Zanimivi Story oglasi

Story oglasi so postali ena najučinkovitejših oblik oglaševanja iz več razlogov. Zasnovani so za mobilne naprave in izkoristijo celoten zaslon, kar omogoča popolno prilagoditev mobilnim izkušnjam. Storyji so vizualno privlačni, saj združujejo kombinacijo besedil, slik, videoposnetkov, animacij in interaktivnih elementov. Prav gibanje in vizualni učinki v animiranih ali video Story oglasih še dodatno pritegnejo oko in ustvarjajo dinamično izkušnjo, ki ima večji potencial za angažiranje občinstva.

Zgodbe se naravno integrirajo v tok družbenih omrežij in ustvarjajo občutek, da so del organske vsebine. Story oglasi se ciljno usmerjajo in prilagajajo individualnim interesom uporabnikov, kar povečuje njihovo relevantnost. Poleg tega omogočajo interaktivne funkcionalnosti, kot so povezave, ankete in označbe za nakupovanje. Analitika merjenja uspešnosti Story oglasov omogoča merjenje učinkovitosti oglaševalskih kampanj in njihovo optimizacijo.

Nekaj podatkov, ki so jih letos februarja o Instagramu zapisali na Hubspotovem blogu in jih velja upoštevati tudi v Sloveniji, kjer ima to omrežje skoraj milijon uporabnikov:

 • Instagram je družbeno omrežje z drugo najvišjo donosnostjo naložbe (ROI) v marketingu. 
 • Videi imajo na Instagramu 21,2 % več interakcij v primerjavi s statičnimi slikami in 18,6 % več interakcij v primerjavi s t.i. carousel objavami.
 • 71 % vseh podjetij v Ameriki uporablja Instagram.
 • Aplikacijo Instagram dnevno uporablja 500 milijonov uporabnikov.

Vse te značilnosti skupaj omogočajo, da so tovrstni oglasi izjemno učinkovit način za doseganje in angažiranje ciljnih skupin v mobilnem svetu, ki temelji na vizualnih vsebinah.

Smernice za oblikovanje Story oglasov

Za boljše razumevanje tega, zakaj nek oglas funkcionira bolje kot drugi, sem pripravila kratek vodič, ki povzame ključne značilnosti, ki jih vsebujejo vizualno uspešni oglasi.

 1. Uporabimo razmerje stranic 9:16 (1080px x 1920px). S tem zagotovimo, da bo vaš oglas pravilno zapolnil zaslon in se bo lepo prikazal na zaslonu uporabnika.
 2. Proizvajalci pametnih telefonov in zaslonov nenehno izboljšujejo tehnologijo, kar je privedlo do višjih ločljivosti slikovnih pik na palec (PPI) na različnih napravah oziroma monitorjih. Prejšnji standardi ločljivosti (na primer 72 PPI) ne zadostujejo več. Ustrezna ločljivost za Story oglase je tako 150 PPI ali več!
 3. Vključimo elemente blagovne znamke, kot so barve in pisave, da ohranimo skladnost s celotno podobo blagovne znamke. To pomaga pri ustvarjanju prepoznavnosti in zapomnljivosti blagovne znamke.
  Logotip se pri Story oglasih prikaže že v zgornjem delu (profilna slika in ime profila), zato vključitev logotipa ni nujna. Če ga kljub temu dodamo, še dodatno poudarimo blagovno znamko.
 4. Besedilo naj bo kratko in jedrnato, jezik pa jasen in razumljiv, ki učinkovito posreduje sporočilo. Smiselna je uporaba privlačnih naslovov in klica k akciji (CTA – calll to action), ki spodbujajo angažiranje uporabnikov.
  Jasen CTA uporabniku točno pove, kaj se bo zgodilo s klikom na gumb, na primer “Nakupuj zdaj”, “Več informacij” ali “Povleci navzgor”.
  Gumba za poziv k akciji na kreativo ni treba nujno dodati, saj je lahko dodan kasneje pri aktivaciji oglasa.
 5. Dolžina video Story oglasa naj ne presega 120 sekund (uporabimo format .mp4 ali .mov). Za statične oglase, ki vsebujejo .png ali .jpg sliko, je prednastavljena dolžina prikazovanja oglasa 5 sekund.
 6. Instagram Storyji omogočajo interaktivne elemente, kot so ankete, kvizi in povezave za povlek navzgor.
 7. Ker mnogi uporabniki gledamo Instagram Storyje brez zvoka, je pomembno razmisliti o vključitvi podnapisov ali besedila, da učinkovito posredujemo svoje sporočilo. Dobro je poskrbeti za to, da bo oglas deloval tako z zvokom kot brez njega.
  Eleganten način, da se izognemo podnapisom, je, da dodamo glasbo, za katero moramo seveda imeti licenco ali pa uporabimo royalty free glasbo. Še kar dobro izbiro royalty free glasbe ima na primer Pixabay. Lahko smo tudi bolj kreativni in preizkusimo katerega od AI modelov za generiranje glasbe, ki dovoljuje komercialno uporabo.
 8. Večkrat preizkusimo različne kreativne variacije, sporočila in klice k akciji (CTA), da ugotovimo, kaj najbolje deluje pri občinstvu. S spremljanjem ključnih metrik, kot so stopnja klikov, angažiranje in konverzije, optimiziramo učinkovitost oglasa.
 9. Spoštujmo pravila Instagrama! Poskrbimo, da bodo oglasi skladni s pravili oglaševanja na Instagramu, vključno s smernicami glede vsebine, prepovedanih izdelkov in ciljanja.

