Marketinška agencija: da ali ne?

Večno vprašanje ali najeti marketinško agencija ali vse narediti sam. Večina tržnikov v podjetjih je slekoprej preobremenjena in se ne more več posvečati vsem delovnim nalogam naenkrat s stoprocentno močjo in koncentracijo. Tehnološki napredek je zelo hiter in spremenljiv, kar v veliki meri zaznamuje marketinške aktivnosti. Izobraževanje tržnikov zato nikoli ni dokončano. Če želi biti tržnik uspešen in blesteti v svojem poslu, mora biti naenkrat strokovnjak na različnih marketinških področjih, kar  pa ni vedno lahko. Na tem mestu pridejo v ospredje marketinške agencije, ki imajo številni, raznovrstni kader, ki s prevzemom dela marketinških aktivnosti razbremeni naročnika.

Najem marketinške agencije je najem zunanjega strokovnega tima, ki je v navadi sestavljen iz različnih strokovnjakov (npr. lektor, kreativni snovalec, facebook manager, content marketing manager, grafičnni oblikovalec, programer, adwords strokovnjak, medijski zakupnik, scenarist, semalec, montažer ipd.) Strokovnjaki v takem timu lahko bolje pokrivajo vsak svoje strokovno področje. Dokazano je, da tim zmore več kot posameznik. Z najemom marketinške agencije podjetje dobi številčno ekipo, ki mu je na voljo za pripravo raznovrstnih marketinških aktivnosti. Prednosti zunanjega tima so, da ni obremenjen s podjetjem, z razmerami in odnosi in tako lažje razmišlja kreativno, izven okvirjev.

Marketinške agencije imajo boljše pogajalsko izhodišče oziroma možnosti pri zakupu oglasnega prostora. Imajo vzpostavljene dobre odnose z mediji in drugimi deležniki, imajo vzpostavljeno mrežo raznovrstnih kontaktov in poznanstev. Na ta način je povezovanje, mreženje veliko lažje.

Prav tako so agencije opremljene z raznovrstnimi programi in orodji, ki si jih marsikateri tržnik ne more privoščiti ali pa se mu iz različnih razlogov ne splača.

Tržniki v marketinških agencijah se vsakodnevno zaradi narave in obsega svojega dela izobražujejo na različnih področjih, obiskujejo delavnice, predavanja, opravljajo izpite in se udeležujejo raznovrstnih marketinških konferenc doma in v tujini. Količina zbranega znanja in izkušenj je v agenciji veliko večja.

Poleg številnih prednosti pa je tudi nekaj slabosti. Tudi agencije, predvsem manjše, so lahko preobremenjene s projekti, kar lahko povzroči nekoliko slabšo odzivnost. Slabša odzivnost pa ni posledica le obremenjenosti ampak tudi razvejane vertikalne organizacijske strukture in zahtevnejše administracije, kar je največkrat opazno pri večjih agencijah. Slabost takih agencij je posledično okorelost in nefleksibilnost.

Tržniki iz vseh marketinških agencij se zaradi obsega in širine področja delovanja, v svoji karieri tudi večkrat kot kolegi v podjetjih srečajo z različnimi prijetnimi, neprijetnimi situacijami, uspešnimi in neuspešnimi projekti. Vse to je normalno in človeško, ravno to tržnike utrjuje in jim prinaša nova znanja in predvsem dragocene izkušnje. Iz vsakega uspeha predvsem pa neuspeha se vsak lahko veliko nauči. Največja prednost najema agencije so izkušnje, dobre prakse, koristni nasveti in znanje. Vse to agencija lahko prenese na svojega naročnika, če je le ta pripravljen prisluhniti.

Odločitev za agencijo je v vaših rokah, upoštevajte svoje želje in potrebe ter pretehtajte vse prednosti in slabosti. Če se boste odločili za agencijo, pri izbiri marketinške agencije upoštevajte vrednote agencije, njihovo vizijo in poslanstvo, energijo, ki jo oddajajo, fleksibilnost, ki jo ponujajo, učinkovitost, ki jo dosegajo in strokovnost, ki jo imajo.

Ne izbirajte agencije le na podlagi cene (visoke ali nizke), saj ta ne odraža kakovosti in učinkovitosti. Agencijo izbirajte kot vašega novega sodelavca, izbirajte ga kot bi izbirali svojega prijatelja. Marketing je namreč zelo pomemben, ključen del aktivnosti v podjetju in zato zahteva zaupanja vrednega človeka ali organizacijo.

 

Naročite se na #hashtag e-novice!

* obvezno polje

Privolim, da lahko W3B, d.o.o. moje osebne podatke obdeluje za naslednje namene:

Enkrat mesečno prejmete e-novice. Dovolite, da vaš e-naslov uporabimo za pošiljanje e-novic skladno s pogoji varstva osebnih podatkov. Odjavite se lahko kadarkoli.

Novo na #hashtag.si

Velikan družbenih omrežij je pred kratkim obvestil uporabnike platform, da se v skladu s spremembami politike zasebnosti njihove informacije uporabijo tudi za razvoj in izboljšanje Meta UI. Prenovljeni pogoji poslovanja bodo stopili v veljavo 26. junija 2024.  Posodobitev pravilnika  Meta od...
Projektov je toliko, kolikor je različnih podjetij. Za uspešnost podjetja je treba imeti vodjo, ki takšne projekte vodi in je kos tej nalogi, da s svojimi izkušnjami in znanjem uspešno pripelje projekt od začetka do konca. Ali vsi vodje...
Trend video vsebin  Ali ste kdaj med spremljanjem objav na družbenih omrežjih zavestno razmišljali, zakaj nekatere pridobijo več vaše pozornosti in zanimanja kot druge? Zakaj med vsako dnevno pavzo odpremo TikTok ali Instagram Reels in se zabavamo ob kratkih video...