Neustavljiva moč športnega marketinga

Redko kaj zmore preseči magnetizem, ki ga ustvarja šport. Od trenutkov zmage pa do večtedenskih spektaklov, kot so olimpijske igre ali svetovna prvenstva, ki nas združijo pred zasloni ali pa zberejo na stadionih.  

Športni marketing se osredotoča na promocijo športnih dogodkov, športnikov, športnih ekip, športnih izdelkov in storitev športnih blagovnih znamk. Ta marketinški pristop izkorišča popularnost samega športa ter ga povezuje z blagovnimi znamkami in podjetji v marketinške namene. V zadnjem času je koncept pridobil na svoji pomembnosti in privlačnosti. 

Glavni cilji športnega marketinga so povečanje prepoznavnosti blagovne znamke, povečanje same prodaje, krepitev lojalnosti strank in povečanje družbene odgovornosti.  

Za športnike ter športne klube je pomemben iz več razlogov. Največji razlog je seveda finančna podpora skozi sponzorstva, ki jim pomaga povečati prihodke in s tem pripomore k financiranju športne kariere. Podjetja se za sponzorstvo odločajo predvsem zaradi povečanja prepoznavnosti, doseganja ciljne publike, povečanja prodaje, krepitve zvestobe strank, povečanje ugleda in zaupanja ter mednarodne prisotnosti.  

Kako je digitalna revolucija skozi čas vplivala na športni marketing? 

Digitalna revolucija je športnemu marketingu prinesla veliko novih priložnosti in izzivov. Danes se športni marketing bolj ali manj odvija na digitalnih platformah, kot so družbena omrežja, spletna mesta, razne mobilne aplikacije in streaming storitve. Športniki in ostale športne zveze so se morali temu prilagoditi in preko družbenih platform še bolj učinkovito doseči svoje občinstvo.  

Eden od načinov, kako športniki izkoriščajo digitalno dobo, so vsekakor družbeni mediji. Športniki se s pomočjo družbenih medijev z navijači povezujejo pred, po in nekateri celo med dogodki oz. tekmami. Preko družbenih omrežij, kot so Instagram, Facebook in Twitter delijo svoje slike, posnetke in druge vsebine. S tem gradijo zvestobo in ustvarjajo nove povezave.  

Z digitalno dobo pa so prišli tudi natančnejši podatki in analitika, na katero nikakor ne smemo pozabiti, saj je ena od pokazateljev, kaj deluje in kaj ne. Merjenje uspešnosti je ključno za evalvacijo učinkovitosti marketinških aktivnosti in doseganje zastavljenih ciljev. Tako kot pri vseh marketinških kampanjah je tudi tukaj pomembno načrtovanje. Pomembno je določiti ciljno usmerjene KPI-je, ki jim lahko sledimo ter jih merimo z obstoječimi orodji in s katerimi lahko po koncu kampanje ocenimo, kako uspešni smo bili.  

Novost na področju športnega marketinga pa je uporaba umetne inteligence. Uporaba chatbotov športnikom in klubom pomaga vzpostavljati tesnejši stik z navijači. Poleg tega pa uporabnikom zagotavljajo tudi statistiko, novice, tekoče rezultate in odgovarjajo na morebitna vprašanja.  

Veliki zadetek: Najboljših 5 marketinških kampanj 

Številna podjetja za ustvarjanje ikoničnih marketinških kampanj izkoriščajo moč športa. Najboljše kampanje spodbujajo zvestobo blagovnim znamkam, povečujejo prihodke podjetja in povečujejo samo število oboževalcev. Zasluge za nekaj najboljše izpeljanih športnih kampanj si lastijo Nike, Under Armour, Puma in Pepsi. 

Več o samih kampanjah in kako so bile izpeljane si lahko ogledate na povezavi.

Prihodnost športnega marketinga 

Zaradi tekmovalnosti v športni industriji je trženje postalo nepogrešljivo. Blagovne znamke preko ekip in športnikov med seboj tekmujejo za pozornost in zvestobo navijačev. Tehnologija se iz dneva v dan spreminja oz. posodablja, zato je za podjetja ključno, da ne zaspijo na lovorikah, ampak se izobražujejo in s sledenjem trendom ohranjajo konkurenčno prednost.  

VIRI:

https://roundandabout.co.uk/round-and-about/sports-marketing-in-the-digital-age/ 
https://www.pitch.co.uk/news/5-of-the-best-sports-marketing-campaigns/ 
https://www.analyticsvidhya.com/blog/2023/05/how-is-ai-powering-the-future-of-sports/ 

Naročite se na #hashtag e-novice!

* obvezno polje

Privolim, da lahko W3B, d.o.o. moje osebne podatke obdeluje za naslednje namene:

Enkrat mesečno prejmete e-novice. Dovolite, da vaš e-naslov uporabimo za pošiljanje e-novic skladno s pogoji varstva osebnih podatkov. Odjavite se lahko kadarkoli.

Novo na #hashtag.si

V dobi, ko so vsi dogodki, počitnice, druženja in celo obroki ovekovečeni na družbenih omrežjih, nas pogosto lahko obišče občutek, da nekaj pomembnega zamujamo ali da gre drugim bolje od nas. Pa so ti posamezniki tudi v resnici bolj...
Zagotovo ste že naleteli na ilustracije z gumijastimi okončinami živih barv, ki spremljajo animacije, oglase in še kaj bi se našlo. Če jih še niste, boste sedaj zagotovo bolj pozorni nanje. Gre za obuditev Corporate Memphis stila, ki v...
Pri pripravi marketinških strategij in načrtovanju kampanj se dandanes marketinški strokovnjaki še vedno držijo štirih ključnih vodnikov, tako imenovanih štirih P-jev marketinga: Product (izdelek), Price (cena), Place (mesto/kraj) in Promotion (promocija).   Idejno zasnovo za koncept Marketing Mixa – katerega del...