Nasveti za izboljšanje oblikovanja UI vmesnika v Figmi

Oblikovanje spletne strani, uporabniškega vmesnika ali uporabniške izkušnje ni nikoli enostavno brez pravih orodij. Na srečo imajo oblikovalci danes dostop do številnih orodij, ki ne zagotavljajo le širokega nabora funkcij, temveč so tudi enostavna za uporabo.

Figma je eno najboljših orodij za oblikovanje, ki ga mora poznati vsak oblikovalec. Če ste začetnik ali oblikovalec, ki želi izvedeti več o Figmi, bomo v tem članku delili zelo zanimive nasvete in trike za izboljšavo vaših Figma projektov.

Uporaba belega prostora (white space)

Ne pozabite, da morate elemente dobro razporediti. Pametno uporabljajte prazen prostor (padding) in rob (margin). Uporabnikom pomaga, da se bolj osredotočijo na elemente ter ustvarijo hierarhijo in strukturo za boljšo berljivost.

Uporaba belega prostora (white space)

Prikaz interaktivnih elementov

Preprosto poskrbite, da so interaktivni elementi lahko prepoznavni. Uporabite barve kot identifikatorje, za boljšo dostopnost pa poskusite dodati tudi sekundarne identifikatorje, kot so podčrtaji.

Prikaz interaktivnih elementov

Uporaba enakih ikon

Obstaja veliko vrst ikon, ki vsebujejo različne sloge, oblikein linije. iIzogibajte se mešanju teh, saj bo to po nepotrebnem povečalo kognitivno obremenitev uporabnika.

Uporaba enakih ikon

Omejitev izbire barv

Najbolj priporočljivo je, da paleto omejite na dve glavni barvi in v nekaterih primerih na eno poudarjeno barvo. Tako bodo elementi bolj opazni in ne bodo preobremenili uporabnika.

Omejitev izbire barv

Uporaba kvalitetnih fotografij

Kakovost slike lahko močno vpliva na uporabnika. Poskrbite, da bo fotografija najboljše kakovosti, pa tudi velikost fotografije naj ne bo prevelika, saj lahko vpliva na čas nalaganja strani.

Oblikovanje spletnih strani ali vmesnikov je lažje s pravimi orodji, kot je Figma. V tem članku smo delili nekaj osnovnih nasvetov za izboljšanje vaših projektov in s temi nasveti boste izboljšali svoje oblikovanje in uporabniško izkušnjo. Ne pozabite, da se oblikovanje nenehno razvija in zato se tudi vi še naprej učite in izboljšujete na tem področju.

Pia Zorič
Pia Zorič
Kot grafična oblikovalka, ki se navdušuje nad ustvarjanjem in oblikovanjem, svojo kreativnost prelivam v vse vidike vizualne komunikacije. Z združevanjem estetike in funkcionalnosti skozi oblikovanje ustvarjam privlačne in intuitivne grafike. Moja edinstvena kombinacija veščin omogoča, da preoblikujem ideje v grafike, ki navdušujejo in izboljšujejo način, kako ljudje dojemajo svet okoli sebe.

Naročite se na #hashtag e-novice!

* obvezno polje

Privolim, da lahko W3B, d.o.o. moje osebne podatke obdeluje za naslednje namene:

Enkrat mesečno prejmete e-novice. Dovolite, da vaš e-naslov uporabimo za pošiljanje e-novic skladno s pogoji varstva osebnih podatkov. Odjavite se lahko kadarkoli.

Novo na #hashtag.si

Velikan družbenih omrežij je pred kratkim obvestil uporabnike platform, da se v skladu s spremembami politike zasebnosti njihove informacije uporabijo tudi za razvoj in izboljšanje Meta UI. Prenovljeni pogoji poslovanja bodo stopili v veljavo 26. junija 2024.  Posodobitev pravilnika  Meta od...
Projektov je toliko, kolikor je različnih podjetij. Za uspešnost podjetja je treba imeti vodjo, ki takšne projekte vodi in je kos tej nalogi, da s svojimi izkušnjami in znanjem uspešno pripelje projekt od začetka do konca. Ali vsi vodje...
Trend video vsebin  Ali ste kdaj med spremljanjem objav na družbenih omrežjih zavestno razmišljali, zakaj nekatere pridobijo več vaše pozornosti in zanimanja kot druge? Zakaj med vsako dnevno pavzo odpremo TikTok ali Instagram Reels in se zabavamo ob kratkih video...