Kakšne spremembe prinaša Google Analytics 4 (GA4)?

Malo več kot leto nas še loči od julija 2023, ko naj bi se Universal Analytics dokončno poslovil. Sledi prehod na popolnoma drugačen način zbiranja in poročanja podatkov z novo platformo Google Analytics 4, ki združuje podatke tako s spletnih strani kot aplikacij. Ni slaba ideja, če ga začnete uporabljati že prej ali pa se vsaj malo bolje spoznate z njim. Namreč, ko bo Universal Analytics dokončno ukinjen, bodo podatki prihajali samo še v GA4. Tako, da je pametno začeti zbirati podatke na nov način že prej. 

Kaj bo v GA4 drugače?

Za vse tiste, ki z njim še niste seznanjeni, poglejmo, v čem se bo razlikoval od obstoječega Universal Analytics, ki je v uporabi že od leta 2013.

  1. Oglede strani in seje kot temelj analitike bodo nadomestili dogodki, parametri dogodkov in lastnosti uporabnikov (user properties). Karkoli se na strani zgodi, bo zabeleženo kot dogodek, tudi ogled strani. Vsak tak dogodek bo opisan s parametri, lastnosti uporabnikov pa bodo opisovale uporabnika, ki je ta dogodek ustvaril. Vse to pa s seboj prinaša cel kup novih dimenzij in metrik.
  1. Cilji bodo postali konverzije. Prej se je vsak (četudi večkrat znotraj iste seje) izpolnjen cilj zabeležil enkratno. V GA4 pa se bo za konverzijo štelo vsako dejanje na strani, ki ga bomo vnaprej določili kot dogodek. Nastaviti bo mogoče kar do 500 različnih dogodkov, ki jih bo treba samo vključiti, nato pa se bodo beležili samostojno. 
  1. Prejšnja različica analitike je omogočala ustvarjanje segmentov uporabnikov (npr. vsi, ki so dodali izdelek v košarico, niso pa opravili nakupa). Tak segment ste lahko uporabili za kreiranje seznama uporabnikov, ga uvozili v Google Ads za remarketing ali za sestavljanje seznamov podobnih (similar) uporabnikov. V GA4 pa bosta oba koncepta, segment in seznam uporabnikov, združena, saj boste preprosto kreirali samo seznam, ki ga boste nato lahko aplicirali na katerokoli poročilo ali pa ga uvozili v Google Ads za targetiranje.  Podobno kot prej Smart Audiences, pa bo GA4 s pomočjo strojnega učenja avtomatsko ustvaril tudi sezname t. i. Predictive audiences. Na primer seznam uporabnikov, ki bodo opravili nakup ali pa, obratno, seznam uporabnikov, ki se ne bodo vrnili na stran v naslednjih 28 dneh (t. i. churn).
  1. Stare metrike za merjenje kvalitete obiska in vpletenosti uporabnikov (stopnja odboja, število strani na sejo, trajanje seje) bo nadomestila ena sama nova metrika – trajanje vpletenosti (engagement time). Predstavlja čas, ko je uporabnik aktivno gledal vsebino. Na mobilni napravi je to čas, ko je bila aplikacija odprta v ospredju, na spletni strani pa čas, ko je bil zavihek aktiven. S pomočjo te metrike GA4 nato računa drugo metriko – vpletene seje (engaged sessions). Vpletena seja je seja, ki traja več kot 10 sekund vpletenega časa. Z njeno pomočjo lahko izračunamo stopnjo vpletenosti (engagement rate). To je metrika, ki bo nadomestila odboj strani. Stopnja vpletenosti  je še posebej uporabna metrika za single page spletne strani kot so blogi ipd., kjer je odboj strani bil vedno visok. Popolnoma nova metrika je tudi aktivni uporabnik, to je nekdo, ki je zabeležil vsaj 1 vpleteno sejo znotraj določenega časovnega obdobja. 
  1. GA4 bo omogočal oglaševalcem številne nastavitve zasebnosti, ki jih lahko uporabijo za zagotavljanje skladnosti s GDPR. Tako bo na primer mogoče povsem izklopiti personalizacijo oglasov, kar je posebej uporabno za tiste oglaševalce, ki analitiko uporabljajo samo za spremljanje vedenja uporabnikov, ne pa tudi npr. za remarketing, ki ga s tem lahko popolnoma onemogočimo. Funkcijo personalizacije oglasov pa bo možno uporabljati tudi geografsko. Določiti je mogoče tudi posamezne dogodke, ki jih ne želimo vključiti v personalizacijo oglasov. 
  1. Novost je tudi identiteta poročanja. Prej je GA identificiral uporabnika na spletni strani s pomočjo piškotka, v aplikaciji pa s t. i. App Instance ID. Sedaj pa bo mogoče prijavljenim uporabnikom določiti unikaten identifikator (User ID), s katerim bo mogoče slediti uporabniku, ko pride na stran preko različnih naprav. Ker mora uporabnik zadostiti določenim predpogojem, bo to sicer veljalo za manjši del uporabnikov, za manjkajoče podatke na ravni celotne populacije pa bo zopet poskrbelo strojno učenje.

Kdaj začeti uporabljati GA4?

Preprosto. Če uporabljate staro verzijo Google Analyticsa, lahko Google Analytics 4 značko dodate na stran, ne da bi to vplivalo na obstoječo implementacijo ter ga zaenkrat uporabljate vzporedno z Universal Analytics. Priporočljivo je vsaj 6 mesecev uporabljati oba načina, tako da imate stari način za vsakdanje poročanje, hkrati pa se spoznavate tudi z novim načinom GA4.

Vir: searchengineland.com

Naročite se na #hashtag e-novice!

Novo na #hashtag.si

Oblikovanje spletne strani, uporabniškega vmesnika ali uporabniške izkušnje ni nikoli enostavno brez pravih orodij. Na srečo imajo oblikovalci danes dostop do številnih orodij, ki ne zagotavljajo le širokega nabora funkcij, temveč so tudi enostavna za uporabo. Figma je eno najboljših...
Velika verjetnost je, da ste v pogovoru s prijatelji, ki veliko igrajo spletne igre ali se zanimajo za kripto valute in NFT-je, že slišali za Discord. A kaj zares je ta platforma, od kod izvira, kakšne so njene prednosti...
Figma

Osnove v Figmi

Kaj je Figma?  Figma je spletna aplikacija za urejanje grafik in oblikovanje uporabniškega vmesnika. Uporabite jo lahko za vse vrste grafičnega oblikovanja, od oblikovanja vmesnikov mobilnih aplikacij, oblikovanja prototipov, izdelave objav za družbena omrežja in še mnogo več.   Aplikacija se od...