Tri novosti Facebook oglaševanja za konec poletja

Facebook tudi poleti ni počival in nam je pridno lansiral svoje značilno pogoste posodobitve. Če ste poletje preživeli popolnoma odklopljeni od službe in vsakodnevnega pregledovanja uspešnosti delovanja vaših Facebook oglasov, mogoče še niste opazili nekaterih večjih novosti.

1.  novost: Nove možnosti B2B targetiranja

Globalno 2,9 milijarde ljudi in 200 milijonov podjetij vsakodnevno uporablja Facebook oziroma Meto za stike z drugimi podjetji in strankami. Po novem pa lahko ključne osebe v teh podjetjih tudi ciljate z oglasi na Facebooku, saj imamo sedaj tudi možnost ciljanja ključnih odločevalcev v podjetjih vseh velikosti, seveda tistih, ki Facebook uporabljajo.

Ob ustvarjanju nove oglasne skupine lahko med naborom interesov za detajlno ciljanje sedaj izberete tudi naslednje:

  • Odločevalce v IT podjetjih (IT decision-makers) – ciljno občinstvo uporabnikov, ki glede na svoj naziv dela opravljajo službo na ključnih IT pozicijah.
  • Odločevalci glede na nazive in interese (business decision-makers titles and interests) – uporabniki, ki glede na svoj naziv in interese opravljajo službo ključnih odločevalcev v podjetju.
  • Poslovni odločevalci (business decision-makers) – uporabniki, ki so glede na svoj naziv dela poslovni odločevalci na področju računalništva, inženiringa, operative, kadrov, strateškega odločanja ali marketinga.
  • Nova aktivna podjetja (new active business) – vodje podjetij, ustanovljenih v zadnjih 6, 12 ali 24 mesecih.

Omenjene možnosti so v primerjavi z B2B targetiranjem, ki ga ponuja Linkedin, še vedno precej omejene, mogoče pa bodo komu vseeno prišle prav, če se zaradi višjih cen izogiba oglaševanju na LinkedInu.

2.  novost: Poenostavljeni cilji za kampanje

Meta je poenostavila oziroma združila določene cilje kampanje, ki jih izberete na začetku, ko ustvarjate novo kampanjo. Zdaj je na razpolago samo 6 ciljev, optimiziranje kampanje na konverzije pa je možno v okviru Sales, Leads in Engagement kampanj:

  • Awareness – pokaže vaš oglas ljudem, ki si ga bodo bolj verjetno zapomnili. Izberemo ga, kadar je naš cilj večji doseg, povečanje zanimanja za blagovno znamko, ogledi videa, obiski fizične trgovine.
  • Traffic – ob kliku na oglas pošlje uporabnike na spletno stran, v aplikacijo ali na Facebookov dogodek. Izberemo ga, kadar želimo doseči več klikov na povezavo, več ogledov pristajalne strani, več Messenger in WhatsApp sporočil ali več klicev.
  • Engagement – cilja na uporabnike, ki se bodo bolj verjetno odzvali na vaše objave, si pogledali vaš video, opravili konverzijo na vaši spletni strani ali začeli pogovor z vami preko Messengerja, WhatsAppa ali Instagram Directa.
  • Leads – cilja na uporabnike, ki bodo bolj verjetno delili svoje podatke z vami preko kontaktne forme v Meti ali na vaši spletni strani preko sporočil ali klicev. 
  • App promotion – uporabite ga za doseganje uporabnikov, ki bodo bolj verjetno prenesli vašo aplikacijo in jo uporabljali.
  • Sales – za doseganje uporabnikov, za katere je bolj verjetno, da bodo opravili nakup na spletni strani preko vašega kataloga ali preko Messengerja ali WhatsAppa.
Facebook Ads manager

3.  novost: Nič več posebnih občinstev za posebne kategorije oglasov

Tisti, ki delujete v panogah bančništva, zaposlovanja, nepremičnin, družbenih problemov, volitev in politike, ste verjetno že kdaj naleteli na težavo, ko vam je Facebook oglase zavrnil, če jih niste označili kot posebno kategorijo (Special Ads Category). Oglasi s to tematiko so namreč podvrženi strožji politiki oglaševanja kot ostali, saj ne smejo nikogar diskriminirati. Posledično ne omogočajo ciljanja na podlagi starosti, spola, lokacije in večine interesov, v kampanjah pa tudi ne morete uporabljati shranjenih občinstev, look-alike občinstev in podobno. Lahko pa si ustvaril tako imenovano posebno občinstvo (Special Audience), ki je bilo podobno lookalike občinstvu, le da je že ustrezalo vsem pogojem nediskriminatornosti.

Nedolgo nazaj pa je Facebook odstranil to možnost ustvarjanja posebnega občinstva, nekje od sredine oktobra pa bodo tudi vsi stari oglasi, ki uporabljajo posebna občinstva, pavzirani. Tako da sedaj smo precej omejeni pri ciljanju posebnih kategorij oglasov, saj je ciljanje zelo široko, kar se bo nedvomno odražalo tudi na uspešnosti tovrstnih oglasov.

Omenjene novosti seveda niso edine, s katerimi je Facebook poskrbel, da bo skok v jesen zanimivejši. Katero novost pa ste opazili vi in jo boste stestirali?

Viri:
1. facebook.com/business/news/business-to-business-targeting#
2. heavyweightdigital.co.uk/facebook-are-changing-their-campaign-objectives
3. onloomer.com/special-ad-audiences-going-away-for-facebook-targeting/

Naročite se na #hashtag e-novice!

Novo na #hashtag.si

Oblikovanje spletne strani, uporabniškega vmesnika ali uporabniške izkušnje ni nikoli enostavno brez pravih orodij. Na srečo imajo oblikovalci danes dostop do številnih orodij, ki ne zagotavljajo le širokega nabora funkcij, temveč so tudi enostavna za uporabo. Figma je eno najboljših...
Velika verjetnost je, da ste v pogovoru s prijatelji, ki veliko igrajo spletne igre ali se zanimajo za kripto valute in NFT-je, že slišali za Discord. A kaj zares je ta platforma, od kod izvira, kakšne so njene prednosti...
Figma

Osnove v Figmi

Kaj je Figma?  Figma je spletna aplikacija za urejanje grafik in oblikovanje uporabniškega vmesnika. Uporabite jo lahko za vse vrste grafičnega oblikovanja, od oblikovanja vmesnikov mobilnih aplikacij, oblikovanja prototipov, izdelave objav za družbena omrežja in še mnogo več.   Aplikacija se od...