Trendi v dizajnu – kdaj jim slediti in kdaj ne?

Tako kot se naša družba nenehno spreminja, tako se z njo spreminja tudi kultura, življenjski slog, tehnologija in trendi. Grafično oblikovanje je primer področja nenehnega spreminjanja in novih trendov. Nekateri trendi so kratkotrajni tako kot so se pojavili, tudi hitro odidejo, drugi pa lahko trajajo leta.

Se morata tudi podjetje in njegova identiteta ter strategija nenehno spreminjati in prilagajati novim trendom?

Kako se odločite, ali bo vaša blagovna znamka sledila trendu, ali ne?

Trendu v oblikovanju je smiselno slediti takrat, ko želite z njim doseči določeno spremembo oziroma končni rezultat, ki bo koristil vašemu podjetju. Pri tem pa je potrebno strateško razmišljanje, saj vsak trend ni primeren za vsako blagovno znamko in mora še vedno ostati v skladu z njegovo podobo in tonom komunikacije.

Preden se odločite določen trend vpeljati v svojo obstoječo vizualno podobo, se vprašajte, ali ta pripomore k izboljšanju obstoječe estetike in ali z njim dosežete želen učinek. Bo vaša vsebina bolj berljiva, razumljiva? Boste s tem dosegli bolj profesionalen in moderen videz? Bo nova podoba pripomogla k boljšemu povezovanju s ciljnim občinstvom? Upoštevajte tudi tehnične zahteve, kot so kako se bo dizajn prikazoval in deloval na različnih medijih.

Prednosti

Prednosti vpeljave novih trendov v vizualno podobo in strategijo vizualne komunikacije so v tem, da dajo blagovni znamki svežino in ji pomagajo izstopati. Če vaša vsebina izstopa je tudi bolj zapomnljiva in jo ljudje radi delijo. Pridobite lahko več sledilcev ali pa novo ciljno občinstvo, kar posledično vpliva na prepoznavnost znamke, vključenost in prodajo.

Osvežen videz lahko znamko naredi bolj profesionalno in kredibilno. S tem ko sledite trendu tudi pokažete, da ste fluidni, da vam je mar za ciljno občinstvo in ste pripravljeni tvegati in eksperimentirati. Kljub temu pa morate vedeti, kateri trendi so za vas primerni in kateri ne.

Nekateri trendi so dolgotrajni, saj so se izkazali za uporabne. Verjetno si nihče ne zna predstavljati ikone za pavzo na videu drugače kot dve navpični črti. Lahko se pa tudi zelo hitro spreminjajo, zato jim morate slediti, ko se za določen dizajn odločite, saj lahko hitro postane zastarel.

Kdaj se trendom raje izogniti?

Vpeljave novih trendov ne potrebujete, če vaša vizualna komunikacija deluje in ni potrebe po spremembi ali nadgradnji. Ne sledite novemu trendu samo zaradi trenda samega. Vedno imejte v mislih, kaj želite z njim doseči in ali je še vedno v skladu z vizualno identiteto vaše znamke, saj ima velik vpliv na to, kako jo dojema ciljno občinstvo.

Vpeljava novega stila je kompleksen proces, če želite, da vaša vizualna komunikacija deluje enotno in profesionalno, zato mora biti premišljen. Poleg tega lahko nepremišljena vpeljava nekega trenda za seboj potegne veliko časa in sredstev.

Trendi obstajajo z razlogom in ljudje se bodo vedno zanimali za to, kar je popularno. Določeni trendi imajo dolgotrajne pozitivne učinke, zato je poznavanje in sledenje aktualnim trendom pomembno. Vpeljava novega trenda v vizual blagovne znamke lahko prinese veliko pozitivnih sprememb.

Kljub temu pa mora biti sam proces strateški in ga nikakor ni smiselno vpeljati brez dobrega premisleka o tem, ali ustreza vašemu poslovnemu modelu in tonu blagovne znamke. Prav tako je namreč pomembno ostati originalen.

Naročite se na #hashtag e-novice!

Novo na #hashtag.si

Diggit  – konferenca, ki jo zaznamujejo digitalni trendi in inovacije v svetu oglaševanja – je letos že desetič zapored postregel z zanimivim naborom mednarodnih govorcev, prevladujoča tematika pa je bila umetna inteligenca, ki nas spremlja že skoraj na vsakem...
Pot tržnemu komuniciranju na družbenih omrežjih je tlakoval Facebook ob koncu leta 2006, ko je predstavil možnost oglaševanja na omrežju in postal dostopen tudi splošni javnosti. S hitrim pridobivanjem novih uporabnikov je hkrati spodbudil tudi razvoj in rast drugih...
Med priznanimi strokovnjaki s področja digitalnega marketinga, ki bodo letos izbirali najboljše digitalne projekte v Sloveniji, je spet tudi Maja Šorli Jakin, izvršna direktorica agencije za digitalni marketing W3B. “Sodelovanje v žiriji WEBSI vidim kot izjemno priložnost, da lahko aktivno...