Kaj je novega pri Performance Max kampanjah? 

Pred slabim letom smo že pisali o posodobitvah novih avtomatiziranih kampanj, znanih pod Performance Max ali maksimalna uspešnost v slovenščini. Kljub vsem dotedanjim novostim in prednostim, ki so jih nove kampanje omogočale, smo takrat pogrešali boljši vpogled v občinstvo in umestitve. Na podobne pomisleke so izgleda naleteli tudi pri Googlu, saj so v začetku tega leta napovedali nekaj novosti, ki jih lahko danes tudi že koristimo. 

Najnovejše funkcije, ki so se jih najbolj razveselile vse blagovne znamke, ki si želijo več nadzora nad tem, kje se bodo njihovi oglasi prikazovali, so sledeče: 

  • Uporabniki lahko uporabijo oglase z generativno umetno inteligenco za odkrivanje vseh iskalnih poizvedb, da bo iskanje bolj preprosto, hkrati pa bo to še naprej izhodišče za najboljše delovanje v spletu. 
  • Na ravni računa so dodali negativne ključne besede, ki pomagajo ohraniti ustreznost blagovne znamke v kampanjah, ki se prikazujejo v iskalnem in nakupovalnem omrežju.  
  • Izključitve na ravni kampanje pomagajo nadzorovati, s katerimi blagovnimi znamkami se vaša kampanja ujema – to velja za promet iskalnega in nakupovalnega omrežja. 
  • Preizkusi znani kot Experiments v Performance Max kampanji vam bodo omogočili preizkusiti, kako bi dodajanje nove kampanje Performance Max vplivalo na konverzije ali vrednosti konverzij. 
  • Novo orodje za ustvarjanje videoposnetkov v odseku Sredstva (Assets) kampanje Performance Max omogoča ustvarjanje visokokakovostnih videev. 
Google Ads
Slika 1: Iskalno omrežje in maksimalna uspešnost sta skupaj zmogljivo orodje Googla Ads.  
Vir: https://support.google.com/google-ads/answer/13311048?hl=sl 

Kdaj izbrati kampanje z maksimalno uspešnostjo? 

Kampanje z maksimalno uspešnostjo izberite, kadar želite povečati število konverzij v širšem naboru Googlovih oglaševalskih kanalov. To vključuje Iskanje, Prikaz, Odkrivanje, Zemljevide, Gmail in YouTube. Ta vrsta kampanje je idealna za vse trgovce na drobno, saj jim omogoča, da povečajo svojo prisotnost v različnih formatih oglasov. 

Ta vrsta oglaševalske akcije obljublja več konverzij z optimiziranjem uspešnosti oglasov v realnem času in na vseh kanalih z uporabo pametnega ponujanja, Googlovega samodejnega ponujanja, ki temelji na umetni inteligenci in se uporablja v pametnih nakupovalnih akcijah. 

Oglaševalci naložijo različne oglasne elemente, primerne za vsak kanal, kot so slike in videoposnetki. Googlov pristop strojnega učenja pa nato preizkusi, katere kombinacije so najboljše za vaše oglaševalske akcije. Namen je optimizacija ene oglaševalske akcije na vseh oglaševalskih platformah. Ciljanje za te oglaševalske akcije temelji na signalih občinstva in je odvisno tudi od vaše strategije ponudb. 

Kakšne so prednosti kampanj z maksimalno uspešnostjo? 

S samodejno optimizacijo proračuna in ponudb na vseh Googlovih platformah boste lahko povečali spletne potencialne stranke in konverzije. To bi lahko bilo učinkovitejše od splošne iskalne akcije. 

Z Googlovimi podatki v realnem času o nameri in preferencah nakupovalca vam lahko Performance Max pomaga odkriti nove segmente ciljne skupine, za katere morda niste vedeli. To vam lahko pomaga, da vaše oglase prikaže več zainteresiranim kupcem. 

Ta nova vrsta oglaševalske akcije temelji na kreativnih elementih, ki jih zagotovijo oglaševalci. To pomeni, da lahko ustvarite elemente, ki najbolj ustrezajo vašemu občinstvu oz. kupcem, kar vam pomaga prevzeti nadzor nad oglaševalskimi akcijami. 

Na kaj moramo biti pozorni pri postavitvi kampanje z maksimalno uspešnostjo? 

Kampanje z maksimalno uspešnostjo so, tako kot smo že omenili zgoraj, najbolj primerne za trgovce na drobno, lahko pa jih uporabimo tudi za zbiranje potencialnih strank, v kolikor imamo vzpostavljeno dobro sledenje konverzijam in smo pripravljeni vložiti dovolj proračuna. 
 
Za dobro izvajanje kampanje za maksimalno uspešnost moramo upoštevati naslednje korake: 

• Izvedite natančno sledenje konverzijam v celotnem toku. 

• Ustvarite segment PMax v storitvi Google Analytics za boljše poročanje. 

• Uporabite izključitve URL-jev. 

• Dodajte vsaj eno video. 

• Pazite na privzete nastavitve lokacije. 

• Maksimalno uspešnost uporabite samo za cilje konverzije. 

• Ustvarite signal občinstva. 

• Preverite zavihek Vpogledi za izboljšave v preglednosti poročanja. 

• Ne podvajajte svojih slik vira Merchant Center. 

• Pazite na pravila pridobivanja strank 


Za pomoč pri postavitvi kampanje z maksimalno uspešnostjo lahko sledite Googlovemu vodniku za ustvarjanje oglaševalskih akcij.  

VIRI:
– Tom Cross, What you need to know about Google’s Performance Max campaigns; Dostop: https://www.bidnamic.com/en-us/resources/what-you-need-to-know-about-googles-performance-max-campaigns (20. 7. 2023) 
– Jyll Saskin Gales; Google Ads Performance Max: 10 Dos, Don’ts, Watchouts & Workarounds; Dostop: https://www.wordstream.com/blog/ws/2022/07/05/performance-max-tips (20. 7. 2023) 

Karolina Škrabanja
Karolina Škrabanja
Specialistka za digitalni marketing z več kot 5 let aktivnega delovanja na tem področju. Njeno delo zajema predvsem na ustvarjanje in izvajanje performance marketinških kampanj, ki temeljijo na digitalnih kanalih. Z željo po novem znanju z zanimanjem spremlja vse novosti in trende v digitalnem marketingu.

Naročite se na #hashtag e-novice!

Novo na #hashtag.si

Sodobna podjetja vse bolj želijo približati svojo blagovno znamko generaciji Z. Navsezadnje so in še bodo postali nova generacija potrošnikov. Če za primer vzamemo podjetje T-2, lahko vidimo, da se trudijo približati svojo ponudbo vse mlajši populaciji, kar je...
12 Disneyjevih principov animacije je nastalo že pred nekaj desetletji, vendar še danes ostajajo enako pomembni. Čeprav se je tehnologija, ki se uporablja za animacijo, precej spremenila, teh 12 osnovnih pravil animacije še vedno velja za skoraj vse vrste...
V poslovnem svetu veliko slišimo o pojmu work-life balance. V slovenščino ga prevedemo kot ravnovesje dela in zasebnega življenja, a v glavnem slišimo in uporabljamo angleški izraz.   Naraščajoča pomembnost work-life balanca  V novejših raziskavah strokovnjaki ugotavljajo, da je ljudem work-life balance...