Pomembnost zgodborisov v oblikovalskem procesu

Kaj je zgodboris, kako lahko optimizira vaš oblikovalski proces in izboljša učinkovitost komunikacije z naročnikom: vizualizacija, zmanjševanje napak, komunikacija, ustvarjalnost, usklajenost.

Zgodboris ali storyboard je ključni del procesa produkcije, ki omogoča vizualno predstavitev zgodbe skozi sekvenco skic ali slik. Ta pristop, ki se je prvič pojavil v Walt Disney Studios v tridesetih letih prejšnjega stoletja, se uporablja pri vseh oblikah ustvarjanja videov, vključno s filmi, animacijami in reklamami. Razumevanje pomena in prednosti zgodborisov je ključnega pomena za uspešno produkcijo videov. 

Kaj je zgodboris in zakaj se uporablja 

Zgodboris je vizualni načrt ali osnutek, ki prikazuje, kako bo video oz. animacija izgledala od začetka do konca. Sestavljen je iz več zaporednih skic ali slik, ki predstavljajo posamezne kadre videa. Zgodborisi vključujejo podrobnosti o dialogih, kotih kamer in gibanjih, kar omogoča oblikovalcu, da predvidi in načrtuje vsak del produkcije. Glavni namen zgodborisa je ustvariti jasen in usklajen načrt, kar olajša komunikacijo med različnimi člani ekipe in zmanjšuje možnosti za napake v procesu. 

Zakaj je njegova uporaba pomembna 

Uporaba zgodborisa prinaša številne prednosti: 

Vizualizacija: Omogoča celovito vizualizacijo končnega izdelka še pred začetkom snemanja ali animiranja. 

Komunikacija: Izboljšuje komunikacijo med člani ekipe in deležniki, saj vsi dobijo jasen vpogled v ustvarjalno vizijo. 

Načrtovanje: Ponuja podroben načrt za produkcijo, kar omogoča lažje prepoznavanje in odpravljanje morebitnih težav že v zgodnji fazi. 

Učinkovitost: Povečuje učinkovitost produkcije s tem, da omogoča boljše načrtovanje in usklajevanje vseh elementov. 

Fleksibilnost: Omogoča hitro prilagajanje in spremembe brez večjih stroškov ali zamud​. 

Slabosti neuporabe 

V nasprotnem primeru pa lahko neuporaba zgodborisa lahko povzroči številne težave: 

Nejasna vizija: Brez zgodborisa je težje vizualizirati končni izdelek, kar lahko vodi v zmedo in neskladja. 

Napačna predstava koncepta: Težje je jasno komunicirati ideje in načrte, kar lahko vodi v napačna razumevanja in različne predstave o projektu. 

Večje možnosti za napake: Brez podrobnega načrta je večja verjetnost za napake in težave med produkcijo, kar lahko podaljša čas izdelave in poveča stroške​. 

Pomen v marketingu in pomen za marketinški proces 

V marketingu ima zgodboris ključno vlogo pri ustvarjanju učinkovitih in prepričljivih video vsebin. Marketinške kampanje, ki vključujejo videe in animacije, so bolj uspešne pri pritegnitvi pozornosti občinstva in doseganju ciljev kampanje. Zgodborisi omogočajo marketinškim ekipam, da natančno načrtujejo in usklajujejo vse vizualne in vsebinske elemente videa, kar povečuje verjetnost uspeha kampanje. Prav tako omogočajo hitrejše prilagoditve in spremembe, kar je ključno v hitro spreminjajočem se marketinškem okolju​. 

Zaključek 

Zgodborisi so nepogrešljivo orodje v procesu video produkcije, ki omogočajo jasen načrt, izboljšano komunikacijo, učinkovito produkcijo in večjo prilagodljivost. Ne glede na to, ali gre za majhne marketinške videe ali kompleksnejše animacije, zgodborisi pomagajo pri doseganju visokokakovostnih rezultatov in uspešnih kampanj. Razumevanje in uporaba zgodborisov je ključ do ustvarjanja videov, ki učinkovito komunicirajo sporočilo in pritegnejo občinstvo​. 

Viri: 

https://barkingsquirrelmedia.com/video-production-blog/what-to-know-about-why-using-storyboards-are-so-important
https://jrms.pktweb.com/wp-content/uploads/2010/02/fulltext.pdf
https://target-video.com/what-is-a-storyboard

Tamara Vizjak
Tamara Vizjak
Avtorica je svoje ustvarjalne korenine pognala v svetu 3D dizajna. Vendar pa je med študijem našla svoj resnični navdih v 2D animaciji in grafičnem oblikovanju, kar je popolnoma preoblikovalo njen pristop k ustvarjanju. Danes svoje spretnosti usmerja v pripovedovanje vizualnih zgodb preko različnih digitalnih medijev.

Naročite se na #hashtag e-novice!

* obvezno polje

Privolim, da lahko W3B, d.o.o. moje osebne podatke obdeluje za naslednje namene:

Enkrat mesečno prejmete e-novice. Dovolite, da vaš e-naslov uporabimo za pošiljanje e-novic skladno s pogoji varstva osebnih podatkov. Odjavite se lahko kadarkoli.

Novo na #hashtag.si

Z več kot pol milijarde uporabnikov, ki vsak mesec obiščejo Pinterest, in osupljivimi 10 milijardami ustvarjenih boardov po vsem svetu, se lahko strinjamo, da je Pinterest postal glavno središče za iskanje navdiha. Sedaj pa je Pinterest svojim uporabnikom še...
Figma UI  Ena najbolj izpostavljenih tem letošnje konference je bila vpeljava umetne inteligence (v nadaljevanju UI) v orodje.  Samodejno ustvarjanje dizajna: z enostavnim vnosom besedila je mogoče ustvariti oz. generirati mockup uporabniškega vmesnika za spletno stran ali aplikacijo. Ta funkcija naj...
Razumeti moramo jezik UI (umetne inteligence) ...  Kako sploh UI deluje pri generiranju vsebin? V enostavnih besedah, umetna inteligenca deluje na osnovi obsežnih jezikovnih modelov, ki se učijo iz ogromnih količin podatkov. Ti modeli uporabljajo algoritme za analizo besedil in...