Figma updates – UI, Slides in še več 

Figma je na svoji tradicionalni konferenci FIgma Config 2024 (26.–27. 6. 2024) naznanila veliko novosti, ki jih vpeljuje v svoje orodje. Konferenca je namenjena vsem, ki za svoje delo uporabljajo njihove produkte in želijo biti na tekočem z vsemi premiki v svetu produktnega oblikovanja, dizajn sistemov in razvoja aplikcij. V nadaljevanju so predstavljene največje novosti!

Figma UI 

Ena najbolj izpostavljenih tem letošnje konference je bila vpeljava umetne inteligence (v nadaljevanju UI) v orodje. 

  • Samodejno ustvarjanje dizajna: z enostavnim vnosom besedila je mogoče ustvariti oz. generirati mockup uporabniškega vmesnika za spletno stran ali aplikacijo. Ta funkcija naj bi pripomogla h hitrejšem nizanju idej in izdelavi prototipov. 
  • Prototipi, ki bazirajo na umetni inteligenci: spremeniti je mogoče statične prototipe v interaktivne. S tem naj bi se prihranil čas v fazi izdelave prototipov. 
  • Iskanje s slikami: mogoče bo poiskati oz. locirati določen dizajn ali najti inspiracijo iz že obstoječih skupnih projektov. Z uporabo te funkcije je mogoče najti že obstoječe slike, slike zaslona in okvirjev (v nadaljevanju frame). 
  • Preimenovanje layerjev: sedaj je mogoče avtomatično preimenovati in urediti layerje z enim klikom. Ta lastnost znatno pripomore k upravljanju datotek. 
  • Avtomatizacija zoprnih nalog: mogoča je avtomatizacija vseh korakov, ki so nelagodni in zamudni, kot na primer dodajanje realističnega besedila, prevajanje vsebin, prilagajanje tona govora. Ena od možnosti je tudi avtomatizacija ustvarjanja slik in odstranjevanje ozadij. 

Figmin nov uporabniški vmesnik 3 (UI3) 

Nov uporabniški vmesnik je bil pripravljen z namenom, da ponudi uporabnikom lažje in učinkovitejše upravljanje z orodjem. Večina sprememb je bila predlagana s strani uporabnikov, med njimi izstopajo: 

  • Minimalističen in čist vmesnik: nov uporabniški vmesnik pomaga pri osredotočenosti na ustvarjalno delo in omogoča delo brez odvračanja pozornosti. 
  • Platno, v katerega se lahko potopiš: s posodobitvijo je bilo razširjeno platno, na katerega je mogoče zliti več ustvarjalnosti. 
  • Osredotočenost na komponente uporabniškega vmesnika: ponuja bolj intuitivno postavitev za boljšo uporabniško izkušnjo, mogoče je prilagajati velikosti meni plošč. 
  • Sodobne ikone: za izboljšanje vizualne jasnosti so bile pripravljene nove in moderne ikone. 
  • Vzorci in sistemska konsistenca: podpira trenutne workflowe med tem ko prepoznava uporabnikove opredeljene težave. 

Figma Slides 

Figma Slides je nova funkcionalnost Figme, ki ponuja uporabnikom možnost enostavne priprave (vizualnih) predstavitev. Narejena je tako, da jo lahko uporabljajo tako profesionalni oblikovalci kot tudi ljudje, ki se s tem poklicno ne ukvarjajo. V Design Mode je mogoče dostopati do celotnega nabora oblikovalskih funkcij (Apple iOS, Google Material Design 3 in Figma Simple Design System). Nato so na voljo še možnosti prilagajanja, ki oblikovancem dovoljujejo spreminjaje in prilagajanje tipografij, tabel, slik, besedila, interaktivnih prototipov in dodajanje anket za glasovanje v živo. 

Na voljo so mrežni prikaz in enostavno premikanje diapozitivov, možnost integracije knjižnice, ki omogoča dostop do različnih brand elementov in oblikovalskih virov ter možnost za povečanje produktivnosti z umetno inteligenco. 

