Meta Pixel in CAPI: Primerjava, prednosti in kako ju združiti za boljše marketinške rezultate

Pixel in CAPI sta dva načina sledenja uporabniške dejavnosti na spletnih straneh in mobilnih aplikacijah. Oba sta pomembna za zbiranje podatkov, ki se lahko uporabijo za izboljšanje marketinških rezultatov. V tem članku bomo primerjali Pixel in CAPI, preučili njihove prednosti in ugotovili, kako ju lahko združimo za boljše marketinške rezultate.

Kaj je Pixel in kako deluje?

Pixel je orodje, ki ga ponuja Meta in se uporablja za sledenje uporabnikom na spletnih straneh, ki imajo vgrajeno to orodje. To je majhen kos kode, ki ga lahko dodate na spletno stran in ki omogoča sledenje uporabnikom, ki stran obiščejo, ter zbiranje podatkov o njihovem obnašanju na spletni strani. Ti podatki se nato lahko uporabijo za boljše ciljanje oglasov na Facebooku.

Ko uporabniki obiščejo vašo spletno stran, Pixel zabeleži obisk in shranjuje informacije o njihovem obnašanju na spletni strani, kot so ogledi strani, dodajanje izdelkov v košarico, nakupi in drugo. Te informacije lahko nato uporabite za ustvarjanje prilagojenih ciljnih skupin na Facebooku in ciljanje oglasov na te uporabnike.

Pixel deluje tako, da zbiranje informacij omogoča prek spletnih piškotkov. Ko je Pixel dodan na vašo spletno stran, ustvari in pošlje piškotek na napravo uporabnika, ki obišče vašo spletno stran. Ta piškotek shranjuje informacije o uporabnikovem obisku in interakcijah na vaši spletni strani. Sledenje poteka tudi takrat, ko uporabnik ni prijavljen v Facebook.

Pixel se uporablja za merjenje učinkovitosti oglaševalskih kampanj na Facebooku in za izboljšanje ciljanja uporabnikov na podlagi njihovega obnašanja na spletni strani. Njegova uporaba lahko podjetjem pomaga pri izboljšanju učinkovitosti oglaševalskih kampanj in povečanju donosa naložbe v oglaševanje.

Prednosti Pixla:

 • Pixel omogoča natančno sledenje dejavnosti uporabnikov na spletni strani in v mobilni aplikaciji. To je pomembno za marketinške kampanje, saj omogoča ciljno usmerjanje oglasov na osnovi dejavnosti uporabnikov.
 • Pixel omogoča sledenje konverzijam, tj. spremljanju števila uporabnikov, ki so videli oglas in nato opravili želeno dejanje, na primer nakup.
 • Pixel omogoča ustvarjanje ciljnih občinstev, ki jih lahko uporabimo za ciljno usmerjanje oglaševalskih akcij.

Kako uporabiti Meta Pixel?

Za uporabo Meta Pixla lahko sledite spodnjemu osnovnemu vodniku:

 1. Pojdite na odsek Business settings na vašem Business Managerju.
 2. Kliknite na vaš Business račun.
 3. Izberite “Data sources”.
 4. Kliknite na “Pixels”.
 5. Kliknite “Add” na vrhu strani ob iskalni vrstici.
 6. Vnesite ime vašega Pixla.
 7. Po želji vnesite še URL vaše strani.
 8. Kliknite “Continue”.
 9. Za inštalacijo Pixla na vaši strani kliknite na “Install code manually”.
 10. Izberite, kaj želite analizirati: ali gre za podatke vaše strani, za podatke vašega Pixla ali celo za podatke vaše aplikacije.

Za podrobnejšo inštalacijo si lahko več pogledate v Meta Business Help Centru.

Kaj je CAPI in kako deluje?

CAPI oz. Conversions API je orodje, ki ga ponuja Meta in omogoča podjetjem, da sledijo uporabnikovim dejanjem na spletni strani in aplikaciji, tudi ko ti uporabniki ne uporabljajo Facebooka. Deluje tako, da se podatki o uporabnikovih dejanjih, kot so na primer nakupi, izpolnjevanje obrazcev ali ogledovanje določenih strani, pošljejo neposredno v Meto, namesto da bi se preko Pixla zbirali prek spletnega brskalnika uporabnika.

