Kako napisati uspešen oglas za Google iskalnik?

Uspeh oglaševanja je v veliki meri odvisen od sporočila, ki ga prenesete svojemu občinstvu. Če boste svoje občinstvo nagovorili z napačnim sporočilom, bo vaš oglas naletel na gluha ušesa. Kako napisati oglas, da bo vzbudil pozornost?

Pomembno je, da razumemo postopek sprejemanja odločitve. Ta se seveda razlikuje od panoge do panoge in od artikla do artikla. Postopek izbire prave toplotne črpalke je daljši in kompleksnejši kot na primer postopek odločanja o restavraciji, iz katere boste naročili dostavo.

V času kupovanja toplotne črpalke bomo morali potencialno stranko nagovoriti večkrat in z več sporočili, ki bodo odgovorila na njena vprašanja še preden se ta pojavijo.

Kljub temu da je uspešnost oglasov premikajoča tarča, ki je ni mogoče vedno zadeti z enakim receptom, obstaja nekaj preverjenih metod za pisanje oglasov in prodajnih besedil.

Google iskalnik

Oglasi na Googlovem iskalniku se prikazujejo ljudem, ki aktivno raziskujejo neko tematiko. Učinkovit Googlov oglas bo odgovoril na vprašanje uporabnika ali pa mu ponudil konkretno, oprijemljivo rešitev za problem.

Oglasi na Googlovem iskalniku imajo strogo predpisan format in ne dovoljujejo veliko kreativne svobode. Googlov oglas je v osnovi sestavljen iz treh naslovov (vsak s 30 znaki) in dveh opisov (vsak z 90 znaki).

Oglas bo najbolj uspešen, če bo vseboval te elemente:

  1. Ključna beseda – Oglas bo dosegel največ klikov, če bo vključeval ključno besedo, ki jo je uporabnik vpisal v iskalnik. Zveni očitno, kajne? V praksi se najbolje obnesejo kampanje, ki zagotavljajo, da se bodo uporabnikom prikazovali oglasi s točno besedno zvezo, ki so jo iskali.

Če nekdo išče »pisarniški stol« naj vidi oglas, v katerem piše »pisarniški stol«. Oglas, ki ima v naslovu »Stoli vseh vrst«, ne bo tako učinkovit, čeprav se na prvi pogled morda zdi, da se lahko na ta način pohvalite s širino ponudbe. Uporabnik, ki išče »najboljši pisarniški stol«, bo dal prednost kakovosti, kdor išče »pisarniški stol ugodno«, pa nam izda, da bo na njegovo odločitev v največji meri vplivala cena. Smiselno je, da vsako potencialno stranko naslovimo s sporočilom, ki je prirejeno njenemu iskalnemu izrazu.

Najboljša praksa je, da enega od treh naslovov namenimo ključni besedi.

  • USP – ali Unique selling proposition je edinstvena dodana vrednost vašega podjetja. USP je razlog, zakaj nekdo kupi vaš izdelek namesto izdelka konkurenčnega podjetja. To je lahko najboljša cena, visoka kakovost, osebni stik, dobra tehnična podpora, garancija …

Smiselno je, da USP predstavite stranki. Že pri prejšnji točki smo govorili o tem, da uporabnik s ključno besedo izda svoj namen in pove nekaj o sebi kot potrošniku. USP-je lahko zapišemo v naslove (smiselno, kadar se navezujejo na ključno besedo), v opis (kadar želimo o posamičnem USP-ju povedati malo več) ali pa v razširitev, ki se prikaže pod opisi oglasa (smiselno, kadar imamo več USP-jev, ki bi jih radi sporočili vsem).

  • Element, ki ni beseda

Tretja točka se sliši nenavadno, ampak preverjeno deluje. Oglasi, ki vsebujejo elemente, ki niso besede, že na prvi pogled izstopajo in dosegajo več klikov. Videti so bolj legitimni ter po navadi ponujajo več informacij. Seveda je takšen element treba izbrati previdno. Google nima rad slovnično nepravilnih oglasov. Primeri dobre prakse:

  • Energetski razred A+++
  • Prihranite do 70%
  • Akcijska cena izdelkov Diesel®

Eksperimentiranje

V digitalnem marketingu seveda ne obstaja ultimativna formula za uspeh. Glavna prednost oglaševanja na platformah, kot je Google iskalnik, je v tem, da lahko za nizko ceno preizkusite več različnih sporočil, kombinacij in ciljnih občinstev, nato pa se na podlagi uspešnosti oglasov odločite, kako porabiti preostanek začrtanega proračuna.

Brez preizkušanja nove stvari in različnih kombinacij sporočil, se lahko zanašate samo na srečo.

Kaj lahko testirate?

Za začetek se osredotočite na kombinacijo ključnih besed in sporočil. Kaj sporočiti človeku, ki išče vašo konkurenco? Je bolje, da ga prestrežete s svojim oglasom ali je smiselno, da tega uporabnika ignorirate, ker bo cena za konverzijo previsoka?

Je smiselno lovce na ceno ujeti z akcijskimi cenami? Kaj pa ljudje, ki jim je važna hitrost dostave oziroma izvedbe? Kaj boste sporočili uporabnikom, ki iščejo premium storitve in izdelke?

Eksperimentiranje je srž digitalnega marketinga. Podatki, do katerih se dokopljete sami, so vredni več kot katerikoli tečaj, ki obljublja hiter uspeh. Spodbujamo vas, da poskusite več različnih stvari – ključnih besed, ciljnih občinstev in sporočil v oglasih.

Naročite se na #hashtag e-novice!

* obvezno polje

Privolim, da lahko W3B, d.o.o. moje osebne podatke obdeluje za naslednje namene:

Enkrat mesečno prejmete e-novice. Dovolite, da vaš e-naslov uporabimo za pošiljanje e-novic skladno s pogoji varstva osebnih podatkov. Odjavite se lahko kadarkoli.

Novo na #hashtag.si

Z več kot pol milijarde uporabnikov, ki vsak mesec obiščejo Pinterest, in osupljivimi 10 milijardami ustvarjenih boardov po vsem svetu, se lahko strinjamo, da je Pinterest postal glavno središče za iskanje navdiha. Sedaj pa je Pinterest svojim uporabnikom še...
Figma UI  Ena najbolj izpostavljenih tem letošnje konference je bila vpeljava umetne inteligence (v nadaljevanju UI) v orodje.  Samodejno ustvarjanje dizajna: z enostavnim vnosom besedila je mogoče ustvariti oz. generirati mockup uporabniškega vmesnika za spletno stran ali aplikacijo. Ta funkcija naj...
Razumeti moramo jezik UI (umetne inteligence) ...  Kako sploh UI deluje pri generiranju vsebin? V enostavnih besedah, umetna inteligenca deluje na osnovi obsežnih jezikovnih modelov, ki se učijo iz ogromnih količin podatkov. Ti modeli uporabljajo algoritme za analizo besedil in...