Brezplačno oglaševanje za podjetja

Brezplačno oglaševanje je sicer malce neposrečen izraz za določene načine povezovanja in ugodnosti, ki jih lahko dobimo, ko se enkrat odločimo za plačljivo oglaševanje na spletu.

Google AdWords bon

Eden izmed načinov, kako lahko pridete do brezplačnih klikov, je bon za Google oglaševanje. Ob porabi 40 € v mreži Google Adwords, podari Google vsakemu novemu računu bon v vrednosti 60 €. To pomeni, da v prvem mesecu oglaševanja na iskalniku (Google search) ali v prikaznem omrežju (GDN) dobite za 40 €, ki jih plačate, klike v vrednosti 100 €. V preteklosti je imel Google celo možnost, da si lahko izkoristil bon v vrednosti 90 € ob sočasni porabi v taisti vrednosti.

YouTube bon

Za pridobitev bona za brezplačno oglaševanje na platformi YouTube veljajo isti pogoji kot smo jih opisali pri Google AdWords oglaševanju, samo da ga lahko izkoristite za svojo prvo video kampanjo.

Dodatne ugodnosti

Ko se odločite za direkten zakup oglasnega prostora na določenem mediju, vam, glede na proračun, ki jim ga namenite, tržniki vedno ponudijo tudi nekaj storitev gratis. To so lahko (dodatni) prikazi oglasne pasice (banner), brezplačna delitev plačljive PR-novice na družbenih omrežjih (Facebook, Twitter, Instagram …), vključitev pasice ali povezave v tedenske ali mesečne e-novice (newsletter), par dni daljšo izpostavitev na vhodi strani, večje število e-naslovov pri pošiljanju ekskluzivnih e-novic … Vse te stvari imajo po ceniku neko določeno vrednost, ki pa vam je v končnem znesku ne zaračunajo.

Izmenjava povezav

Optimizacija spletne strani je dolgotrajen in zahteven proces. Pri sami optimizaciji moramo biti pazljivi na to, da so povezave na različnih spletnih mestih, da se ne ponavljamo ali zlorabljamo določenih spletnih naslovov … Uspešnost optimizacije se pokaže ravno pri inovativnosti pri tovrstnem početju. Če želite imeti dobro pozicijo in kvalitetno optimizirano stran, se lahko z ostalimi ponudniki storitve zmenite za izmenjavo povezav. To početje ni ravno brezplačno, gre bolj za kompenzacijo, vendar vam za to ni treba odšteti nič evrov. Tukaj morate paziti, da ne začnete tega načina zlorabljati, saj je tanka meja med tem, kaj Google še dovoli in česa že ne več.

Facebook nagradne igre

Eden izmed priljubljenih načinov brezplačnega pridobivanja novih všečkov na Facebooku so nagradne igre. Čeprav je to proti Facebookovim pravilom, so te nagradne igre organizirane tako, da lahko v njej sodelujete le, če všečkate stran, delite objavo, povabite k všečkanju svoje prijatelje … Tudi tovrsten način oglaševanja ni ravno brezplačen. Stane vas seveda nagrada, ki jo podelite, ter morebitna kazen oz. prepoved s strani Facebooka, če odkrijejo, da ste nagradno igro organizirali mimo njihovih pravil.

Google AdGrants

Google AdGrants je platforma za oglaševanje neprofitnih organizacij. Po pridobitvi žetona lahko neprofitne organizacije oglašujejo svoje poslanstvo na iskalniku Google v vrednosti 10.000 $. Če ste neprofitna organizacija in bi se radi oglaševali na ta način, poiščite strokovnjaka, ki vam bo pomagal pri pridobitvi žetona in črpanju sredstev. Morda boste morali plačati nekaj za delo (vodenje in optimizacija kampanje, pisanje oglasov …), lahko pa poiščete koga, ki je v duhu Google AdGrants programa pripravljen nuditi svoje znanje brezplačno.

Vsebinski marketing

Eden izmed, v zadnjem načinu zelo priljubljenih, načinov oglaševanja je tudi vsebinski marketing oz. vsebinsko trženje. Gre za oglaševanje s pomočjo kakovostnih vsebin, ki jih ponudite svojim potencialnim strankam. Bolj kot bo vsebina kakovostna, bolje in hitreje se bo organsko širila med potencialnimi porabniki. Seveda tudi tu ne gre za povsem brezplačen način – potrebujete prostor, kjer se bo to vsebino gostilo, nekoga, ki bo vsebino kvalitetno in premišljeno pripravil, natančno izbrane pripadajoče fotografije … Enako viralno organsko širjenje se lahko zgodi tudi s pomočjo dobrega videa, za katerega pa spet morate odšteti nekaj evrov, da dobro premislite koncept, scenarij, ga posnamete, zmontirate …

 

Kot lahko vidite, brezplačnega oglaševanja ni, so le načini, kako lahko pridemo do čim več uporabnikov čim bolj ugodno.

 

Maja Š. Jakin
Maja Š. Jakin
Maja Šorli Jakin je izkušena medijska načrtovalka z bogato zgodovino dela v marketinški in oglaševalski industriji. Njene ključne spretnosti vključujejo vsebinski marketing, oglaševanje, marketinško strategijo, urejanje in vodenje projektov. Maja je nekdanja direktorica vsebin, trenutno pa zaseda mesto izvršne direktorice agencije W3B.

Naročite se na #hashtag e-novice!

* obvezno polje

Privolim, da lahko W3B, d.o.o. moje osebne podatke obdeluje za naslednje namene:

Enkrat mesečno prejmete e-novice. Dovolite, da vaš e-naslov uporabimo za pošiljanje e-novic skladno s pogoji varstva osebnih podatkov. Odjavite se lahko kadarkoli.

Novo na #hashtag.si

Z več kot pol milijarde uporabnikov, ki vsak mesec obiščejo Pinterest, in osupljivimi 10 milijardami ustvarjenih boardov po vsem svetu, se lahko strinjamo, da je Pinterest postal glavno središče za iskanje navdiha. Sedaj pa je Pinterest svojim uporabnikom še...
Figma UI  Ena najbolj izpostavljenih tem letošnje konference je bila vpeljava umetne inteligence (v nadaljevanju UI) v orodje.  Samodejno ustvarjanje dizajna: z enostavnim vnosom besedila je mogoče ustvariti oz. generirati mockup uporabniškega vmesnika za spletno stran ali aplikacijo. Ta funkcija naj...
Razumeti moramo jezik UI (umetne inteligence) ...  Kako sploh UI deluje pri generiranju vsebin? V enostavnih besedah, umetna inteligenca deluje na osnovi obsežnih jezikovnih modelov, ki se učijo iz ogromnih količin podatkov. Ti modeli uporabljajo algoritme za analizo besedil in...