Moderne oblike oglaševanja

Kratki pregled 11-tih modernih oblik, načinov, tehnik, izrazov in pristopov v marketingu oziroma oglaševanju. Nekateri pristopi so se oblikovali zaradi razvoja tehnologije in kreativnih zamisli tržnikov, spet drugi so starejši in so se tekom razvoja preoblikovali in izkoristili moderno tehnologijo za svoj preporod in razvoj.

#1 Storytelling

Storytelling je pristop, ki bazira na pripovedovanju zgodb. S pomočjo zgodbe se sporočilo lažje prenese do ciljne publike. Dokazano je, da si ljudje hitreje zapomnimo dobro zgodbo kot le gole podatke. Zgodbe morajo biti predstavljive, kreativne, verodostojne in navdihujoče. Dobre zgodbe so same po sebi čustveno nabite, zato je ta pristop sploh pri brandingu zelo popularen. Dobra zgodba blagovni znamki, podjetju  vdihne življenje,  da identiteto, poveča zaupanje, ugled in prepoznavnost. Na ta način podjetje, blagovna znamka ali izdelek dobi osebnost s katero se ciljna publika lahko poistoveti.

Kako predstaviti zgodbo? Zgodbo se lahko predstavi na različne načine npr. v obliki besedila, aplikacije, videa, animacije, igre …

#2 Widget marketing

Widget definiramo kot prilagojeno kodo, program ali aplikacijo. Widgeti so lahko praktično karkoli, lahko so videi, enostavne gre, koledarji, kvizi ipd. Widgeti omogočajo interakcijo s porabniki in generirajo informacije zanje. Widgeti se uporabljajo praktično kjer koli na desktopu, mobilnem telefonu, družbenih omrežjih, spletnih straneh, blogih ipd.

Zakaj so Widgeti pomembni v marketingu oziroma za kaj so pomembni za blagovne znamke?

Blagovnim znamkam Widgeti ponujajo številne in zanimive priložnosti. Pomembni so zaradi svoje viralne distribucije, personaliziranega pristopa ter vpletenosti z uporabniki. Widgete  se lahko  dobro izkoristi za širjenje prepoznavnosti blagovne znamke.

Widgeti so prikazani na različnih straneh in ker vsebujejo povratno povezavo do spletne strani so pomembni za generiranje prometa in optimizacijo spletne strani. Pogosto se uporabljajo tudi v povezavi z affiliate programi.

V povezavi z modernim marketingom se vse pogosteje uporablja izraz  #3 Geotagging. Geotagging je proces dodajanja geografskih informacij podjetja, podružnic ipd. na različne medije. Informacije se lahko vključijo v različne vsebine, v videe, spletne strani, slike, članke, bloge ipd. Ko so vsebine označene s tovrstnimi informacijami so lahko vidne na spletnih zemljevidih oziroma v različnih t.i. mashup-ih. »Mashup« je spletna stran ali spletna aplikacija, ki združuje podatke, vsebino iz večih različnih virov.

Kako je to lahko pomembno za marketing? Vključitev lokacije, pomeni umestitev v spletni zemljevid, kar poveča prepoznavnost podjetja obenem pa daje porabniku pomembne informacije in dodano vrednost saj mu omogoča lažji in hitrejši dostop do podjetja.

#4 Gamification

Pri konceptu Gamification oziroma igrifikaciji gre za vključevanje igralskega načina razmišljanja, načina oblikovanja in uporabe principov. Pomeni vključevanje elementov igre, tekmovanja v t.i »ne igralsko« okolje. Vključevanje tja, kjer to ni ravno običajna praksa. V marketingu se ta način najpogosteje uporablja pri brandingu. Koncept se uporablja za zabavo uporabnikov in povečevanje njihove vpletenosti. Možnosti za kreativno vključevanje elementov iger v marketing je zelo veliko.

#5 Guerrilla

Guerrilla marketing je nekonvencionalen način s katerim se promovira podjetje, produkt ali storitev. Ta način zahteva veliko energije in kreativni pristop s katerim se pridobi pozornost ciljne publike. Pozornost se pridobiva na bolj osebni ravni. Najpogosteje se guerrilla marketing izvaja zunaj, na javnih mestih, trgih, na ulicah, v parkih, nakupovalnih centrih ipd. Glavni cilj tega pristopa je, izvabiti čustvene reakcije in tako doseči, da si ljudje zapomnijo blagovno znamko na način na katerega niso vajeni.

#6 Buzz marketing

Namen buzz marketinga je vplivati na skupino ljudi t.i mnenjskih vplivnežev in prvih zadovoljnih uporabnikov, da razširja sporočilo, ki ga želi podjetje sporočiti svoji ciljni publiki. Buzz marketing je tehnika viralnega marketinga. Povezan je z dvema pristopoma »word of mouth« in njegovo modernešo spletno različico »word of mouse«. Namen buzz marketinga je čim bolj izkoristiti potencial, ki ga ima glas ljudstva. S to tehniko se lahko razširi zavedanje o blagovni znamki, ali izdelku, lahko pa je tudi dvorezen meč v primeru širjenje negativnih sporočil.

