Vseprisotni emojiji

Zgodovina emojijev sega štirideset let v preteklost, v daljno leto 1982, ko je Scott E. Fahlman na univerzi Carnagie Mellon uporabil prvega smeška kot odgovor. Ampak ta še ni bil emoji, temveč emotikon.

Naj kar takoj razjasnimo morebitne nejasnosti glede poimenovanja, saj se emotikoni in emojiji v zapisu prekrivajo – nekateri emotikoni so lahko emojiji, toda emojiji niso emotikoni. Emotikoni so namreč tekstovni zapisi, v katerih se uporabljajo dvopičja, podpičja, oklepaji, pomišljaji in jih beremo postrani. Emotikone lahko z uporabo različnih kombinacij simbolov zapiše vsak. Lep primer tega je na primer ta skomigec: ¯\_(ツ)_/¯.

Od prvega emotikona pa do leta 2022 je število emojijev zraslo na 3.664. Emojipedia je že razkrila nekatere nove emotikone, ki prihajajo v prihajajočem letu. Ljubitelji ingverja in iskalci Wi-Fi signala boste, kot kaže, prišli na svoj račun.

Fran emoji definira kot sličice, ki izražajo čustvo ali razpoloženje, navadno v elektronskih besedilnih sporočilih, čisto zares pa si komuniciranja brez njih ne predstavljamo več. Uporabljamo jih vsi – od mladine pa do starejših uporabnikov spleta. Prav oni, tako imenovani boomerji, so tisti, ki z njimi včasih pretiravajo, težave pa jim povzroča tudi poznavanje skritih pomenov, ki so jih emotikoni pridobili v letih prisotnosti na različnih komunikacijskih kanalih. Mlajšim generacijam včasih lahko samo zaploskamo in se vprašamo, kako da nismo že prej pomislili na kakšen bolj skrit pomen.

Najpogosteje uporabljeni emojiji in njihov pomen

Med najbolj pogosto uporabljene emojije v letu 2022 po navedbah Brandwatcha sodijo:

😂 – (en. face with tears of joy) Na lestvico najbolj uporabljenih emojijev se je zagotovo ponovno povzpel zaradi generacije Z in uporabnikov TikToka.

😭 – (en. loudly crying face) Ta je eden izmed tistih dvoumnih emojijev, saj se uporablja tako za izražanje žalosti kot tudi za deljenje pozitivnosti.

❤️ – (en. red heart) Rdeče srce je univerzalno razumljeno kot emoji, ki predstavlja simbol ljubezni in hvaležnosti. Odlično se poda k pozitivnim sporočilom, blagovne znamke pa ga rade uporabljajo v komunikaciji s svojimi sledilci v znak naklonjenosti.

🤣 – (en. rolling on the floor laughing) Vizualna upodobitev kratice ROFL se po definiciji slovarja Urbane Dictionary uporablja takrat, ko nekdo izreče neumnost.

🔥 – (en. fire) Ogenj se pogosto uporablja v kombinaciji z napovedmi dosežkov ali uspeha.

😍 – (en. smiling face with heart-shaped eyes) Ta emoji je velikokrat uporabljen za izražanje odobravanja nad nečim, za izražanjem zaljubljenosti in občudovanja.

🥺 – (en. pleading face) Nekateri ta emoji uporabljajo kot znak zaskrbljenosti, bolj splošno pa se uporablja za virtualno podporo in naklonjenost nekomu.

🥰 – (en. smiling face with hearts) S srčki obdan obraz izraža občutek ljubljenosti ali naklonjenosti.

🙏 – (en. person with folded hands) V večini primerov se ta emoji uporablja kot znak hvaležnosti ali prošnja, lahko pa tudi v znak upanja, molitve ali hvaležnosti.

✨ – (en. sparkles emoji) Zvezdice se največkrat uporablja v znak nečesa lepega, novega, poudarja navdušenje.

Pri omenjenih emojijih je pomen jasen in nič kaj dvoumen. Hitro pa se lahko zapletemo z uporabo emojijev, ki so sicer prvotno pomenili to, kar prikazuje njihova podoba, z uporabo pa so se razvili novi pomeni, zato je njihova konotacija lahko popolnoma drugačna, kot si nevedni uporabnik predstavlja.

Ne tako skrit skriti pomen emotikonov

Verjetno ste na družbenih omrežjih zasledili uporabo nekaterih emojijev v drugačnem kontekstu in se morebiti tudi vprašali, ali ste spregledali kakšne podnapise. Morda ste z uporabo emojijev, ki predstavljajo sadje ali zelenjavo, kdaj povzročili tudi nekaj zmede v komunikaciji. Za lažje branje emojiščine smo pripravili kratek povzetek.

🍑 – (en. peach) Breskev je stara že 12 let – nastala je leta 2010 – in deluje nedolžno, kot je le lahko nedolžen sladek poletni sadež. Prav od tod verjetno tudi izhaja povezava z žensko zadnjico. Podoben pomen si delijo tudi krof (donut), luna (full moon) in jabolko.

