Neustavljiva moč športnega marketinga

Redko kaj zmore preseči magnetizem, ki ga ustvarja šport. Od trenutkov zmage pa do večtedenskih spektaklov, kot so olimpijske igre ali svetovna prvenstva, ki nas združijo pred zasloni ali pa zberejo na stadionih.  

Športni marketing se osredotoča na promocijo športnih dogodkov, športnikov, športnih ekip, športnih izdelkov in storitev športnih blagovnih znamk. Ta marketinški pristop izkorišča popularnost samega športa ter ga povezuje z blagovnimi znamkami in podjetji v marketinške namene. V zadnjem času je koncept pridobil na svoji pomembnosti in privlačnosti. 

Glavni cilji športnega marketinga so povečanje prepoznavnosti blagovne znamke, povečanje same prodaje, krepitev lojalnosti strank in povečanje družbene odgovornosti.  

Za športnike ter športne klube je pomemben iz več razlogov. Največji razlog je seveda finančna podpora skozi sponzorstva, ki jim pomaga povečati prihodke in s tem pripomore k financiranju športne kariere. Podjetja se za sponzorstvo odločajo predvsem zaradi povečanja prepoznavnosti, doseganja ciljne publike, povečanja prodaje, krepitve zvestobe strank, povečanje ugleda in zaupanja ter mednarodne prisotnosti.  

Kako je digitalna revolucija skozi čas vplivala na športni marketing? 

Digitalna revolucija je športnemu marketingu prinesla veliko novih priložnosti in izzivov. Danes se športni marketing bolj ali manj odvija na digitalnih platformah, kot so družbena omrežja, spletna mesta, razne mobilne aplikacije in streaming storitve. Športniki in ostale športne zveze so se morali temu prilagoditi in preko družbenih platform še bolj učinkovito doseči svoje občinstvo.  

Eden od načinov, kako športniki izkoriščajo digitalno dobo, so vsekakor družbeni mediji. Športniki se s pomočjo družbenih medijev z navijači povezujejo pred, po in nekateri celo med dogodki oz. tekmami. Preko družbenih omrežij, kot so Instagram, Facebook in Twitter delijo svoje slike, posnetke in druge vsebine. S tem gradijo zvestobo in ustvarjajo nove povezave.  

Z digitalno dobo pa so prišli tudi natančnejši podatki in analitika, na katero nikakor ne smemo pozabiti, saj je ena od pokazateljev, kaj deluje in kaj ne. Merjenje uspešnosti je ključno za evalvacijo učinkovitosti marketinških aktivnosti in doseganje zastavljenih ciljev. Tako kot pri vseh marketinških kampanjah je tudi tukaj pomembno načrtovanje. Pomembno je določiti ciljno usmerjene KPI-je, ki jim lahko sledimo ter jih merimo z obstoječimi orodji in s katerimi lahko po koncu kampanje ocenimo, kako uspešni smo bili.  

Novost na področju športnega marketinga pa je uporaba umetne inteligence. Uporaba chatbotov športnikom in klubom pomaga vzpostavljati tesnejši stik z navijači. Poleg tega pa uporabnikom zagotavljajo tudi statistiko, novice, tekoče rezultate in odgovarjajo na morebitna vprašanja.  

Veliki zadetek: Najboljših 5 marketinških kampanj 

Številna podjetja za ustvarjanje ikoničnih marketinških kampanj izkoriščajo moč športa. Najboljše kampanje spodbujajo zvestobo blagovnim znamkam, povečujejo prihodke podjetja in povečujejo samo število oboževalcev. Zasluge za nekaj najboljše izpeljanih športnih kampanj gredo si lastijo Nike, Under Armour, Puma in Pepsi.  

Več o samih kampanjah in kako so bile izpeljane si lahko ogledate na povezavi.

Prihodnost športnega marketinga 

Zaradi tekmovalnosti v športni industriji je trženje postalo nepogrešljivo. Blagovne znamke preko ekip in športnikov med seboj tekmujejo za pozornost in zvestobo navijačev. Tehnologija se iz dneva v dan spreminja oz. posodablja, zato je za podjetja ključno, da ne zaspijo na lovorikah, ampak se izobražujejo in s sledenjem trendom ohranjajo konkurenčno prednost.  

VIRI:

https://roundandabout.co.uk/round-and-about/sports-marketing-in-the-digital-age/ 
https://www.pitch.co.uk/news/5-of-the-best-sports-marketing-campaigns/ 
https://www.analyticsvidhya.com/blog/2023/05/how-is-ai-powering-the-future-of-sports/ 

Naročite se na #hashtag e-novice!

Novo na #hashtag.si

Letos junija so nam pri Googlu predstavili novo oglaševalsko akcijo za ustvarjanje povpraševanja, ki so jo obogatili s funkcijo umetne inteligence za lažje doseganje še boljših rezultatov. Avgusta smo jo s pomočjo beta verzije že lahko preizkusili, od oktobra...
V našem članku smo pod drobnogled že vzeli Canvo in nekatere programe podjetja Adobe. Tokrat pa predstavljamo še eno zanimivo orodje iz Adobove skupine programov - spletno aplikacijo Adobe Express. Adobe Express vključuje osnovna orodja za urejanje slik in videov...
Oblikovanje spletne strani, uporabniškega vmesnika ali uporabniške izkušnje ni nikoli enostavno brez pravih orodij. Na srečo imajo oblikovalci danes dostop do številnih orodij, ki ne zagotavljajo le širokega nabora funkcij, temveč so tudi enostavna za uporabo. Figma je eno najboljših...