosom ključnih besed v Google, kot so na primer Free Stock Photos (brezplačne fotografije), naletimo na številne spletne strani z brezplačnimi fotografijami. Med njimi po kakovosti izstopajo Pexels, Pixabay in Unsplash, brskate lahko tudi na burst.shopify.com in vecteezy.com.

Potrebujete fotografijo za marketinško kampanjo, za A/B testiranje, za oblikovanje objav na družbenih omrežjih, trendovski kolaž ali kaj drugega?

Odvisno od projekta in tega, kaj iščete, je včasih iskanje ustrezne fotografije zamudno. Mogoče imate najljubše strani (tudi katero od zgoraj naštetih), kjer ste že vse prebrskali.

In če še vedno ne najdete tistega, kar iščete? Morda vam bo iskanje olajšalo tudi naslednjih nekaj manj poznanih strani, kjer lahko z nekaj truda najdete prave zaklade.

Kje še lahko poiščete brezplačne fotografije?

1.    Vintage Stock Photos  

Vintage fotografski stil iz 80. in 90. let se vrača v svet grafičnega oblikovanja. Ker velikokrat pri projektih ni sredstev za lastno produkcijo takih fotografij, jih lahko poiščete na Vintage Stock Photos.

2.    Public Domain Review

Zanimiva je spletna stran Public Domain Review. Ta neprofitna revija in spletna revija raziskuje literaturo, umetnost in ideje, ki se osredotočajo na javno domeno, kar pomeni, da je vse gradivo, ki ni zaščiteno z avtorskimi pravicami, zdaj brezplačno za javnost in ga delijo na tej strani.

Čudovite slike in ilustracije revije Public Domain Review se lahko uporabljajo brez omejitev.

3.    Flickr Commons

»The Commons« obstaja že od leta 2008, vendar je ena izmed bolje varovanih skrivnosti spletne fotografske skupnosti.

Za nobeno fotografijo na tej strani niso znane omejitve avtorskih pravic, kar pomeni, da so vse iz enega ali drugega razloga v javni domeni in brezplačne za uporabo v vaših prihajajočih projektih.

4.    Startup Stock Photos

Če imate zelo specifične potrebe in iščete fotografije, ki prikazujejo življenje, delo in aktivnosti v start-up podjetjih, lahko brez omejitev uporabljate fotografije na tej spletni strani. Brskate lahko med fotografijami pisarne, sestankov in podjetnikov.

5.    Old Book Ilustrations

Iščete viktorijanske ali francoske romantične ilustracije? Potem je ta spletna stran ravno to, kar potrebujete. Ne glede na to, ali brskate po spletnem mestu ali iščete posebno ilustracijo za  uporabo, je to spletno mesto dobro organiziran rudnik zlata. Ilustracije lahko filtrirate po temi, tehniki ali celo umetniku/letu z uporabo naprednega iskanja. Slike, ki jih najdete tukaj, so brezplačne za uporabo in so del javne domene.

Boste sedaj lažje našli fotografije?

Velikokrat smo postavljeni pred izziv, kje najti neverjetne fotografije za uporabo. Brskanje med navdihujočimi fotografijami nam je lahko v navdih in spodbudi našo ustvarjalnost. Upam, da vam bo ta seznam olajšal naslednje iskanje in da najdete tiste dragulje, ki jih iščete.

Povzeto po: https://dribbble.com/stories/2022/06/09/free-stock-photo-websites

Eva Šarec
Eva Šarec
Grafična oblikovalka, ki jo najbolj zanima motion design oziroma 2D animacija. Verjame, da oblikovanje ni samo v podrobnostih in natančno postavljenih pikslih (seveda je to glavna sestavina), ampak tudi v seznamih in kljukicah na njih. Ustvarjalost je njen način življenja, ki se kaže v vsakodnevnih malenkostih. Najbolj navdušena je, ko se prebija skozi nove izzive in tekom tega nabira novo znanje.

Naročite se na #hashtag e-novice!

Novo na #hashtag.si

Letos junija so nam pri Googlu predstavili novo oglaševalsko akcijo za ustvarjanje povpraševanja, ki so jo obogatili s funkcijo umetne inteligence za lažje doseganje še boljših rezultatov. Avgusta smo jo s pomočjo beta verzije že lahko preizkusili, od oktobra...
V našem članku smo pod drobnogled že vzeli Canvo in nekatere programe podjetja Adobe. Tokrat pa predstavljamo še eno zanimivo orodje iz Adobove skupine programov - spletno aplikacijo Adobe Express. Adobe Express vključuje osnovna orodja za urejanje slik in videov...
Oblikovanje spletne strani, uporabniškega vmesnika ali uporabniške izkušnje ni nikoli enostavno brez pravih orodij. Na srečo imajo oblikovalci danes dostop do številnih orodij, ki ne zagotavljajo le širokega nabora funkcij, temveč so tudi enostavna za uporabo. Figma je eno najboljših...