Podjetja lahko s CAPI orodjem zbirajo in obdelujejo podatke, da izboljšajo svoje marketinške kampanje, bolje ciljajo oglase in prilagajajo svojo ponudbo ter posledično povečajo svojo prodajo. V primerjavi z Meta Pixlom omogoča tudi večjo natančnost pri določanju informacij za ciljanje oglasov, njihovo merjenje in optimizacijo. Poleg tega vam nudi tudi boljši nadzor in avtoriteto nad deljenimi podatki uporabnikov. CAPI ima tudi možnost sledenja uporabnikom preko naprav in platform ter prilagajanja oglaševanja za večjo učinkovitost.

CAPI postaja vse bolj pomemben za podjetja, saj se številni uporabniki zaradi varovanja svoje zasebnosti odločajo za blokiranje piškotkov in drugih orodij za sledenje. Z orodjem CAPI podjetja še vedno lahko sledijo uporabnikom in pridobivajo dragocene podatke za izboljšanje svojega poslovanja, hkrati pa uporabnikom zagotavljajo zasebnost .

Prednosti orodja CAPI:

 • CAPI omogoča sledenje uporabnikom mobilnih aplikacij, kar je zelo pomembno v današnjem mobilnem svetu.
 • CAPI zagotavlja varnost in zasebnost podatkov uporabnikov, saj ne uporablja piškotkov, temveč avtorizacijske ključe.
 • CAPI je zanesljiv in hitro zagotavlja podatke o dejavnosti uporabnikov.

Kako uporabiti Conversions API?

Preberite osnovni vodnik, kako uporabljati CAPI:

 1. Pojdite na “Upravitelj dogodkov” na vaši strani Meta Business Suite.
 2. Izberite Pixel, ki ga želite povezati s CAPI.
 3. Kliknite na gumb “Dodaj dogodke”, ki se nahaja pod grafom aktivnosti.
 4. Izberite možnost “Uporaba CAPI”.
 5. Kliknite na “Namesti kodo ročno”.
 6. Preberite pregled, da razumete, kaj iščete, in kliknite Naprej.
 7. Izberite dogodke, ki jih želite poslati s pomočjo CAPI.
 8. Priporočila za dogodke imajo padajoči meni na podlagi vrste poslovanja, ki ga lahko uporabite. Kliknite Naprej.
 9. Izberite parametre za pošiljanje za vsak dogodek, ki ste ga izbrali. Kliknite Naprej.
 10. Svoje dogodke in parametre nazadnje še enkrat preglejte, da se prepričate, da je vse v redu. Nazadnje kliknite “Potrdi nastavitev”, da končate.

Razlike med orodjem Pixel in CAPI:

 • Pixel sledi dejavnosti uporabnikov na spletnih straneh, CAPI pa sledi dejavnosti uporabnikov v mobilnih aplikacijah.
 • Pixel uporablja piškotke, CAPI pa uporablja avtorizacijske ključe.
 • Pixel je enostavnejši za namestitev in uporabo, CAPI pa zahteva nekaj več tehničnega znanja.
 • Pixel je bolj prilagodljiv, CAPI pa zagotavlja večjo varnost in zasebnost podatkov uporabnikov.

Združevanje Pixla in CAPI-ja:

Združevanje orodij Pixel in CAPI vam lahko pomaga pri ustvarjanju bolj ciljnih in učinkovitejših marketinških kampanj. Na primer, informacije, zbrane s Pixlom, lahko uporabite za ustvarjanje ciljnih skupin v CAPI-ju. Nato lahko CAPI uporabite za izvajanje personaliziranih marketinških kampanj.

Za združevanje obeh orodij in doseganje boljših marketinških rezultatov lahko upoštevamo naslednje korake:

