INSTAGRAM – Vse, kar morate vedeti o najnovejših posodobitvah in orodjih

Instagram je postal zelo pomemben del našega vsakdana. Uporabljamo ga skoraj vsi – nekateri za osebno rabo, drugi za poslovne namene, mnogi pa za oboje.  

V zadnjih nekaj letih pa se je Instagram še posebej izkazal kot močno in predvsem nepogrešljivo orodje v svetu digitalnega marketinga. Zaradi hitrega tempa sprememb in nenehnih posodobitev pa je skoraj nemogoče slediti vsem novostim in funkcijam, ki jih platforma vedno znova ponuja. Zato smo se odločili pripraviti kratek pregled najnovejših posodobitev in orodij – “we did it so you don’t have to”.* 

Algoritem 101 

Vprašanje, ki nam ga največkrat zastavite, je vedno znova in zagotovo: kako deluje Instagramov algoritem? Verjemite, tole je vprašanje, vredno milijon dolarjev. Natančnega odgovora nima zares nihče, imamo pa nekaj dragocenih vpogledov, ki jih je delil vodja Instagrama Adam Mosseri. 

Mosseri je pred kratkim pojasnil: »Pomembnejša od časa ogleda ali števila všečkov in komentarjev je stopnja deljenja objav – število delitev glede na doseg. Delitve glede na doseg bolj korelirajo s skupnim dosegom kot katera koli druga metrika. Želimo, da uporabniki odkrijejo vsebine, ki jih želijo deliti s prijatelji, saj želimo spodbujati povezovanja s pomočjo ustvarjalnosti«. 

Instagramov algoritem je precej zapleten in upošteva številne dejavnike, da vam prikaže najbolj relevantno vsebino. Algoritem ni odvisen samo od tega, kaj všečkate, gledate ali komentirate, temveč tudi od tega, česa ne marate in kaj ignorirate ali preskočite. Vsaka interakcija ali pomanjkanje interakcije je določen signal za algoritem, ki pomaga določiti, kaj vam prikazati v prihodnosti. 

Torej ni pomembno samo, kako dolgo gledate določen posnetek, temveč tudi, kako verjetno ga boste delili naprej. Deljenje vsebine je ključnega pomena za povečanje njenega dosega. 

Dejavniki, ki vplivajo na algoritem, po pomembnosti: 

 1. Delitve (shares) 
 2. Shranitve (saves) 
 3. Komentarji (comments) 
 4. Povprečno trajanje ogleda (average watch time) 
 5. Všečki (likes) 
 6. Ogledi (views) 
 7. Sledenje (follows) 
 8. Prenehanja sledenja (unfollows) 
 9. Blokiranja (blocks) 
 10. Kliki na povezave (link clicks) 
 11. Prijave vsebine (reports) 
 12. Zaznamki (bookmarks) 
 13. Utišanja (mutes) 
 14. Skritja vsebine (hides) 

              Pogosto objavljanje – da ali ne? 

              Ena največjih zmot, ki krožijo, je prepričanje, da boste izgubili sledilce, če boste objavljali preveč pogosto. Nedavne raziskave so namreč pokazale, da to nikakor ne drži. Pogosto deljenje vsebine vodi do rasti števila sledilcev (na dolgi rok), tudi če boste opazili kratkoročni upad. Do kratkoročnega upada lahko pride zato, ker boste z rednimi objavami na svoj profil opomnili večje število sedanjih sledilcev, ki se lahko morda odločijo, da vam prenehajo slediti. Vseeno pa boste na tak način dolgoročno dosegli in pridobili veliko večje število novih sledilcev.   

              Ne pozabite na Story objave! 

              Instagram je dodal štiri nove interaktivne nalepke, ki jih lahko uporabljate v svojih Story objavah. Spodbudile naj bi večjo angažiranost, vključenost in interakcijo sledilcev. Ker se vedno več interakcije in deljenja vsebin seli v zasebna sporočila, Instagram išče vedno nove načine za ohranjanje aktivnosti v dejanskih objavah. 