Dev Mode 

Nova Dev mode posodobitev poskuša izboljšati delovni proces iz-oblikovanja-v-razvoj in poskuša omogočati enostavnejše prenose dela med oblikovalci in programerji. Omogoča označevanje oblikovanih elementov kot »Pripravljeno za razvoj«. V načinu Dev View je mogoče puščati obvestila in opombe o zasnovah »Pripravljeno za razvoj« in prejemati obvestila. Posodobitev prinaša tudi boljši navigacijski sistem za zagon vtičnikov neposredno v programu Figma za VS Code.  

Auto Layout 

Posodobljeni sistem Auto Layout lahko samodejno ustvari več Auto Layout frameov za obsežne elemente blikovanja. Kot novost je predstavljeno tudi absolutno pozicioniranje znotraj Auto Layout framea, za natančen nadzor. Dovoljuje, da se vsebino ovije horizontalno ali vertikalno tako, da se prilagodi obliki framea. Te posodobitve omogočajo Auto Layoutu, da je bolj intuitiven in boljši pri ustvarjanju zapletenih in prilagodljivih postavitev. 

Kakšni so odzivi? 

Večina predstavljenih novosti naj bi bila na voljo po predstavitvi na konferenci, funkcionalnost UI pa je trenutno v omejenem beta testiranju in je zaenkrat še brezplačna za uporabnike, ki jo testirajo. Za dostop se je potrebno prijaviti na čakalno listo, na svoji spletni strani so tudi zapisali, da bo funkcija Figma UI plačljiva, ko bo dostopna za vse uporabnike. 

Uporabniki so zelo navdušeni nad funkcijo UI preimenovanja okvirjev, saj se je na ogromnem panoju projektov zelo hitro mogoče izgubiti, predvsem takrat, ko so poimenovani s »Frame 94923«. Prav tako padajo pohvale za Figma Slides, saj mnogim uporabnikom, ki so do sedaj v Figmi že pripravljali predstavitve, znatno olajša delo. 

Drugi niso preveč navdušeni nad vpeljavo umetne inteligence v orodje. Nekaj nejevolje je nad idejo, da lahko umetna inteligenca prevzame delo oblikovalce, hkrati pa tudi Figmini uporabniki opozarjajo, naj tisti, ki svojega dela ne želijo deliti v učenje umetne inteligence, do 15. avgusta 2024 v nastavitvah to onemogočijo. 

Za zamudnike je večina vsebin s konference posnetih in dostopnih na Figminem Youtube kanalu

Viri: Figma, Designer Monks, Laurent Thiebault

Katja Filovski
Katja Filovski
Mlajša vodja digitalnih projektov, ki verjame, da so dobro sodelovanje v ekipi, ustrezna organizacija časa in premišljena razporeditev nalog ključni dejavniki za uspešno izvedbo projektov. Pomembno se ji zdi, da se vedno vzpostavi čim bolj jasna komunikacija ter gradi odnose z veliko razumevanja in empatije.

Naročite se na #hashtag e-novice!

* obvezno polje

Privolim, da lahko W3B, d.o.o. moje osebne podatke obdeluje za naslednje namene:

Enkrat mesečno prejmete e-novice. Dovolite, da vaš e-naslov uporabimo za pošiljanje e-novic skladno s pogoji varstva osebnih podatkov. Odjavite se lahko kadarkoli.

Novo na #hashtag.si

Z več kot pol milijarde uporabnikov, ki vsak mesec obiščejo Pinterest, in osupljivimi 10 milijardami ustvarjenih boardov po vsem svetu, se lahko strinjamo, da je Pinterest postal glavno središče za iskanje navdiha. Sedaj pa je Pinterest svojim uporabnikom še...
Razumeti moramo jezik UI (umetne inteligence) ...  Kako sploh UI deluje pri generiranju vsebin? V enostavnih besedah, umetna inteligenca deluje na osnovi obsežnih jezikovnih modelov, ki se učijo iz ogromnih količin podatkov. Ti modeli uporabljajo algoritme za analizo besedil in...
Zgodboris ali storyboard je ključni del procesa produkcije, ki omogoča vizualno predstavitev zgodbe skozi sekvenco skic ali slik. Ta pristop, ki se je prvič pojavil v Walt Disney Studios v tridesetih letih prejšnjega stoletja, se uporablja pri vseh oblikah...