💦 – (en. sweat droplets) Kapljice so se v naboru emojijev pojavile leta 2015 in izhajajo predvsem iz stripovske upodobitve za trdo delo ali občutek stresa. V svojem bistvu upodabljajo različne vrste tekočin, njihov skriti pomeni pa se uporablja predvsem v povezavi s spolnostjo.

🍆 – (en. eggplant) Jajčevec je od leta 2016 prisoten emoji za plod, ki na Japonskem, če ga uživate na prvi dan novega leta, pomeni srečo. Širše pa je razširjen njegov drugi pomen, ki se uporablja predvsem kot drugo poimenovanje za penis. Podobno konotacijo imajo tudi hotdog, banana, kača, petelin in korenje.

🥵 – (en. hot face) Vroči obraz s potnimi kapljicami spada med mlajše emojije, predstavlja pa pregretost zaradi visokih temperatur. Njegov skriti pomen lahko razumemo tudi kot fizično privlačnost.

🙏🏻 – (en. folded hands) Emoji skupaj stisnjenih dlani sodi med emojije, ki so prisotni že vse od leta 2010. Njegov prvotni pomen je zahvala, tudi molitev ali prošnja, včasih pa se uporablja tudi kot »petka« (en. high five).

💀 – (en. skull) Ta lobanja nima enakega pomena kot emoji lobanje s prekrižanimi kostmi, čeprav se njuna pomena včasih prekrivata. Predvsem milenijci ga uporabljamo za izražanje figurativne smrti; na primer, umiranja kot posledice smeha ali zaradi različnih frustracij, medtem ko je generacija Z ta emoji prevedla v simbol za smeh.

🤡 – (en. clown face) Ne, ta emoji (trenutno) ne pomeni praznovanja otroškega rojstnega dneva, na katerem bo povabljene zabaval klovn. V uporabi je predvsem na TikToku in drugih platformah, kjer označuje neumno, naivno in/ali sebično osebo, včasih tudi s sarkastičnim prizvokom.

Zdaj verjetno veste nekaj več o pomenu nekaterih emojijev in boste naslednjič najbrž dvakrat premislili, ko boste ob fotografiji slastne poletne parmiggiane na Instagramu v zapisu uporabili tri jajčevce in ga zaključili s srčkom ali pa nekomu v želji po čim hitrejšem izboljšanju položaja stisnili petko.

Koliko emojijev je preveč emojijev?

Zanimivo je, da se v različnih okoljih uporabljajo emojiji, ki dobijo še poseben pomen. Primer je lahko podjetje, ki se ukvarja z razvojem in uporablja emoji rakete kot znak, da cilja med zvezde, ali pa kot spodbudo k premiku ali začetku dela uporablja športni copat.

Pomen emojijev se spreminja in nadgrajuje. Uporaba je vezana predvsem na določeno generacijo. Tako lahko zaključimo, da boomerji emojije uporabljajo prekomerno in večinoma v izvornem pomenu, generacija X in milenijci so že bolj vešči subtilnih pomenov, še vedno pa se jim včasih ponesreči kombinacija emojijev, ob katerih marsikateri predstavnik generacije Z zavije z očmi. Generacija Z emojijem oziroma njihovim kombinacijam daje popolnoma novo perspektivo in v emoji slovarje, ki jih uporabljamo milenijci, dodaja vedno nove pomene. Ah, kako smo si različni.

Kako pa se vi znajdete v rebusih, sestavljenih iz emotikonov?

Naročite se na #hashtag e-novice!

* obvezno polje

Privolim, da lahko W3B, d.o.o. moje osebne podatke obdeluje za naslednje namene:

Enkrat mesečno prejmete e-novice. Dovolite, da vaš e-naslov uporabimo za pošiljanje e-novic skladno s pogoji varstva osebnih podatkov. Odjavite se lahko kadarkoli.

Novo na #hashtag.si

V dobi, ko so vsi dogodki, počitnice, druženja in celo obroki ovekovečeni na družbenih omrežjih, nas pogosto lahko obišče občutek, da nekaj pomembnega zamujamo ali da gre drugim bolje od nas. Pa so ti posamezniki tudi v resnici bolj...
Zagotovo ste že naleteli na ilustracije z gumijastimi okončinami živih barv, ki spremljajo animacije, oglase in še kaj bi se našlo. Če jih še niste, boste sedaj zagotovo bolj pozorni nanje. Gre za obuditev Corporate Memphis stila, ki v...
Pri pripravi marketinških strategij in načrtovanju kampanj se dandanes marketinški strokovnjaki še vedno držijo štirih ključnih vodnikov, tako imenovanih štirih P-jev marketinga: Product (izdelek), Price (cena), Place (mesto/kraj) in Promotion (promocija).   Idejno zasnovo za koncept Marketing Mixa – katerega del...