Discord – nova priložnost za oglaševalce?

Velika verjetnost je, da ste v pogovoru s prijatelji, ki veliko igrajo spletne igre ali se zanimajo za kripto valute in NFT-je, že slišali za Discord. A kaj zares je ta platforma, od kod izvira, kakšne so njene prednosti in zakaj bi jo morali poznati?

Discord je družbena platforma, ki uporabnikom omogoča komunikacijo preko glasovnih in video klicev ter pošiljanje sporočil znotraj skupnosti. Je zbirka trajnih klepetalnic in kanalov, ki so dostopni prek povezav s povabili. Platforma deluje na različnih operacijskih sistemih in je zelo priljubljena med igralci videoiger, čeprav se število uporabnikov, ki se zanimajo za druge teme, povečuje. Storitev ima že več kot 560 milijonov registriranih uporabnikov in več kot 190 milijonov aktivnih uporabnikov mesečno.

Koncept Discorda sta zastavila Jason Citron in Stanislav Vishnevskiy, ki sta želela ustvariti prijazen in učinkovit komunikacijski sistem z minimalnim vplivom na zmogljivost. Discord je bil javnosti predstavljen maja 2015 in se je hitro uveljavil med igralci e-športih iger in igralcev na LAN turnirjih, še posebej po tem, ko so ga začele uporabljati skupnosti na omrežjih Twitch in Reddit.

Vzpon in razvoj Discorda

Discord je sprva služil le kot specializirana platforma za igralce videoiger, a se je kmalu razvil v mnogo več. V začetku leta 2016 je platforma pridobila dodatnih 20 milijonov dolarjev financiranja, kar je pripomoglo k njegovi širitvi. Microsoft je leta 2018 napovedal podporo za Discord za uporabnike Xbox Live, kar je omogočilo povezavo Discord in Xbox Live računov in s tem boljšo povezljivost z igralnimi prijatelji. V letu 2018 je podjetje zbralo 150 milijonov dolarjev, kar kaže na njegovo hitro rast in velik potencial​​.

Marketinški potencial Discorda

Discord se je hitro izkazal kot močno orodje za digitalni marketing, saj njegova infrastruktura omogoča neposredno interakcijo z uporabniki, kar podjetjem omogoča, da gradijo avtentično in angažirano skupnost. Poleg tega platforma podpira ekskluzivne prodaje in ponuja nagrade kot so t. i. airdrops in prodajo žetonov (angl. tokens), ki dodatno povečujejo vrednost za uporabnike. Discord tudi omogoča, da podjetja na učinkovit in dostopen način zagotavljajo storitve strankam, kar gradi zaupanje in privlači nove uporabnike​​.

Discord pa se ne omejuje le na interakcijo, ampak podjetjem omogoča celovito razumevanje svoje ciljne publike. Analitika in vpogledi v obnašanje uporabnikov so neprecenljivi za prilagajanje marketinških strategij.

Vsebina, ki jo blagovna znamka lahko razvije na Discordu, je ključnega pomena, saj mora biti zanimiva in koristna za uporabnike, hkrati pa odražati vrednote znamke.

Pri promociji izdelkov je torej pomembno, da se podjetje izogne nadležnim taktikam in namesto tega izdelke predstavi organsko, skozi naravni dialog s skupnostjo. Močno vpleteni uporabniki bodo verjetno veliko prej opravili nakup, kot tisti, ki blagovno znamko spremljajo le “od daleč”. Discord omogoča tudi izkoriščanje potenciala uporabniško generirane vsebine in spodbujanje fanovskih skupin, kar lahko pomembno vpliva na zaznavanje blagovne znamke in njene avtentičnosti​​​​.

Uporaba Discorda za digitalni marketing zahteva premišljene strategije, ki  na prvo mesto postavljajo vsebino in interakcijo z uporabniki. Nekaj primerov strategij, ki se jih lahko poslužite za učinkovit nastop na Discordu:

  • razvoj relevantne vsebine: vsebina naj bo prilagojena interesom skupnosti na Discordu. Uporabite lahko AI-robote za objavo vsebin ali za dodajanje iger, glasbe in drugih aktivnosti, ki povečujejo angažiranost uporabnikov​​,
  • organska promocija izdelkov: ko enkrat vzpostavite pristen odnos z uporabniki, lahko subtilno promovirate svoje izdelke in storitve, denimo z brezplačnimi preizkusnimi obdobji ali popusti​​,
  • spodbujanje uporabniških vsebin in skupin oboževalcev: uporabniško generirana vsebina ustvarja družbeni dokaz, ki potencialnim novim strankam sporoča, da je vaša znamka zaupanja vredna​​.