#7 Sponzorirane sorodne novice

Sponzorirane sorodne novice so način oglaševanja oziroma prikaza vsebin na spletu. Gre za umeščanje vsebin npr. člankov, videov v mrežo spletnih strani tako doma kot v tujini. Napreden semantični algoritem nato poskrbi, da so relevantne vsebine prikazane ciljni publiki na relevantnih straneh. Na ta način se poskrbi za dobro spletno razširjenost vsebin oz. sporočila, ki ga želi podjetje preko vsebin dostaviti ciljni publiki.

#8 Surrogate advertising

Surrogate advertising ali nadomestno oglaševanje je način oglaševanja, ki se uporablja pri izdelkih, ki so zakonsko prepovedani, da se oglašujejo oziroma je njihovo oglaševanje omejeno. Izdelki, kot so alkohol ali cigareti v tem primeru niso direktno projicirani porabniku ampak se oglašujejo s pomočjo oziroma preko drugih izdelkov oziroma pod okriljem blagovne znamke, ki vključuje tudi druge izdelke.

#9 Product Placement Advertising

Product Placement Advertising  ali oglaševalsko umeščanje produktov je tehnika, kjer se izdelke, storitve, blagovne znamke in podjetja prikaže oziroma umesti v zgodbo oziroma v scenarij. To tehniko oglaševanja lahko zasledimo v videih, video spotih, oddajah, serijah, nadaljevankah in filmih.

#10 Content marketing

Content marketing ali vsebinsko trženje je pristop usmerjen v pripravo poučne, kvalitetne, kreativne in relevantne vsebine, ki je namenjena ciljni publiki. Gre za mehki pristop, ki ni agresiven in vsiljiv. Vsebino se lahko pripravi na različne načine, v različnih oblikah (člankih, aplikacijah, dogodkih, videih spletnih seminarjih ipd.). Prednost vsebinskega trženja je ustvarjanje zanimive vsebine, ki se jo lahko objavi na lastnih medijih.

#11 App marketing

Ko govorimo o aplikacijah in oglaševanju se moramo usmeriti na oglaševanje same aplikacije in oglaševanje v sami aplikaciji. Aplikacije so uporabne in zelo priljubljene med porabniki, zato bi bilo v marketingu greh ne izkoristiti te priložnosti. Aplikacija pripomore k večjemu zavedanju blagovne znamke in daje porabniku dodano vrednost. Aplikacije so tudi ena izmed oblik medijev vsebinskega trženja. S pomočjo aplikacije se lahko prenese do porabnika vsebina in sporočilo podjetja. Aplikacije so odlično mesto za umestitev oglasov, vendar morajo biti ti pametno umeščeni, da ne odvrnejo porabnika oziroma poslabšajo uporabniško izkušnjo.

 

VIRI:

http://www.allbusiness.com/modern-marketing-using-technology-in-creative-ways-9150364-1.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Guerrilla_marketing

http://www.i-scoop.eu/using-storytelling-strengthen-brand/

http://www.slideshare.net/Wunderman/widget-101-1477502?next_slideshow=1

http://relevance.com/how-to-use-widget-marketing-to-improve-roi/

http://searchcrm.techtarget.com/definition/buzz-marketing

https://en.wikipedia.org/wiki/Surrogate_advertising

Naročite se na #hashtag e-novice!

* obvezno polje

Privolim, da lahko W3B, d.o.o. moje osebne podatke obdeluje za naslednje namene:

Enkrat mesečno prejmete e-novice. Dovolite, da vaš e-naslov uporabimo za pošiljanje e-novic skladno s pogoji varstva osebnih podatkov. Odjavite se lahko kadarkoli.

Novo na #hashtag.si

Velikan družbenih omrežij je pred kratkim obvestil uporabnike platform, da se v skladu s spremembami politike zasebnosti njihove informacije uporabijo tudi za razvoj in izboljšanje Meta UI. Prenovljeni pogoji poslovanja bodo stopili v veljavo 26. junija 2024.  Posodobitev pravilnika  Meta od...
Projektov je toliko, kolikor je različnih podjetij. Za uspešnost podjetja je treba imeti vodjo, ki takšne projekte vodi in je kos tej nalogi, da s svojimi izkušnjami in znanjem uspešno pripelje projekt od začetka do konca. Ali vsi vodje...
Trend video vsebin  Ali ste kdaj med spremljanjem objav na družbenih omrežjih zavestno razmišljali, zakaj nekatere pridobijo več vaše pozornosti in zanimanja kot druge? Zakaj med vsako dnevno pavzo odpremo TikTok ali Instagram Reels in se zabavamo ob kratkih video...