Bodo tviti kmalu daljši od 140 znakov?

V letošnjem letu je bilo že večkrat zaslediti ugibanja, da se družbeno omrežje Twitter ne bo več omejevalo na 140 znakov v posameznem tvitu. Izgleda, da bodo ugibanja končno postala mesto, saj naj bi Twitter v kratkem v 140 znakov prenehal šteti slike in povezave, ki jih uporabniki objavljajo v svojih tvitih. To bi v praksi pomenilo, da bi uporabniki lahko objavljali daljše tvite – torej tvite, ki v omejitev 140 znakov, ne bi šteli znakov, ki jih porabimo za povezavo ali sliko. S tem skuša Twitter popraviti eno izmed lastnosti tega družbenega omrežja, ki je mnoge uporabnike motila že več let. Povezave in slike, ki jih uporabniki namreč objavljajo v svojih tvitih, lahko porabijo med 23 in 24 znakov. To pa pomeni, da je iz vidika uporabnika toliko težje ob sliki ali povezavi v preostalih znakih strnjeno zapisati, kar je zares želel povedati. Zaradi tega so uporabniki veliko časa porabljali za krajšanje in piljenje svojih objav, to pa je mnoge tudi odvračalo od uporabe tega družbenega omrežja.

Čeprav se na prvi pogled sprememba nemara ne zdi drastična in bo morda zares zanimala samo ozek krog poznavalcev, pa po drugi strani vsaka sprememba v načinu komuniciranja na Twitterjevi platformi vpliva na to, kako uporabniki vsakodnevno uporabljajo to omrežje. Morda je sprememba tudi odraz tega, da se Twitter že dalj časa trudi postati bolj dostopen za širši krog potencialnih uporabnikov. Omejitev znakov na 140 naj ne bi bila uporabniku preveč prijazna, prav tako pa naj bi to negativno vplivalo na pridobivanje novih uporabnikov. Omejitev se zdi pretirano stroga zlasti za tiste posameznike, ki so navajeni na dolge objave na Facebooku ali katerem izmed drugih družbenih omrežij, ki nimajo podobne omejitve. Twitter s to spremembo torej stavi na to, da bi postal enostavnejši in privlačnejši za uporabo – za širši krog ljudi. Po drugi strani pa se mnogi stari uporabniki omrežja gotovo strinjajo, da je znakovna omejitev tvitov na 140 znakov, nekaj kar dela Twitter edinstven in zaradi česar je človek prisiljen strniti in izbrusiti svojo misel ali idejo v objavi. Vsekakor ob tovrstni spremembi ostaja pomislek, da bi daljši tviti nemara pomenili tudi več nerelevantne vsebine, skozi katero se bi morali prebijati uporabniki.

Sprememba, ki jo torej načrtujejo pri Twittru, naj bi bila domišljena in omiljena verzija spremembe, o kateri je omrežje razmišljalo v začetku tega leta, ko so premišljevali o povečanju znakov v tvitu iz 140 na kar 10.000. Izgleda torej, da omrežje o omejitvi znakov še ni reklo zadnje. Glavni izvršni direktor podjetja, Jack Dorsey, je za javnost namreč pojasnil, da so porabili precej časa za opazovanje, kako uporabniki uporabljajo Twitter. Prišli so do ugotovitve, da mnogi omrežje uporabljajo tako, da naredijo posnetek zaslona, na katerem je tekst in nato ta posnetek objavijo v tvitu. Zaradi tega so začeli pri podjetju razmišljati o tem, da bi uporabnikom omogočili, da bi namesto posnetka teksta v svoje tvite vključili dejanski tekst. Za to pa uporabniki seveda potrebujejo dovolj prostora oziroma znakov.

Zdi se torej, da se tudi Twitter, podobno kakor druga družbena omrežja, počasi spreminja. Podjetje očitno premišljuje o spremembah na področju doslej nedotakljivih 140 znakov. Konec koncev so takšni pomisleki tudi pričakovani, saj se je Twitter iz omrežja, ki se je prvotno uporabljalo predvsem preko SMS sporočil spremenilo v družbeno omrežje, ki bi si v tvitih lahko privoščilo več prostora.

Naročite se na #hashtag e-novice!

* obvezno polje

Privolim, da lahko W3B, d.o.o. moje osebne podatke obdeluje za naslednje namene:

Enkrat mesečno prejmete e-novice. Dovolite, da vaš e-naslov uporabimo za pošiljanje e-novic skladno s pogoji varstva osebnih podatkov. Odjavite se lahko kadarkoli.

Novo na #hashtag.si

Kot je Google že pred časom obvestil, bo pred 1. marcem 2024 posodobil svoje zahteve za oglaševanje v Evropskem gospodarskem prostoru (EGP). Prihajalo bo do večjih sprememb v pravilih oglaševanja, ki jih bo treba upoštevati, saj bi neupoštevanje tega...
Na prihajajočem tekmovanju DIGGIT, ki velja za prestižno priznanje na področju digitalnih komunikacij, bo kot član žirije sodeloval Denis Jakin, direktor poslovnega razvoja v digitalni agenciji W3B. Njegova vloga bo ključna pri iskanju in nagrajevanju projektov, ki ne le...
Orodje je človekov podaljšek roke, s katerim lažje opravlja svoje delo. Kako uporabno je orodje, se kaže predvsem v načinu upravljanja in izkoriščanja le-tega pri uspešnosti izvajanja svojega dela. Ena od osrednjih nalog vodje projektov je (kot je že iz...