Zavzeta skupnost je ključnega pomena

Discord je platforma, ki močno temelji na skupnostih. Gradnja skupnosti ne služi samo promociji izdelkov ali storitev, temveč tudi ustvarjanju prostora, kjer lahko uporabniki delijo skupne interese in vrednote. V pomoč so vam lahko naslednje taktike:

  • interaktivnost vsebin: neposredna komunikacija z uporabniki preko kanalov v realnem času ustvarja živahno skupnost, ki lahko svoje mnenje o blagovni znamki širi naprej,
  • spodbujanje ekskluzivnosti: članom ponudite posebne prodajne akcije, nagrade ali dostop do ekskluzivnih vsebin, kar povečuje njihovo lojalnost in spodbuja k ustvarjanju pozitivnih ocen,
  • vključevanje uporabnikov: spodbujajte uporabnike, da prispevajo vsebino in ustvarjajo “fan” skupine, kar pripomore k avtentičnosti in krepitvi zaupanja v znamko.

Vse omenjene strategije povečujejo zavzetost in lojalnost uporabnikov, kar je ključnega pomena za dolgoročni uspeh v današnjem marketinškem prostoru, ki je zasičen z informacijami.

Priložnost za vzpon in rast na marketinški sceni

Discord nedvomno predstavlja revolucijo v svetu digitalnega marketinga, saj s svojo prilagodljivo infrastrukturo in močnim poudarkom na skupnosti nudi podjetjem edinstveno priložnost za povezovanje z uporabniki. Pristnost in neposredna interakcija, ki sta temelj Discorda, ponujata blagovnim znamkam možnost za gradnjo močnih odnosov s strankami, kar je poglavitnega pomena za krepitev blagovne znamke in zagotavljanje odlične podpore strankam.

Discord se je s svojo naravnanostjo na skupnost in angažiranost uporabnikov izkazal kot mogočno orodje za vsako podjetje, ki si želi okrepiti svojo digitalno prisotnost in rast, le čas in iznajdljivost pri uporabi omenjene platforme pa bosta pokazala ali gre zares za novost, ki bo v svetu oglaševanja naredila revolucijo.

Jan Jamšek
Jan Jamšek
Z več kot desetletjem izkušenj v digitalnem in “offline” marketingu je Jan pridobil dragocene izkušnje tako na strani naročnikov kot tudi v marketinških agencijah. Kot vodja digitalnih projektov in specialist za digitalni marketing se strastno posveča dinamičnim projektom, kjer s kreativnostjo in inovativnostjo pomaga naročnikom doseči njihove cilje. Prepričan je, da za vsak izziv obstaja rešitev, le dovolj kreativni moramo biti, da jo najdemo.

Naročite se na #hashtag e-novice!

Novo na #hashtag.si

Letos junija so nam pri Googlu predstavili novo oglaševalsko akcijo za ustvarjanje povpraševanja, ki so jo obogatili s funkcijo umetne inteligence za lažje doseganje še boljših rezultatov. Avgusta smo jo s pomočjo beta verzije že lahko preizkusili, od oktobra...
V našem članku smo pod drobnogled že vzeli Canvo in nekatere programe podjetja Adobe. Tokrat pa predstavljamo še eno zanimivo orodje iz Adobove skupine programov - spletno aplikacijo Adobe Express. Adobe Express vključuje osnovna orodja za urejanje slik in videov...
Oblikovanje spletne strani, uporabniškega vmesnika ali uporabniške izkušnje ni nikoli enostavno brez pravih orodij. Na srečo imajo oblikovalci danes dostop do številnih orodij, ki ne zagotavljajo le širokega nabora funkcij, temveč so tudi enostavna za uporabo. Figma je eno najboljših...