              Na svoje Story objave lahko sedaj dodate tudi nalepko »Notify«, ki vašim najzvestejšim sledilcem omogoča, da se naročijo na vašo vsebino in prejmejo obvestilo vsakič, ko objavite novo vsebino.  

              Orodja in funkcije, ki jih Instagram še testira in bodo (morda) na voljo 

              Družbene platforme se na neki način vse bolj oddaljujejo od svojih “socialnih” elementov in se osredotočajo na zabavo. Kljub temu se še vedno zavedajo, da je angažiranost uporabnikov vseeno ključnega pomena. Instagram zato nenehno razvija nova orodja in dodatke, da bi okrepil tiste elemente, kjer opaža visoko stopnjo uporabniške aktivnosti. 

              • Nekateri uporabniki Instagrama že imajo na voljo »AI stickers« orodje, ki omogoča ustvarjanje lastnih prilagojenih nalepk s pomočjo umetne inteligence. Na voljo je za zasebna sporočila in Story objave.  
              • Instagram trenutno preizkuša novo funkcijo “Lately”, ki podaljša življenjsko dobo Story objav preko običajnih 24 ur.  
              • Ko smo že mislili, da je era BeReala za nami, je Instagram začel razvijati »Peek«. Ta funkcija bo omogočala, da s prijatelji delite hiter, neurejen in nefiltriran posnetek. 
              • Še eno UI orodje, ki ga bomo morda lahko preizkusili v Story objavah, je »Backdrop«, ki deluje ravno nasprotno od »Cutouts« – identificira glavni element slike, ga loči od ozadja, nato pa omogoča zamenjavo z drugim, generiranim ozadjem.  

              Ostanite z nami za »part 2«, ki bo glede na trenutno pogostost posodobitev na Instagramu, sledil zelo kmalu! 

              *To smo storili, da vam ni treba.  

              Viri: 

              Laura Kovše
              Laura Kovše
              Upravljalka digitalnih vsebin in piska besedil je svojo strast do družbenih omrežij našla že na fakulteti, v času vzpona Youtuberjev. Tekoče govori jezik družbenih omrežij in na TikToku preživi več časa, kot si upa priznati. Poleg digitalnega sveta jo privlačijo tudi razne oblike ustvarjanja in kreativnega preživljanja prostega časa. Ponosno pove, da je njen Hogwarts house Slytherin.

              Naročite se na #hashtag e-novice!

              * obvezno polje

              Privolim, da lahko W3B, d.o.o. moje osebne podatke obdeluje za naslednje namene:

              Enkrat mesečno prejmete e-novice. Dovolite, da vaš e-naslov uporabimo za pošiljanje e-novic skladno s pogoji varstva osebnih podatkov. Odjavite se lahko kadarkoli.

              Novo na #hashtag.si

              Z več kot pol milijarde uporabnikov, ki vsak mesec obiščejo Pinterest, in osupljivimi 10 milijardami ustvarjenih boardov po vsem svetu, se lahko strinjamo, da je Pinterest postal glavno središče za iskanje navdiha. Sedaj pa je Pinterest svojim uporabnikom še...
              Figma UI  Ena najbolj izpostavljenih tem letošnje konference je bila vpeljava umetne inteligence (v nadaljevanju UI) v orodje.  Samodejno ustvarjanje dizajna: z enostavnim vnosom besedila je mogoče ustvariti oz. generirati mockup uporabniškega vmesnika za spletno stran ali aplikacijo. Ta funkcija naj...
              Razumeti moramo jezik UI (umetne inteligence) ...  Kako sploh UI deluje pri generiranju vsebin? V enostavnih besedah, umetna inteligenca deluje na osnovi obsežnih jezikovnih modelov, ki se učijo iz ogromnih količin podatkov. Ti modeli uporabljajo algoritme za analizo besedil in...