 1. Namestitev Pixla na spletno stran: Pixel omogoča sledenje dejanj uporabnikov na spletni strani, kot so nakupi, ogledi strani, prijave na novice itd. Z namestitvijo Pixla lahko pridobimo dragocene podatke o tem, kaj naši uporabniki počnejo na spletni strani.
 2. Ustvarjanje ciljnih skupin: S pomočjo Pixla lahko ustvarimo ciljne skupine uporabnikov, ki so izvajali določena dejanja na spletni strani. Na primer, ustvarimo lahko ciljno skupino uporabnikov, ki so dodali izdelek v košarico, vendar niso zaključili nakupa. Te ciljne skupine lahko nato uporabimo pri promociji naših oglasov.
 3. Uporaba CAPI za analizo podatkov: CAPI nam omogoča analiziranje podatkov o tem, kako so se naši oglasi prikazovali in kako uspešni so bili pri različnih skupinah. S pomočjo orodja CAPI lahko ugotovimo, kateri oglasi delujejo najbolje. Prav tako lahko ugotovimo tudi, kateri del oglasa pritegne največ pozornosti uporabnikov in katere ciljne skupine se najbolj odzivajo na naše oglase.
 4. Prilagoditev oglasa in ciljanja: Na podlagi podatkov, ki jih pridobimo z uporabo Pixla in CAPI-ja, lahko prilagodimo naše oglase in ciljanje. Prilagodimo lahko besedilo in slike v oglasih, da bolj pritegnejo pozornost uporabnikov, ali pa prilagodimo ciljanje, da dosežemo boljše rezultate pri specifičnih ciljnih skupinah.

Z uporabo Pixla in CAPI-ja ter analizo podatkov lahko dosežemo boljše marketinške rezultate na Facebooku. To nam omogoča boljše razumevanje naših uporabnikov in njihovih dejanj ter prilagajanje naših oglasov, da bolje ustrezajo njihovim potrebam.

Conversions API ali Meta Pixel – kateri je boljša izbira za vaš posel?

Najboljša možnost za poslovne strani je uporaba Conversions API skupaj z Meta Pixel. Zakoni o zasebnosti potrošnikov postajajo vedno bolj strogi, zato se bodo morale spletne strani s sledenjem tretjim osebam prilagoditi na to spremembo. Blokatorji oglasov povzročajo, da mnoga podjetja izgubijo svoje dobičke.

Conversions API lahko enostavno pomaga podjetjem, da se izognejo tem težavam, hkrati pa zagotavljajo bistvene informacije za ohranjanje brezhibnih kampanj na družbenih medijih. Meta Pixel lahko izboljša učinkovitost vaše oglaševalske kampanje, kjer stranke nimajo nameščenih blokatorjev oglasov. S tem se obe orodji izkažeta kot zelo združljivi in izjemno učinkoviti.

Viri:

Adsmurai: Everything you need to know about Conversions API; Dostop: https://www.adsmurai.com/en/articles/everything-you-need-to-know-about-conversions-api (23. 3. 2023)

Out Origin (2021): Difference Between Facebook Pixel and Conversions API; Dostop: https://outorigin.com/how-to-differentiate-between-using-facebook-pixel-and-conversions-api/ (23. 3. 2023)

Karolina Škrabanja
Karolina Škrabanja
Specialistka za digitalni marketing z več kot 5 let aktivnega delovanja na tem področju. Njeno delo zajema predvsem ustvarjanje in izvajanje performance marketinških kampanj, ki temeljijo na digitalnih kanalih. Z željo po novem znanju z zanimanjem spremlja vse novosti in trende v digitalnem marketingu.

Naročite se na #hashtag e-novice!

* obvezno polje

Privolim, da lahko W3B, d.o.o. moje osebne podatke obdeluje za naslednje namene:

Enkrat mesečno prejmete e-novice. Dovolite, da vaš e-naslov uporabimo za pošiljanje e-novic skladno s pogoji varstva osebnih podatkov. Odjavite se lahko kadarkoli.

Novo na #hashtag.si

Z več kot pol milijarde uporabnikov, ki vsak mesec obiščejo Pinterest, in osupljivimi 10 milijardami ustvarjenih boardov po vsem svetu, se lahko strinjamo, da je Pinterest postal glavno središče za iskanje navdiha. Sedaj pa je Pinterest svojim uporabnikom še...
Figma UI  Ena najbolj izpostavljenih tem letošnje konference je bila vpeljava umetne inteligence (v nadaljevanju UI) v orodje.  Samodejno ustvarjanje dizajna: z enostavnim vnosom besedila je mogoče ustvariti oz. generirati mockup uporabniškega vmesnika za spletno stran ali aplikacijo. Ta funkcija naj...
Razumeti moramo jezik UI (umetne inteligence) ...  Kako sploh UI deluje pri generiranju vsebin? V enostavnih besedah, umetna inteligenca deluje na osnovi obsežnih jezikovnih modelov, ki se učijo iz ogromnih količin podatkov. Ti modeli uporabljajo algoritme za analizo besedil in...