Kako izbrati pravo oglaševalsko platformo za vaše podjetje

Pri izbiri prave oglaševalske platforme za vaše podjetje se morate osredotočiti na več dejavnikov, ki bodo vplivali na učinkovitost vaših oglaševalskih kampanj in doseganje želenih ciljev. 

Najprej se morate odločiti, katera oglaševalska platforma je najbolj primerna glede na vašo ciljno publiko in vrsto izdelkov ali storitev, ki jih ponujate. Različne platforme so namenjene različnim ciljnim skupinam in imajo različne funkcije, kar vpliva na učinkovitost vaših kampanj. 

Poleg tega je pomembno, da upoštevate tudi stroške oglaševanja na posamezni platformi in razpoložljiv proračun za oglaševanje.  

Če za digitalno oglaševanje izbiramo med platformami, kot so Google, Facebook, Instagram, LinkedIn ali TikTok, je pomembno upoštevati več dejavnikov, vključno s ciljno publiko, proračunom za oglaševanje in cilji oglaševanja. 

Google Ads

Google Ads je dobra izbira za podjetja, ki želijo doseči uporabnike, ki iščejo izdelke ali storitve, podobne tistim, ki jih ponujajo. To so lahko tudi ljudje, ki se nahajajo v vaši geografski bližini ali iščejo izdelke ali storitve v določenem jeziku. Oglaševanje v iskalniku Google omogoča ciljanje ključnih besed, ki jih uporabniki iščejo, kar je lahko zelo učinkovito, če se izvaja pravilno. To je lahko koristno za podjetja, ki prodajajo izdelke in storitve preko spleta, pa tudi za lokalne trgovce, ki želijo privabiti stranke v svoje poslovalnice. 

Najpogostejši oglaševalski cilji za platformo Google ads so: 

 • povečanje števila klikov na spletno stran, 
 • povečanje konverzij (kot so nakupi, izpolnjeni obrazci itd.), 
 • povečanje prepoznavnosti blagovne znamke s prikazovanjem oglasov na vrhu strani z rezultati iskanja, 
 • povečanje števila telefonskih klicev v podjetje. 

Če na primer oglašujete spletno trgovino z ženskimi torbicami, lahko ustvarite kampanjo za iskalni oglas v Google Ads. Ko uporabnik vpiše iskalni pojem, povezan z ženskimi torbicami, se bo vaš oglas prikazal na vrhu strani z rezultati iskanja. Uporabnik lahko klikne na vaš oglas in ga preusmeri na vašo spletno stran, kjer lahko kupi torbico. 

Facebook in Instagram

Facebook in Instagram sta bolj primerna za podjetja, ki želijo doseči ciljno publiko na družbenih omrežjih. Ti platformi omogočata ciljanje po demografskih značilnostih, interesih in vedenju uporabnikov, kar je zelo koristno za podjetja, ki želijo doseči specifično ciljno publiko. Facebook in Instagram sta še posebej uporabna za podjetja, ki prodajajo izdelke in storitve, ki jih je mogoče vizualno predstaviti, saj lahko uporabljajo slike in videoposnetke za prikaz izdelkov in privabljanje strank. Na primer, če oglašujete kozmetiko za ženske, bo vaše ciljno občinstvo večinoma žensko. 

Najpogostejši oglaševalski cilji za platformi Facebook in Instagram so: 

 • povečanje zavedanja blagovne znamke z dosego čim večjega števila ljudi, 
 • povečanje angažmaja s ciljanjem oglasov glede na interese in demografske značilnosti ciljnega občinstva, kar pomeni, da ljudje všečkajo, komentirajo, delijo ali kliknejo na oglas, 
 • povečanje prodaje in konverzij z vodenjem uporabnikov na spletno mesto podjetja ali v trgovino. 

Na Facebooku in Instagramu lahko tako ustvarite kampanje za sponzorirane objave, ki jih bodo vaši sledilci videli v svojem novičarskem viru. Ustvarite lahko, na primer, sponzorirano objavo s fotografijo vaše nove kolekcije torbic in ciljate na ženske, stare med 25 in 45 let, ki jih zanima moda. Uporabnik lahko klikne na objavo in se preusmeri na vašo spletno stran ali profil na družbenem omrežju. 

LinkedIn

LinkedIn je primerna platforma za podjetja, ki ciljajo na poslovno publiko. To je lahko koristno za podjetja, ki prodajajo B2B izdelke ali storitve, pa tudi za podjetja, ki iščejo kandidate za zaposlitev. LinkedIn omogoča ciljanje po industriji, funkciji in drugih poslovnih atributih, kar omogoča doseganje ciljne publike na področju poslovanja. Ciljanje lahko vključuje tudi demografske značilnosti, kot so starost, spol in geografska lokacija. 

Najpogostejši oglaševalski cilji za LinkedIn so: 

 • povečanje prepoznavnosti blagovne znamke med poslovnimi strokovnjaki, 
 • povečanje števila obiskov na spletni strani podjetja, 
 • povečanje števila kandidatov za zaposlitev s ciljanjem oglasov na delovna mesta v podjetju. 