Safe Zone v praksi

Da so vsi uporabljeni elementi v celoti vidni na naših Story oglasih, je treba upoštevati varno območje (t.i. Safe Zone). Pri Storyjih je včasih veljalo, da je dovolj odmika zgoraj in spodaj 250 px. S 1. februarjem 2023 pa so CTA-ji na Story oglasih lahko pomaknjeni tudi višje in imajo fiksen položaj nad našo kreativo, zato je bolje, da vse ključne elemente postavimo 340 px nad spodnji rob. Z upoštevanjem spodaj prikazanih odmikov zgoraj-spodaj bo kreativa dobro funkcionirala tudi kot Reel oglas.

Safe Zone v praksi

Primeri

V maju in juniju me je pritegnilo precej vizualno dodelanih Story oglasov, zato sem pripravila manjši izbor primerov dobre prakse.

Primeri
Vir: Story oglasi na Instagram-u (zajem zaslona)
 1. Zelo pogosti so Story oglasi z izdelki za spletni nakup. S klikom na določen izdelek smo preusmerjeni na točno določen artikel. Izkušnja je podobna nakupovanju in izbiranju med Carousel produktnimi oglasi, ki so zelo pogosti na platformi Facebook in jih vidimo tudi na časovnicah na Instagramu.
 2. Veliko je oglasov z dvema vizualoma, pri čemer je drugi zatemnjen, a ohranja osnovno kreativo. Na drugem oglasu so dodane informacije o izdelku ali storitvi in bolj poudarjen klic k akciji.
Story oglasi
 1. Cedevita je pred kratkim predstavila novo pijačo. Na Instagram Story oglasih so sprva komunicirali njeno lansiranje oziroma so želeli pridobiti na prepoznavnosti. Kasneje pa so potencialnim kupcem predstavili nagradno igro, katere namen je bila konverzija v smislu sodelovanja v nagradni igri.
Vir: Story oglasi na Instagramu (posnetki zaslona)

Gibanje v animiranih ali video Story oglasih pritegne in ustvarja dinamično izkušnjo. Dokaz za to so zgoraj združeni primeri oglasov. Očitno je tudi, da je glasba v animiranih in video Story oglasih ključnega pomena, saj doda napetost, nosi svoje sporočilo in dodatno pritegne gledalca. Dinamični story oglasi lahko podajo veliko več informacij, ne da bi bile kreative zasičene in nepregledne. Večja je verjetnost, da pri ključnih skupinah vzbudimo pozornost, občutke in izboljšamo prepoznavnost produkta.

Katere zanimive oglase ste zasledili vi?

Upam, da ste v članku našli kakšno novo informacijo, ki vam bo olajšala izdelavo Story oglasov v prihodnosti. in med izbranimi primeri morda celo kakšnega, ki vas je navdihnil.

Naj omenim, da marsikateri izjemen Story oglas ni vključen iz preprostega razloga: ker nisem ciljna publika nekega podjetja ali določene kampanje. Bi pa z veseljem nadgradila »galerijo« zanimivih oglasov, zato vas pozivam, da na mail pr@hashtag.si posredujete primere, ki ste jih opazili vi in se vam iz nekega razloga zdi, da ne smejo ostani neopaženi!

Eva Šarec
Eva Šarec
Grafična oblikovalka, ki jo najbolj zanima motion design oziroma 2D animacija. Verjame, da oblikovanje ni samo v podrobnostih in natančno postavljenih pikslih (seveda je to glavna sestavina), ampak tudi v seznamih in kljukicah na njih. Ustvarjalost je njen način življenja, ki se kaže v vsakodnevnih malenkostih. Najbolj navdušena je, ko se prebija skozi nove izzive in tekom tega nabira novo znanje.

Naročite se na #hashtag e-novice!

* obvezno polje

Privolim, da lahko W3B, d.o.o. moje osebne podatke obdeluje za naslednje namene:

Enkrat mesečno prejmete e-novice. Dovolite, da vaš e-naslov uporabimo za pošiljanje e-novic skladno s pogoji varstva osebnih podatkov. Odjavite se lahko kadarkoli.

Novo na #hashtag.si

Z več kot pol milijarde uporabnikov, ki vsak mesec obiščejo Pinterest, in osupljivimi 10 milijardami ustvarjenih boardov po vsem svetu, se lahko strinjamo, da je Pinterest postal glavno središče za iskanje navdiha. Sedaj pa je Pinterest svojim uporabnikom še...
Figma UI  Ena najbolj izpostavljenih tem letošnje konference je bila vpeljava umetne inteligence (v nadaljevanju UI) v orodje.  Samodejno ustvarjanje dizajna: z enostavnim vnosom besedila je mogoče ustvariti oz. generirati mockup uporabniškega vmesnika za spletno stran ali aplikacijo. Ta funkcija naj...
Razumeti moramo jezik UI (umetne inteligence) ...  Kako sploh UI deluje pri generiranju vsebin? V enostavnih besedah, umetna inteligenca deluje na osnovi obsežnih jezikovnih modelov, ki se učijo iz ogromnih količin podatkov. Ti modeli uporabljajo algoritme za analizo besedil in...