Če prodajate poslovne storitve, lahko tako ustvarite kampanjo za sponzorirani vsebinski oglas na LinkedInu. V oglasu lahko ponudite brezplačno e-knjigo o podjetništvu, ki bo zanimiva za vašo ciljno publiko. Ciljate lahko na direktorje, lastnike podjetij in vodilne delavce v določeni panogi. 

TikTok

TikTok je še posebej primeren za podjetja, ki ciljajo na mlajšo ciljno publiko. Če vaše podjetje prodaja izdelke ali storitve, ki jih zanimajo mladi uporabniki, lahko predstavlja zelo učinkovit način, da se povežete s to publiko. TikTok je tudi dobra platforma za podjetja, ki se ukvarjajo z zabavo, kulturnimi dogodki in drugimi vsebinami, ki so priljubljene pri mlajši ciljni skupini. Platforma ponuja veliko možnosti ciljanja glede na starost, spol in interese uporabnikov. 

Najpogostejši oglaševalski cilji za TikTok so: 

 • povečanje zavedanja blagovne znamke z dosegom mlajše ciljne publike, predvsem generacije Z (rojeno med leti 1997 in 2012), 
 • povečanje števila angažmajev, kot so všečki, sledenje računu, deljenje ali komentiranje oglasov, 
 • povečanje prodaje in konverzij z vodenjem uporabnikov na spletno mesto podjetja ali v trgovino. 

Na TikToku lahko ustvarite različne vrste oglasov, vključno s sponzoriranimi videi in oglasnimi pasicami. Primer: če prodajate modne izdelke, lahko ustvarite sponzorirani video, v katerem influencer prikaže vaše izdelke na način, ki bo pritegnil pozornost ciljne publike. TikTok omogoča ciljanje po starosti, lokaciji in zanimanjih, zato lahko natančno ciljate na svojo publiko. 

Poleg oglaševalskih ciljev in ciljne publike je treba upoštevati tudi proračun za oglaševanje pri izbiri platforme. Nekatere platforme, kot je Google Ads, so lahko precej drage, zato lahko podjetja z omejenim proračunom najdejo boljšo vrednost za denar na drugih platformah, kot sta Facebook in Instagram.  

Pomembno je tudi, da upoštevate analitične podatke, ki jih ponujajo posamezne platforme, saj bodo ti podatki ključni za spremljanje učinkovitosti vaših oglaševalskih kampanj. Če imate posebne cilje, kot je povečanje prodaje, je pomembno, da izberete platformo, ki omogoča sledenje konverzijam. 

Nazadnje: ko izbirate oglaševalsko platformo, je pomembno še, da se seznanite s pravili in omejitvami posamezne platforme, da se izognete kršenju njihovih pravil in s tem povezanim posledicam. 

Z upoštevanjem teh ključnih dejavnikov in temeljitega raziskovanja posameznih platform lahko izberete najbolj primerno oglaševalsko platformo za vaše podjetje in dosežete najboljše rezultate pri oglaševanju. 

VIRI: 

– Kunal Mendhe, How to Select the Right Advertising Platform for Your Next Ad; Dostop: https://www.linkedin.com/pulse/how-select-right-advertising-platform-your-next-ad-kunal-mendhe/ (21. 2. 2023) 

– Dan Morrison, Finding the best advertising platforms for your audience; Dostop: https://clear.co/blog/finding-the-best-advertising-platforms-for-your-audience/ (16. 2. 2023) 

Karolina Škrabanja
Karolina Škrabanja
Specialistka za digitalni marketing z več kot 5 let aktivnega delovanja na tem področju. Njeno delo zajema predvsem ustvarjanje in izvajanje performance marketinških kampanj, ki temeljijo na digitalnih kanalih. Z željo po novem znanju z zanimanjem spremlja vse novosti in trende v digitalnem marketingu.

Naročite se na #hashtag e-novice!

* obvezno polje

Privolim, da lahko W3B, d.o.o. moje osebne podatke obdeluje za naslednje namene:

Enkrat mesečno prejmete e-novice. Dovolite, da vaš e-naslov uporabimo za pošiljanje e-novic skladno s pogoji varstva osebnih podatkov. Odjavite se lahko kadarkoli.

Novo na #hashtag.si

Velikan družbenih omrežij je pred kratkim obvestil uporabnike platform, da se v skladu s spremembami politike zasebnosti njihove informacije uporabijo tudi za razvoj in izboljšanje Meta UI. Prenovljeni pogoji poslovanja bodo stopili v veljavo 26. junija 2024.  Posodobitev pravilnika  Meta od...
Projektov je toliko, kolikor je različnih podjetij. Za uspešnost podjetja je treba imeti vodjo, ki takšne projekte vodi in je kos tej nalogi, da s svojimi izkušnjami in znanjem uspešno pripelje projekt od začetka do konca. Ali vsi vodje...
Trend video vsebin  Ali ste kdaj med spremljanjem objav na družbenih omrežjih zavestno razmišljali, zakaj nekatere pridobijo več vaše pozornosti in zanimanja kot druge? Zakaj med vsako dnevno pavzo odpremo TikTok ali Instagram Reels in se zabavamo ob kratkih video...